30 Απριλίου 2024
30 Απριλίου 2024

Ιώσεις: Έξαρση γρίπης & κορωνοϊού – Καμπανάκι για τις ελλείψεις φαρμάκων

από fimotro

Ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης κάνει λόγο για έως και 100.000 μολύνσεις ημερησίως

Ανησυχητική έξαρση των ιώσεων παρατηρείται το τελευταίο διάστημα με ένα κοκτέιλ διαφόρων ιών. Σχολικές αίθουσες αδειάζουν από τις ιώσεις, ενώ ένα στα δέκα παιδιά σύμφωνα με τους παιδίατρους θα χρειαστεί νοσηλεία.

Τριπλή απειλή

Οι φόβοι των επιστημόνων για τριδημία αυτόν τον χειμώνα έγιναν πραγματικότητα. Ένα κοκτέιλ ιώσεων πλήττει καθημερινά χιλιάδες πολίτες όλων των ηλικιών. Κυρίαρχοι ιοί είναι η γρίπη, ο RSV και ο κορωνοϊός, ενώ αυξάνονται και οι λοιμώξεις από πνευμονιόκοκκο και στρεπτόκοκκο.

Ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης κάνει λόγο για έως και 100.000 μολύνσεις ημερησίως από τη συνύπαρξη των τριών ιών.

«Αυτήν την στιγμή περνάμε σε μια περίοδο πανδημικής κρίσης από δύο – τρεις διαφορετικές ιώσεις. Και οι τρεις αυτές λοιμώξεις δίνουν αυτήν την στιγμή μια πανδημική έξαρση η οποία κατά την γνώμη μου προσβάλει μεταξύ 50 και 100.000 Ελλήνων ημερησίως».

Η έξαρση των αναπνευστικών ιώσεων χτυπά χιλιάδες παιδιά.

Ελλείψεις βασικών φαρμάκων

Από φαρμακείο σε φαρμακείο αναζητούν πλέον οι γονείς ένα αντιπυρετικό σιρόπι καθώς η αυξημένη ζήτηση οδήγησε σε ελλείψεις, με τα φαρμακεία να μην προλαβαίνουν να ανεφοδιαστούν.

Παράλληλα όμως υπάρχουν και ελλείψεις σε φάρμακα λόγω των παράλληλων εξαγωγών. Έτσι, από τα ράφια των φαρμακείων λείπουν αντιπυρετικά σιρόπια, αντιβιοτικά, αντιικά φάρμακα, εισπνεόμενα, σιρόπια για τον βήχα.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ζήτησε από τον ΕΟΦ να καλέσει όλες τις φαρμακαποθήκες να δηλώσουν άμεσα τα αποθέματα που διαθέτουν από τα ελλειπτικά φάρμακα που υπάρχουν στην αγορά και απαγορεύεται η εξαγωγή τους και πρέπει να διατεθούν χωρίς καθυστέρηση στην ελληνική αγορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα