30 Απριλίου 2024
30 Απριλίου 2024

Deutsche Bank: Ανάπτυξη 8,7% στην Ελλάδα φέτος

από fimotro

Τον δεύτερο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρώπη αλλά και υψηλότερο από τον μέσο όρο σε ΗΠΑ, Ιαπωνία, Κίνα, Αναπτυγμένες Οικονομίες και Αναδυόμενες Αγορές, αναμένεται να σημειώσει η Ελλάδα φέτος, ο οποίος θα διαμορφωθεί στο 8,7% μετά το 14,9% που αναμένεται να σημειώσει η Ιρλανδία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Deutsche Bank, η διετία 2022-2023 θα είναι μία περίοδος επίσης ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία, με την αύξηση του ΑΕΠ να τοποθετείται στο 4,4% και στο 3,8% αντίστοιχα, ενώ ο πληθωρισμός στην Ελλάδα αναμένεται να εκτοξευθεί το 2022 στο 2,8% μετά το 0,3% φέτος, ακολουθώντας ωστόσο στη συνέχεια πτωτική τροχιά και φτάνοντας το 1,3% το 2023.

Σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Deutsche Bank το έλλειμμα του προϋπολογισμού αναμένεται να συρρικνωθεί έντονα το επόμενο έτος, και από το 10% φέτος να διαμορφωθεί στο 4% πριν υποχωρήσει επίσης σημαντικά το 2023 και στο 1%. Ο λογαριασμός τρεχουσών συναλλαγών θα είναι επίσης ελλειμματικός αλλά με πτωτική τάση, και έτσι από έλλειμα 6% φέτος, το 2022 θα σημειώσει έλλειμα 4% και το 2023 3%.

Σε ό,τι αφορά το σύνολο της ευρωζώνης, η Deutsche Bank αναμένει ανάπτυξη 5,1% φέτος, 3,8% το 2022 και 2,8% το 2023. ‘Όπως επισημαίνει τους τελευταίους έξι μήνες έχει προχωρήσει σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για το ΑΕΠ του 2022 στο 3,8% (από 4,8%). Αυτό σχετίζεται κυρίως με τις ελλείψεις εφοδιασμού, συμπεριλαμβανομένων των υψηλότερων τιμών του φυσικού αερίου, αλλά περιλαμβάνει επίσης ένα κόστος από την “Όμικρον” και το χειμερινό κύμα της πανδημίας. Η D.B. αναμένει ότι το ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ θα μείνει σε γενικές γραμμές στάσιμο το δ’ τρίμηνο του 2021 και το α’ τρίμηνο του 2022 – με τη Γερμανία να ενδέχεται να σημειώσει τεχνική ύφεση – πριν ανακάμψει.

Η ανθεκτικότητα του ΑΕΠ της περιοχής δείχνει κάτι για τον τρόπο με τον οποίο οι οικονομίες μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν την πανδημία, όπως σημειώνει η γερμανική τράπεζα, καθώς και για τον βαθμό τόνωσης της πολιτικής, τόσο νέας τόνωσης (θετική δημοσιονομική ώθηση το 2022) όσο και καθυστερημένης τόνωσης (απελευθέρωση της πλεονάζουσας αποταμίευσης των νοικοκυριών και την ώθηση στην ανάπτυξη από τους πόρους του NGEU). Πάντως η γερμανική τράπεζα εκτιμά πως η πανδημία και οι ελλείψεις εφοδιασμού θα καθυστερήσουν και δεν θα καταστρέψουν την οικονομική δραστηριότητα. Τους τελευταίους έξι μήνες οι προβλέψεις της για το ΑΕΠ για το 2023 αυξήθηκαν στο 2,8% (από 1,6%). Η απάντηση της ΕΕ στην κρίση – μέτρα στήριξης της εργασίας, κρατικές εγγυήσεις και το NGEU – ενδέχεται να μην ελαχιστοποιήσουν απλώς τις “ουλές”” της πανδημίας αλλά είναι δυνατή μια προσωρινή ώθηση στην τάση της ανάπτυξης μετά την πανδημία.

Πηγή: capital.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα