30 Απριλίου 2024
30 Απριλίου 2024

Κοντά σε συμφωνία για τη Β. Ιρλανδία Σούνακ και Φον ντερ Λάιεν – Συναντώνται σήμερα

από fimotro

Ο κ. Σούνακ θα ενημερώσει αργότερα το απόγευμα το υπουργικό του συμβούλιο και εφόσον έχει επιτευχθεί συμφωνία, τότε μαζί με την κα Φον ντερ Λάιεν θα παραχωρήσει αργότερα συνέντευξη Τύπου.

Πολύ κοντά σε συμφωνία για την τροποποίηση του αμφιλεγόμενου Πρωτοκόλλου περί Βόρειας Ιρλανδίας που συνοδεύει τη συμφωνία του Brexit βρίσκονται η βρετανική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μια συμφωνία πιθανότατα θα ανακοινωθεί εντός της ημέρας, καθώς η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα συναντηθεί νωρίς το απόγευμα με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ στο Ουίνδσορ για «τελικές συνομιλίες».

Ο κ. Σούνακ θα ενημερώσει αργότερα το απόγευμα το υπουργικό του συμβούλιο και εφόσον έχει επιτευχθεί συμφωνία, τότε μαζί με την κα Φον ντερ Λάιεν θα παραχωρήσει αργότερα συνέντευξη Τύπου.
Ενδεχομένως να υπάρξει και δήλωση του πρωθυπουργού στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Η Ντάουνινγκ Στριτ ανέφερε πως ο Ρίσι Σούνακ θέλει να διασφαλίσει πως η οποιαδήποτε συμφωνία «θα διορθώνει τα πρακτικά προβλήματα στο έδαφος, θα εξασφαλίζει την ελεύθερη ροή εμπορίου εντός ολοκλήρου του Ηνωμένου Βασιλείου, θα προστατεύει τη θέση της Βόρειας Ιρλανδίας στην Ένωσή μας και θα επαναφέρει την κυριαρχία στους πολίτες της Βόρειας Ιρλανδίας».

Ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού πρόσθεσε πως έχουν γίνει εντατικές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ τους τελευταίους μήνες.

Σε κοινή δήλωση οι Σούνακ και Φον ντερ Λάιεν ανέφεραν πως συμφώνησαν να συνεχίζουν από κοντά τη συνεργασία τους προς αμοιβαίες, πρακτικές λύσεις στις διάφορες σύνθετες προκλήσεις που θέτει το Πρωτόκολλο Β. Ιρλανδίας.

Το πρωτόκολλο προκαλεί μεγάλες εντάσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώς προβλέπει ελέγχους σε προϊόντα που διακινούνται από τη Μεγάλη Βρετανία προς τη Β. Ιρλανδία, ως τρόπο αποφυγής της επαναφοράς «σκληρών συνόρων» μεταξύ Β. Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, η οποία αποτελεί μέλος της ΕΕ και της ενιαίας αγοράς.

Οι έλεγχοι αυτοί καταδικάζονται από τους Ενωτικούς στη Β. Ιρλανδία και από την πιο δεξιά πτέρυγα του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος με το επιχείρημα οπτι δημιουργούν ντα φάκτο σύνορο στη Θάλασσα της Ιρλανδίας, υπονομεύοντας την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου και τη θέση της Βόρειας Ιρλανδίας σε αυτό.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι αλλαγές στο πρωτόκολλο που έχει πετύχει ο κ. Σούνακ προνοούν ελέγχους μόνο σε προϊόντα που θα υπάγονται στην «κόκκινη λωρίδα», δηλαδή που θα προορίζονται για εξαγωγή στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας. Τα προϊόντα που θα μεταφέρονται από τη Μεγάλη Βρετανία και θα μένουν στην αγορά της Βόρειας Ιρλανδίας θα υπάγονται σε μία «πράσινη λωρίδα» χωρίς ελέγχους.

Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα έχει να κάνει με την έκταση της δικαιοδοσίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στις υποθέσεις της Βόρειας Ιρλανδίας που σχετίζονται με το Brexit. Ο συμβιβασμός που πιστεύεται ότι έχει επιτευχθεί μεταξύ των δύο πλευρών είναι πως μία υπόθεση θα εξετάζεται πλέον από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μόνο όταν υπάρχει αναπομπή της από τα δικαστήρια της Βόρειας Ιρλανδίας.

Η τρίτη αλλαγή στο πρωτόκολλο πιστεύεται ότι θα έχει να κάνει με το δικαίωμα εξέτασης από τη Βόρεια Ιρλανδία των νέων ευρωπαϊκών νόμων που θα επηρεάζουν τη σχέση της με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε την Κυριακή ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται «στα πρόθυρα μιας συμφωνίας».

Παρόλα αυτά, ο κ. Σούνακ έχει να αντιμετωπίσει την αρνητική στάση του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) της Β. Ιρλανδίας και των υπερ-ευρωσκεπτικιστών στο κόμμα του, στις τάξεις των οποίων στην προκειμένη περίπτωση περιλαμβάνεται και ο πρώην πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Το DUP έχει αποσυρθεί από την τοπική αποκεντρωμένη κυβέρνηση της Βόρειας Ιρλανδίας, όπου προβλέπεται συγκυβέρνηση του μεγαλύτερου ενωτικού κόμματος με το μεγαλύτερο ρεπουμπλικανικό κόμμα (Σιν Φέιν), λόγω των ενστάσεων για το ισχύον πρωτόκολλο.

Από την άλλη πλευρά, τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο Γουέστμινστερ έχουν πει πως αν η συμφωνία είναι λογική, τότε θα τη στηρίξουν.

Σε συνέντευξη στους Sunday Times ο κ. Σούνακ υπενθύμισε ότι ο ίδιος πιστεύει στο Brexit, ψήφισε υπέρ του Brexit και έκανε εκστρατεία υπέρ του Brexit και ως εκ τούτου θέλει να δείξει πως το Brexit λειτουργεί για κάθε μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Υπάρχουν εκκρεμότητες στο Brexit και θέλω να τις κλείσω», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα