30 Απριλίου 2024
30 Απριλίου 2024

Μετ’ εμποδίων οι συζητήσεις για το νέο νόμο Κατσέλη

από fimotro

Σε διαπραγμάτευση μέχρι και το «παραπέντε» της κατάθεσής του στη Βουλή θα είναι το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, τη στιγμή που υπουργείο Οικονομικών και ΟΔΔΗΧ σχεδιάζουν την έκδοση 10ετούς ομολόγου μετά και τη διπλή αναβάθμιση της οικονομίας από τη Moody’s.

Το Σαββατοκύριακο συνεχίστηκαν οι διαβουλεύσεις από απόσταση με τους θεσμούς για την τελική μορφή του νομοσχεδίου. Το μεγαλύτερο πρόβλημα υπήρξε με την ΕΚΤ, η οποία ζητά πιο αναλυτικά στοιχεία σχετικά με το κόστος που θα έχει το κούρεμα των δανείων αν το υπόλοιπο του δανείου υπερβαίνει το 120% της αξίας του υποθηκευμένου ακινήτου. Επίσης, η ΕΚΤ στη γνώμη που εξέδωσε την Παρασκευή, με βάση ένα προσχέδιο του νόμου που είχε λάβει από τις 22 Μαΐου, καυτηρίαζε την υπεραρμοδιότητα των ανά την Ελλάδα τομέων ιδιωτικού χρέους να μπορούν να εντάξουν στη ρύθμιση δανειολήπτες τους οποίους έχουν απορρίψει οι τράπεζες, γεγονός που καθιστά «αναγκαστικό» το καθεστώς των ρυθμίσεων για τις τράπεζες.

Το αναθεωρημένο κείμενο που άλλαζε πολλές παραμέτρους του προσχεδίου συζητήθηκε εξονυχιστικά τις προηγούμενες μέρες και έγιναν βήματα σύγκλισης, αλλά ακόμη δεν υπάρχει τελική συμφωνία. Πριν από την κατάθεση θα πρέπει η ΕΚΤ να γνωμοδοτήσει θετικά για την προώθηση του νομοσχέδιο πριν αυτό κατατεθεί στη Βουλή.

Πάντως, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης εμφανίστηκε αισιόδοξος για την έκβαση του θέματος μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας θα κατατεθεί εντός της εβδομάδας στη Βουλή.

Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, μιλώντας και αυτός από τους Δελφούς, τόνισε ότι στο θέμα των «κόκκινων» δανείων το 70% της ευθύνης το φέρει η κρίση και το πλήθος των ανέργων που δεν μπορούν πια να τα εξυπηρετήσουν. Ενα ακόμη 20%-25% όμως αφορά σε ανεύθυνες πολιτικές που δεν μπόρεσαν να προστατεύσουν το τραπεζικό σύστημα από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

«Οι τράπεζες καταβάλλουν πλέον μία πολύ μεγάλη προσπάθεια να μειώσουν τα “κόκκινα” δάνεια. Εχουν μειωθεί τα τελευταία τετραετία κατά 25 δισ. ευρώ, αλλά η αναλογία τους παραμένει υψηλή στο 45% του συνόλου», τόνισε ο κ. Στουρνάρας, σημειώνοντας το σχέδιο του ΤΧΣ που έχει κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού αλλά και το σχέδιο της ΤτΕ για να αναστραφεί η κατάσταση.

Παράλληλα με το «αγκάθι» της προστασίας της πρώτης κατοικίας, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει μέσα στην εβδομάδα την έκδοση 10ετούς ομολόγου με στόχο να αντλήσει 2 δισ. από τις αγορές μετά και τη διπλή αναβάθμιση της οικονομίας από τη Moody’s.

Η περιορισμένη αυτή έκδοση γίνεται περισσότερο για λόγους γοήτρου και όχι για την κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών και εκτιμήσεις θέλουν το επιτόκιο να διαμορφώνεται κοντά στο 4%.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα