3 Μαΐου 2024
3 Μαΐου 2024

Στο έλεος του πολέμου οι εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία

από fimotro

Σημαντικές καθυστερήσεις στα βαγόνια σιτηρών καταγράφονται στους σιδηροδρόμους της Ουκρανίας, με τους εμπόρους να αναζητούν εναλλακτικές λύσεις, αφού ο πόλεμος που μαίνεται στην χώρα έχει αποκλείσει λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, δήλωσε σήμερα το APK-Inform, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ειδικότερα, η Ουκρανία ήταν ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιτηρών στον κόσμο την περίοδο 2020/21, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Σιτηρών, με τα περισσότερα από τα εμπορεύματά της να αποστέλλονται μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Ο πόλεμος ανέτρεψε τα μέχρι πρότινος δεδομένα και οδήγησε τους εμπόρους να στραφούν στη μεταφορά σιτηρών… σιδηροδρομικώς.

Σύμφωνα με το APK-Inform οι ουκρανικοί σιδηρόδρομοι άνοιξαν 12 τερματικούς σταθμούς για τους εμπόρους, αλλά τα βαγόνια έχουν συσσωρευτεί και οι σιδηρόδρομοι θα χρειαστούν δύο ή τρεις εβδομάδες για να τα επεξεργαστούν και να πραγματοποιήσουν τις αποστολές.

«Οι έμποροι συνεχίζουν να αναζητούν τη δυνατότητα αναπροσανατολισμού των εξαγωγών προς την ΕΕ σιδηροδρομικώς ή μέσω ρουμανικών λιμανιών, αλλά τα βασικά εμπόδια παραμένουν η περιορισμένη δυνατότητα εφοδιασμού και το υψηλό κόστος της», αναφέρει.

Το κόστος παράδοσης ουκρανικών σιτηρών στο ρουμανικό λιμάνι της Κωνστάντζας ήταν 120-150 ευρώ ανά τόνο. Πριν από τον πόλεμο, οι έμποροι πλήρωναν περίπου 35 ευρώ για τη μεταφορά σιτηρών στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας.

Αναλυτές δήλωσαν ότι η Ουκρανία, η οποία είχε εξάγει 43 εκατ. τόνους σιτηρών από τον Ιούλιο μέχρι την εισβολή στα τέλη Φεβρουαρίου, θα μπορούσε να εξάγει μόνο περίπου 1 εκατ. τόνους τους επόμενους τρεις μήνες, λόγω των δυσκολιών που δημιούργησε ο πόλεμος.

Εν τω μεταξύ, πριν από τον πόλεμο, η κυβέρνηση προέβλεπε ότι οι εξαγωγές σιτηρών θα μπορούσαν να φθάσουν τα 65 εκατ. τόνους για αυτήν την περίοδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα