30 Απριλίου 2024
30 Απριλίου 2024

Ανάπτυξη 8,8% βλέπει η Citigroup

από fimotro

Διατηρεί την πρόβλεψη για ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομία στο 8,8% φέτος η Citigroup, που είναι η υψηλότερη που έχει δοθεί από διεθνή οίκο, δίνοντας έτσι συνέχεια στο μπαράζ των θετικών καταλυτών γύρω από την Ελλάδα. Παράλληλα εκτιμά πως τα ελληνικά ομόλογα θα συνεχίσουν να δέχονται τη στήριξη της ΕΚΤ και μετά το PEPP.

Όπως επισημαίνει η αμερικάνικη τράπεζα στη νέα της έκθεση για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, παρά το γεγονός ότι Ελλάδα έχει σημαντική εξάρτηση από τον τουριστικό τομέα και τη μεγάλη πτώση των τουριστικών εισροών από το ξέσπασμα της πανδημίας, η μείωση του ΑΕΠ στην Ελλάδα ήταν σε μεγάλο βαθμό παρόμοια με την υπόλοιπη Ευρώπη, χάρη στην ανθεκτικότητα της εγχώριας ζήτησης.

Η τουριστική περίοδος του 2021 ήταν πολύ καλύτερη από ό,τι αναμενόταν, πλησιάζοντας τα επίπεδα του 2019. Για αυτόν τον λόγο η Citi εμμένει στην εκτίμησή της για την ανάπτυξη φέτος κοντά στο 9%, την οποία και αναβάθμισε τον περασμένο μήνα (από 5,3% πριν), καθώς και για την ανάπτυξη 4,6% το 2022.

Όπως επαναλαμβάνει, οι άφθονοι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα στηρίξουν την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης δεσμεύει το μεγαλύτερο ποσό πόρων ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη, στο 16% του ΑΕΠ, τα επόμενα 6 χρόνια (εκ των οποίων σχεδόν το 10% σε επιχορηγήσεις).

Οι επιχορηγήσεις προορίζονται για τη χρηματοδότηση δημόσιων επενδυτικών έργων, κυρίως την ανάπτυξη του συστήματος μεταφορών, την ανακαίνιση κτιρίων και την παροχή υποστήριξης στις βιομηχανίες τουρισμού και πολιτιστικών υπηρεσιών που χτυπήθηκαν από την Covid.

Τα δάνεια θα διατεθούν για τη συγχρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων, αυξάνοντας το ακαθάριστο δημόσιο χρέος, αλλά όχι στο καθαρό χρέος. Ξεκάθαρος βασικός στόχος του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης, όπως τονίζει – το οποίο και έχει πολύ καλή πιθανότητα να πετύχει, είναι η ισχυρή εκκίνηση των επενδύσεων και η βελτίωση του συνολικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Οι επενδύσεις είναι ήδη 13% υψηλότερα από τα προ Covid επίπεδα και η ώθηση στο ΑΕΠ από το “Ελλάδα 2.0” έως το 2026 θα είναι σημαντική, προσφέροντας έτσι σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα