30 Απριλίου 2024
30 Απριλίου 2024

Ευρωπαϊκές αγορές: Κέρδη παρά την ανησυχία για τα επιτόκια

από fimotro

Με θετικά πρόσημα και σημαντικά κέρδη έκλεισαν την Παρασκευή, στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι κύριες ευρωπαϊκές αγορές. Τα εβδομαδιαία κέρδη στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών αγορών, άγγιξαν ή ξεπέρασαν το 2%. Τα μάκρο που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες ημέρες συνέβαλαν στη βελτίωση της επενδυτικής ψυχολογίας, που πλέον δεν έχει αυταπάτες ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες θα συνεχιστούν για όσο καιρό χρειαστεί και στο απαιτούμενο εύρος ώστε να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός.

Τα καλά νέα της ημέρας ήρθαν από την επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη, που συνέχισε να κινείται ανοδικά για δεύτερο συνεχή μήνα τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με την έρευνα των δεικτών PMI της S&P Global, διαμορφώθηκε σε υψηλό 8 μηνών κυρίως χάρη στον κλάδο των υπηρεσιών. Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI που συνδυάζει τις υπηρεσίες και τη μεταποιητική δραστηριότητα, σκαρφάλωσε το Φεβρουάριο στο 52,0 από 50,3 τον Ιανουάριο, παραμένοντας πάνω από το επίπεδο του 50 που διαχωρίζει την επέκταση της δραστηριότητας από τη συρρίκνωση για δεύτερο διαδοχικό μήνα. Συνολικά, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν περαιτέρω επέκταση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, με τον ισχυρότερο ρυθμό από τον Ιούνιο του 2022. Ο δείκτης της S&P Global για την επιχειρηματική δραστηριότητα στον κλάδο των υπηρεσιών ενισχύθηκε στο 52,7 το Φεβρουάριο από 50,8 τον Ιανουάριο, σκαρφαλώνοντας σε υψηλό οκτώ μηνών.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες σε ευρωζώνη και ΗΠΑ διαμηνύουν πάντως ότι δεν πρέπει να αναμένουμε «πάγωμα» – πόσω μάλλον μείωση – των αυξήσεων των επιτοκίων, αν δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για μείωση του πληθωρισμού. Και τα νέα από το μέτωπο αυτό είναι διφορούμενα. Μπορεί ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη να σημείωνε ελαφρά αποκλιμάκωση στο 8,5% από 8,6%, ο δομικός πληθωρισμός όμως ενισχύθηκε από το 5,3% στο 5,6%. Απρόσμενη άνοδος σημειώθηκε επίσης στις «ισχυρές» οικονομίες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε ενισχυμένος 0,92% στις 464,256 μονάδες. Μεγάλα κέρδη 3,6% για την αυτοκινητοβιομηχανία και 2,2% για τον κλάδο εξόρυξης. Κέρδη 1,28% και για τον Eurostoxx 50 στις 4.294 μονάδες.

Στα εθνικά ταμπλό σημαντική ενίσχυση 1,64% για τον γερμανικό DAX στις 15.578,39 μονάδες, ενώ κέρδη 0,88% σημείωσε και ο γαλλικός CAC στις 7.348,12 μονάδες. Οριακά υψηλότερα κατά 0,04% ο βρετανικός FTSE στις 7.947,11 μονάδες.

Στην περιφέρεια, κέρδη 1,56% για τον ιταλικός FTSE MIB στις 27.825 μονάδες, ενώ και ο ισπανικός IBEX 35 έκλεισε 1,47% υψηλότερα, στις 9.464,2 μονάδες.

Στα αξιοσημείωτα των ταμπλό την Παρασκευή, το «άλμα» της μετοχής της Volkswagen που έφτασε στο 11%, μετά την ανοδική αναθεώρηση της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας για τις πωλήσεις του 2023.

Google News icon
Ακολουθήστε το Powergame.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη οικονομική ενημέρωση!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα