80.000 τα ενεργά κρούσματα στην Αττική

από fimotro

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Αυξημένα σε σχέση με τις προηγούμενες μετρήσεις τα εκτιμώμενα κρούσματα

Υπάρχουν τουλάχιστον 80.000 ενεργά κρούσματα στα λύματα της Αττικής, είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Νίκος Θωμαΐδης, ο οποίος, μοιράστηκε εντυπωσιακά στοιχεία σχετικά με τις ουσίες που εντοπίζονται στα λύματα του λεκανοπεδίου Αθηνών. «Θα δούμε μία περαιτέρω αύξηση κρουσμάτων για τις επόμενες δύο με τρεις μέρες, όμως η τάση θα είναι αποσυμπιεστική από τις 10 του μήνα και έπειτα», εκτιμησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημήτρης Σαρηγιάννης, που μίλησε στην εκπομπή «από τις έξι» στην ΕΡΤ.

Η ανίχνευση του ιού στα αστικά λύματα

Όπως εξηγεί ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημήτρης Σαρηγιάννης, «η ανίχνευση του ιού στα αστικά λύματα, που γίνεται και στη Θεσσαλονίκη υπό την αιγίδα του πρύτανη του ΑΠΘ, μπορεί να μας δώσει ένα σήμα, ουσιαστικά πολύ σίγουρο, 4 με 5 ημέρες πριν από την πραγματική παρατήρηση που βλέπουμε στον αριθμό των κρουσμάτων. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο, σε συνδυασμό με τα υπολογιστικά μοντέλα που έχουμε αναπτύξει εδώ και καιρό, τα οποία μπορούν να εκτιμήσουν τη δυναμική της πανδημίας και να λάβουν υπόψη τους τη δυναμική των διαφορετικών μέτρων σε σχέση με το πώς επηρεάζουν την εξέλιξη».

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με τους Κατερίνα Σερέτη και Διονύση Χατζημιχάλη, ο κ. Σαρηγιάννης είπε: «Είναι σταθερά υψηλά το ιικό φορτίο κορωνοϊού στα λύματα της Αττικής». Μάλιστα είπε ότι η εξάπλωση είναι πάνω από το 1% στο Λεκανοπέδιο κοντά στο 1,5.

Στο ερώτημα που βρισκόμαστε σήμερα είπε ότι: «Έχει ανέβει από προχθές που ήταν 60.000 ενεργά κρούσματα αλλά από μέρα σε μέρα αλλάζει η τάση και η μέτρηση της Τετάρτης 04/11/2020 έλεγε για μια μέση τιμή που είναι 80.000 ενεργά κρούσματα».

Τόνισε ότι υπάρχει συμπίεση του συστήματος γιατί αυξάνονται οι διασωληνωμένοι και αυτό θα ενταθεί τις επόμενες εβδομάδες. Διευκρίνισε ότι ανάμεσα στα τουλάχιστον 80.000 ενεργά κρούσματα αυξάνονται οι ασυμπτωματικοί.

Το συνολικό μικροβίωμα των λυμάτων

Δεν είναι όμως μόνο ο κορωνοϊός που ανιχνεύεται στα λύματα. «Στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια των ΗΠΑ, κάνουμε επίσης μετρήσεις μιας πλειάδας από άλλους λοιμογόνους παράγοντες, άλλους ιούς, μικροοργανισμούς, οι οποίοι μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία. Αυτό το συνολικό μικροβίωμα των λυμάτων μας δίνει πραγματικά μια συνολικότερη εικόνα του μικροβιακού φορτίου», επισημαίνει ο δρ. Σαρηγιάννης.

Εντυπωσιακή αύξηση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών σε όλη την Ευρώπη

Την ανάλυση των αστικών λυμάτων πραγματοποιεί εδώ και χρόνια η ομάδα του καθηγητή αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκου Θωμαΐδη, με εντυπωσιακά κατά καιρούς ευρήματα.

«Μετράμε χιλιάδες χημικές ουσίες εδώ και πάρα πολλά χρόνια, πάνω από έντεκα, από την αρχή της οικονομικής κρίσης. Έχουμε δει την εξέλιξη της κατανάλωσης π.χ. ψυχοφαρμάκων, ή παρανόμως διακινούμενων ουσιών, ή άλλων ουσιών, οι οποίες δείχνουν τη συμπεριφορά μας ή την κατάσταση της υγείας μας», αναφέρει ο καθηγητής.

«Αυτό που είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην περίοδο του πρώτου lockdown ήταν μία μεγάλη αύξηση σε κάποια συγκεκριμένα αντικαταθλιπτικά και αγχολυτικά. Είχαμε φυσικά βρει και το κοκτέιλ των αντιικών φαρμάκων που χρησιμοποιούνταν εκείνη την περίοδο στα νοσοκομεία. Είχαμε βρει και μια μεγάλη αύξηση της τάξεως του 300% περίπου, που παραμένει, στα απολυμαντικά.

Και φυσικά, ήταν εντυπωσιακό ότι είχαμε δει την αύξηση της κοκαΐνης κατά 60% περίπου! Πριν από λίγες μέρες μάλιστα βγήκε η ευρωπαϊκή αναφορά από το Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και παρουσιάζει τα δικά μας αποτελέσματα μαζί με τα υπόλοιπα της Ευρώπης και συμβαίνει αντίστοιχο φαινόμενο σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες».

Η εκτίμηση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας

«Η τελευταία μέτρηση που αναλύσαμε (της προχθεσινής ημέρας) στο λεκανοπέδιο της Αττικής, είναι σταθερά υψηλή», δηλώνει ο δρ. Θωμαΐδης. «Είναι φανερό ότι βρισκόμαστε μπροστά στην άνοδο ενός μεγάλου επόμενου κύματος, επομένως θεωρούμε ότι είναι προς την σωστή κατεύθυνση τα μέτρα για την ανάσχεσή του».

«Όπως κάθε κύμα, ξεκινάει από έναν μικρό παφλασμό και εκθετικά γίνεται τσουνάμι. Είμαστε στη φάση που αρχίζει να αναπτύσσεται το μεγάλο κύμα», συμπληρώνει ο δρ Σαρηγιάννης.

Ωστόσο είναι αισιόδοξος στις εκτιμήσεις του για το επόμενο διάστημα: «Εγώ θεωρώ ότι θα δούμε μία περαιτέρω αύξηση για τις επόμενες δύο τρεις μέρες, και μετά θα αρχίσουμε να βλέπουμε τα αποτελέσματα των προηγούμενων μέτρων. Οπότε εκτιμώ ότι θα δούμε μία αρχική αποσυμπίεση και μετά μια πολύ πιο ταχεία αποσυμπίεση όταν θα βλέπουμε τα αποτελέσματα του γενικού lockdown. Η τάση θα είναι αποσυμπιεστική από τις 10 του μήνα και έπειτα».

Σχεδιάζονται στοχευμένες μετρήσεις σε λύματα επιμέρους περιοχών

Στα σχέδια για την επέκταση του προγράμματος ανίχνευσης του ιού στα λύματα αναφέρθηκε ο δρ. Θωμαΐδης: «Το επόμενο διάστημα, σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠΕΥΔΑΠ -1,33%, θα αρχίσουμε τις εκτιμήσεις σε επιμέρους γειτονιές. Θα πρέπει να πάμε σε περιοχές όπου υπάρχουν αντλιοστάσια, και όπου δεν υπάρχουν, θα πρέπει να εγκαταστήσουμε αντλίες στο αποχετευτικό σύστημα, για να δούμε τη διασπορά του ιού σε συγκεκριμένες περιοχές»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα