30 Απριλίου 2024
30 Απριλίου 2024

Nord Stream: Ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας από Φινλανδία, Σουηδία και Λιθουανία μετά τις εκρήξεις

από fimotro

Ενισχυμένα μέτρα παίρνουν οι χώρες της Βαλτικής μετά τις εκρήξεις στις υποθαλάσσιες γραμμές. Η Φινλανδία, γείτονας της Ρωσίας, διέταξε την ενίσχυση της ασφάλειας σε στρατηγικής σημασίας υποδομές της χώρας, μετά την υποτιθέμενη δολιοφθορά των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα, ενώ οι σουηδικοί πυρηνικοί σταθμοί αύξησαν το επίπεδο επαγρύπνησης.

Επίσης και η Λιθουανία λαμβάνει πρόσθετα μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειάς της στον τερματικό σταθμό εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), ανακοίνωσε ο πρόεδρος Γκιτάνας Ναουσέντα.

«Ζητήσαμε από όλα τα τμήματα της κυβέρνησης να διασφαλίσουν την επαγρύπνηση και την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας για αρκετές υποδομές ζωτικής σημασίας», ανακοίνωσε η Φινλανδή υπουργός Οικονομικών Ανίκα Σααρίκο σε συνέντευξη Τύπου.

Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται επίσης στο ηλεκτρικό δίκτυο, είπε.

Στη Σουηδία, οι δύο κύριοι πυρηνικοί σταθμοί της χώρας, που βρίσκονται στο Φόρσμαρκ (κεντροανατολικά) και στο Ρίνγκαλς (νοτιοδυτικά) ανακοίνωσαν ότι τέθηκαν σε «αυξημένη επαγρύπνηση» λόγω των γεγονότων στη Βαλτική Θάλασσα.

Αρκετές χώρες έχουν ήδη ανακοινώσει την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας γύρω από ενεργειακές ή στρατηγικές υποδομές, όπως η Γερμανία, η Δανία και η Νορβηγία, η οποία είναι πλέον ο κορυφαίος εξαγωγέας φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

«Η διαρροή αερίου είναι πιθανό να σταματήσει τη Δευτέρα»

Τη Δευτέρα υπάρχει πιθανότητα να σταματήσει η διαρροή αερίου από τον κατεστραμμένο υποθαλάσσιο αγωγό Nord Stream 1 στη Βαλτική, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου της διαχειρίστριας εταιρείας στο Reuters.

Εκπρόσωπος της Nord Stream AG υποστήριξε ότι δεν μπορούν να δοθούν προβλέψεις για το πότε θα επαναλειτουργήσει ο αγωγός στο μέλλον, μέχρι να γίνει εκτίμηση της ζημιάς.

Η αξιολόγηση μπορεί να γίνει μόνον όταν εκπρόσωπο της εταιρείας φτάσουν στην περιοχή.

«Μέχρι να υπάρξουν κάποια αποτελέσματα από μια εκτίμηση της ζημιάς, δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις. Η εκτίμηση της ζημιάς μπορεί να γίνει επί τόπου μόλις καταφέρουμε να πλησιάσουμε την περιοχή. Αυτή τη στιγμή είναι απαγορευμένη ζώνη», είπε ο εκπρόσωπος.

Παρότι κανένας από τους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 δεν χρησιμοποιείτο την ώρα που εντοπίστηκαν οι τέσσερις διαρροές, ήταν γεμάτοι αέριο, το οποίο αναβλύζει στη Βαλτική.

Έως την Κυριακή θα έχουν αδειάσει και οι δύο αγωγοί

Νωρίτερα και πριν τον εντοπισμό της τέταρτης διαρροής από τη Σουηδία, η Υπηρεσία Ενέργειας της Δανίας ανακοίνωσε ότι πάνω από το μισό αέριο που περιείχαν οι αγωγοί στον βυθό της Βαλτικής Θάλασσας έχει διαρρεύσει.

Μάλιστα, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Κρίστοφερ Μπέτσαου είχε δηλώσει ότι με αυτόν τον ρυθμό, οι δύο αγωγοί που υφίστανται διαρροές σε τρία σημεία, αναμένεται να αδειάσουν την Κυριακή. Λίγο αργότερα, ανακοινώθηκε και η τέταρτη διαρροή, που αναμένεται να επιταχύνει τις εξελίξεις.

Σύμφωνα με την εκτίμηση της υπηρεσίας, η περιβαλλοντική επίπτωση της διαρροής είναι περίπου ίση με αυτή που έχουν στο περιβάλλον οι εκπομπές της Δανίας σε ετήσια βάση. Διαρρέει κυρίως μεθάνιο, κατά την ίδια πηγή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα