24 Απριλίου 2024 / 11:56 πμ
24 Απριλίου 2024 / 11:56 πμ

Όταν η Δημητρίου έκανε πειθαρχικό σε εισαγγελείς που έδωσαν άδεια στον Κουφοντίνα

από fimotro

Η Ξένη Δημητρίου στις 30 Ιουνίου αποχωρεί από τη θέση της Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και ήδη καταγράφονται τα φαβορί για τη θέση της. Μια από τις τελευταίες πράξεις της ως εισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου λοιπόν, είναι η άσκηση αναίρεσης στο ομόφωνο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Βόλου με το οποίο δεν χορηγήθηκε άδεια στον Δημ. Κουφοντίνα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Π.Στάθη από το capital.gr, η αναίρεση ασκήθηκε αφενός υπό το βάρος δεκάδων χτυπημάτων (βίαιων ή μη) ανά την επικράτεια, υποστηρικτών του Κουφοντίνα και την απεργία πείνας που έχει ξεκινήσει εκείνος από τις 2 Μαΐου και τον έχει ήδη οδηγήσει στην εντατική του νοσοκομείου Βόλου. Αυτά όμως είναι τα προφανή.

Διότι όλοι, στο πίσω μέρος του μυαλού μας έχουμε την χρονική σύμπτωση των γεγονότων και βεβαίως το γεγονός ότι οδηγούμαστε στην τελική ευθεία των εκλογών με ένα κύμα ανομίας να χτυπάει τη χώρα. Το ερώτημα λοιπόν είναι, αν η Ξ. Δημητρίου “λειτούργησε” και πολιτικά εν προκειμένω. Η απάντηση δεν μπορεί να δοθεί ευθέως, όμως η αλληλουχία των γεγονότων δείχνει συγκεκριμένα πράγματα.

Άλλαξε άποψη;
Κι αυτό γιατί προ ενός έτους περίπου ο Δημ. Κουφοντίνας έκανε και πάλι απεργία πείνας. Τότε η κ. Δημητρίου είχε ζητήσει την πειθαρχική δίωξη δυο εισαγγελέων που είχαν συναινέσει στην χορήγηση άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα, τον Νοέμβριο του 2017 και τον Φεβρουάριο του 2018. Και αυτό διότι “η έγκρισή του στο αίτημα Κουφοντίνα για χορήγηση άδειας “αντίκειται στις υποχρεώσεις του που απορρέουν από το Σύνταγμα και τις κείμενες διατάξεις, θίγει το κύρος της δικαιοσύνης και του εισαγγελικού λειτουργήματος και συνιστά το πειθαρχικό παράπτωμα της “παράβασης διατάξεως που αναφέρεται στην απονομή της δικαιοσύνης…” και συγκεκριμένα της πλημμελούς άσκησης των υπηρεσιακών του καθηκόντων, σε σχέση με τις (υπηρεσιακές του) ενέργειες κατά την χορήγηση αδείας στο Δημήτριο Κουφοντίνα”.

Μάλιστα οι πειθαρχικές διώξεις είχαν οδηγήσει τους εισαγγελείς να αυτοεξαιρούνται από την γνωμοδότηση για το τρίτο – τότε- αίτημα αδείας του Κουφοντίνα και να μην υπάρχει εισαγγελέας να εισηγηθεί σχετικά. Ο Κουφοντίνας έκανε δύο εβδομάδες απεργία πείνας, τελικά  πήγε εισαγγελέας που αποφάνθηκε θετικά και το θέμα έκλεισε.

Αυτή είναι η πρώτη αντίφαση στην κίνηση της Ξ. Δημητρίου γιατί υπάρχει και δεύτερη. Αυτή αφορά στο γεγονός ότι πριν από δυο μήνες τον Φεβρουάριο 2019 με ακριβώς ίδιο σκεπτικό βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου Βόλου αρνήθηκε να δώσει άδεια στον Δημ. Κουφοντίνα. Ήταν η πρώτη απόρριψη του αιτήματος αδείας του μετά από 6 θετικές κρίσεις. Τι έκανε τότε η εισαγγελέας; Απολύτως τίποτα.

Τι άλλαξε;
Κι όχι μόνο αυτό αλλά ενώ είχε αναθέσει την δικογραφία σε έμπειρο αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου για να την κρίνει, όταν εκείνος της είπε πως δεν πρέπει να ασκηθεί αναίρεση στο ομόφωνο βούλευμα των δικαστών του Βόλου, ανέλαβε η ίδια να ασκήσει την αναίρεση και να την εισηγηθεί την Τρίτη ενώπιον του Ποινικού Τμήματος.

Το ερώτημα είναι τι άλλαξε και η εισαγγελέας μετέβαλλε άποψη;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα