30 Απριλίου 2024
30 Απριλίου 2024

Οι διάλογοι που έκαψαν τους εκβιαστές των λαϊκών αγορών

από fimotro

Τους διαλόγους της «μαφίας των λαϊκών αγορών» αλλά και τον… τιμοκατάλογο για την προστασία που παρείχαν τα μέλη σε εργαζόμενους σε λαϊκές αγορές κατέγραψε ο κοριός της ΕΛ.ΑΣ., με τη μεγάλη έρευνα του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής να καταλήγει στη σύλληψη 20 ατόμων, ενώ συνολικά κατηγορούνται ακόμη 14 άτομα.

Ξυλοδαρμοί, σπάσιμο πάγκων από «φουσκωτούς» και εκδικητικά πρόστιμα συνθέτουν το «παζλ» των εγκληματικών ενεργειών της οργάνωσης, που παρουσιάστηκε από την ΕΛ.ΑΣ.

Αρχηγοί των «νονών των ζαρζαβατικών» φέρεται να είναι ο πρώην διευθυντής Λαϊκών Αγορών, ο οποίος αντικαταστάθηκε στις 26 Φεβρουαρίου, τρεις νυν και πρώην επόπτες λαϊκών αγορών, δύο υπεύθυνοι ασφαλείας και τέως και νυν μέλη σωματείων. Με αυτόν τον τρόπο οι δράστες διασφάλιζαν τον απόλυτο έλεγχο για τα πόστα-χρυσάφι, τις λαϊκές-φιλέτα, εκβιάζοντας με διάφορους τρόπους τους πωλητές. Σημειώνεται πως υπάρχουν 10.000 πωλητές λαϊκών αγορών ενώ κάθε μέρα γίνονται 40 λαϊκές αγορές στην Αττική.

Οι εκβιασμοί της «μαφίας των Λαϊκών» ξεκινούσαν κυρίως από τις άδειες και την αλλαγή θέσεων πάγκων. Από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. προκύπτει πως οι δράστες πωλούσαν ακόμη και άδειες νεκρών πωλητών, ενώ έκαναν ακόμη και…. εράνους για νεκρούς πωλητές και κρατούσαν τα χρήματα χωρίς να τα αποδίδουν στη χήρα. Ταυτόχρονα δεν δίσταζαν να συγκαλύψουν πρόστιμα ή καταγγελίες και παράλληλα ενημέρωναν πωλητές για επικείμενους ελέγχους. Αρκετές ήταν και οι φορές που «φουσκωτοί» ξυλοφόρτωναν πωλητές-επόπτες και έστηναν παρα-λαϊκές με παράνομους πάγκους.

Δύο άτομα συζητούν για το… μεγάλο φαγοπότι:

A: Το μεγάλο… το μεγάλο φαγοπότι, ήτανε πάντα με τους παραγωγούς. Το μεγάλο φαγοπότι το είχε πάντα ο Παντελής. Αυτό λοιπόν το φαγοπότι, έτσι; Γιατί έκανε παραχώρηση της Τετάρτης Λαϊκής στους καστανοπαστάδες και τους έχει αφήσει εδώ πέρα να αλωνίζουνε; γιατί; Ετσι; Και ουσιαστικά να κάνουν αυτοί ό,τι γουστάρουνε εδώ πέρα.

B: Ναι, γεγονός.

A: Γιατί; Γιατί;

B: Για τη χορηγία;

Α: Κάνει τη δουλειά του, έτσι; Χωρίς να τον ενοχλεί κανείς. Κι έχουμε το κομμάτι αυτό εδώ πέρα, έτσι; Τις εισπράξεις και τα λοιπά και τα λοιπά και τους μισθούς τους, έτσι; Κι αυτός έχει το κομμάτι αυτό.

Οι ίδιοι άνδρες συνεχίζουν τη συζήτηση σχετικά με τη δράση της οργάνωσης:

Α: Εγώ σου είπα, θα καταλάβεις μόνος σου. Καταρχάς, αυτά τα οποία λέγονται, έτσι; Είναι μιλάμε το ένα, το ένα εκατοστό είναι αλήθεια από όλα αυτά που εκεί πέρα λέγονται, έτσι; Αλλά να ξέρεις ότι αλλού βρίσκεται το μεγάλο φαγοπότι και η μεγάλη κονόμα.

Β: Εκεί μέσα εννοείς ή πιο πάνω;

Α: Εκεί μέσα στις Λαϊκές.

Β: Στο υπουργείο σε αυτόν τον όροφο εκεί ή κάπου αλλού;

Α: Οχι, μιλάω για τις Λαϊκές ρε. Εκεί μέσα, για τις Λαϊκές.

Β: Εκεί μέσα (ακατάληπτο) σε κάνα άλλον (ακατάληπτο) τίποτα αυτά. Για όλους ακούγονται.

Α: Ολοι αυτοί (ακατάληπτο) για χαρτζιλίκια είναι.

Β: Και ποιος είναι ο κεντρικός αποδέκτης;

Α: Ολοι αυτοί για χαρτζιλίκια είναι.

Β: Και ποιος είναι ο κεντρικός αποδέκτης;

Β: Ολοι αυτοί είναι ε, χε…. γραναζάκια όπως τους λένε…

Α: Και ο κεντρικός αποδέκτης;

Β: Ποιος είναι οοο… κύριος εγκέφαλος; Ε;

Α: Ομάδα μπράβων;

Β: Αστο. Δεν πάει ο νους σου. Αστο.

Τα παραδείγματα εκβιασμών που έχει συλλέξει το Τμήμα Εκβιαστών της ΕΛ.ΑΣ. δείχνουν τον τρόπο που λειτουργούσε η οργάνωση

Ειδικότερα, κάτοχος άδειας πωλητή, ο οποίος ήταν και υπεύθυνος άτυπων σεκιουριτάδων, το 2008, κατ’ εντολή δύο προέδρων σωματείων, χτύπησε με σίδερο στο κεφάλι πωλητή που δεν είχε δώσει 10.000 ευρώ, ενώ το 2011 είχε πυροβολήσει άνδρα στο Αγρίνιο για οφειλή αγοράς αυτοκινήτου. Κατηγορήθηκε επίσης για διακίνηση 10 κιλών χασίς και μισού κιλού κοκαΐνης στην Κοζάνη. Ενας δεύτερος… σεκιουριτάς είχε συλληφθεί για ληστείες και έχει ακόμη πάγκο…

Σημειώνεται πως η έρευνα της υπόθεσης ξεκινά με καταγγελίες το 2014 και επίσημα τον Μάιο του 2018, ενώ το εκβιαστικό «πανηγύρι» φέρεται να εξελίσσεται από το 2006. Οι αστυνομικοί έχουν λάβει 224 καταθέσεις μαρτύρων, εκ των οποίων οι 100 είναι θύματα. Δεν αποκλείεται ο ανακριτής Διαφθοράς να ορίσει ορκωτούς λογιστές και οικονομολόγους προκειμένου να «ξεψαχνίσουν» τα οικονομικά στοιχεία σωματείων, ομοσπονδιών, συλλόγων παραγωγών, με σκοπό την ανάδειξη όλου του οικονομικού πλέγματος της διαφθοράς. Πάντως, τα μέλη του κυκλώματος αντελήφθησαν τη διεξαγόμενη έρευνα του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών και τη λήψη καταθέσεων. Στην προσπάθειά τους να εμφανίσουν σε πωλητές την… ισχύ τους, επικαλούνταν επαφές με ανώτατους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι θα… αποστράτευαν ή θα μετέθεταν τους αξιωματικούς που ασχολούνταν με την υπόθεση. Δεν δίσταζαν ακόμη να αναφέρουν πως είχαν… πολιτικές σχέσεις και ισχυρές επιρροές, που ποτέ δεν είχαν, ούτε εξακριβώθηκαν, προκειμένου να δημιουργήσουν το αίσθημα του τρόμου σε όσους θα καλούνταν να καταθέσουν για τα μαύρα εκβιαστικά ταμεία!

Ο τιμοκατάλογος των «νονών»

Ενδεικτικές είναι οι «ταρίφες» εκβιασμών, που διαμορφώνονταν σύμφωνα με την έρευνα της Αστυνομίας ως εξής:

• 64.000 ευρώ για μεταβίβαση άδειας

• 20.000 ευρώ για αλλαγή θέσης πωλητή

• 40.000 ευρώ κουπόνια ευπαθών κοινωνικών ομάδων

• 15.000 ευρώ έδωσαν 80 πωλητές για άδεια πάγκου

• 400 ευρώ «προστασία» πάγκου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα