8 δράσεις για την αναβάθμιση της εξυπηρέτησης των πολιτών

από fimotro

Η διαμόρφωση ενός βιώσιμου και λειτουργικού ασφαλιστικού συστήματος της χώρας ήταν και παραμένει κυρίαρχο ζητούμενο, στην προσπάθεια για ανάπτυξη, κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή. Σημείο αναφοράς σε αυτή την προσπάθεια είναι η δημιουργία του Ηλεκτρονικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.). Πρόκειται για μια σημαντική τομή στο ασφαλιστικό σύστημα, η οποία περιλαμβάνει τη μεγαλύτερη διοικητική και οργανωτική ενοποίηση των ασφαλιστικών φορέων απονομής σύνταξης και εφάπαξ παροχής που έχει γίνει στην Ελλάδα έως σήμερα.

Αποστολή του (e-Ε.Φ.Κ.Α.) είναι να υποστηρίξει ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό μοντέλο κοινωνικής ασφάλισης, διασφαλίζοντας ίσους κανόνες, διαδικασίες και δικαιώματα για όλους τους ασφαλισμένους. Το έργο αυτό ήταν και παραμένει δύσκολο, με δεδομένο το μέγεθος του εγχειρήματος αλλά και τις χρόνιες παθογένειες που καλείται να αντιμετωπίσει ο νέος φορέας.

Σήμερα, η αναβάθμιση της εξυπηρέτησης των πολιτών – χωρίς καθυστερήσεις και περιττή γραφειοκρατία – έχει αναδειχθεί σε κυρίαρχη προτεραιότητα, τόσο για τον e-Ε.Φ.Κ.Α. όσο και για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Σε αυτή την κατεύθυνση, εφαρμόζονται ήδη οκτώ συγκεκριμένες δράσεις, οι οποίες βελτιώνουν ουσιαστικά την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχονται στους πολίτες.

Νέο Ενιαίο Τηλεφωνικό Κέντρο 1555

Το 1555 είναι το νέο, ενιαίο τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης πολιτών, για τα ασφαλιστικά, εργασιακά και κοινωνικά θέματα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Οι πολίτες μπορούν να καλούν χωρίς χρέωση, 24 ώρες το 24ώρο και με ελάχιστο χρόνο αναμονής, για να ζητήσουν πληροφορίες, να υποβάλλουν αιτήματα και να διευθετήσουν εκκρεμείς υποθέσεις τους.

Ακόμη και οι σύνθετες υποθέσεις παραπέμπονται άμεσα σε ειδικές ομάδες έμπειρων στελεχών του e-Ε.Φ.Κ.Α. που αναζητούν λύση και επικοινωνούν ξανά με τους πολίτες εντός λίγων ημερών. Καλώντας στο 1555 ο πολίτης γνωρίζει πλέον όχι μόνο ότι μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα κάποιος θα απαντήσει στην κλήση του, αλλά και ότι θα εξυπηρετηθεί γρήγορα, αξιόπιστα, φιλικά και αποτελεσματικά.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Ενιαίου Αριθμού Υποστήριξης Πολιτών: https://1555.gov.gr

Πάνω από 50 Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες

Ο e-ΕΦΚΑ έχει θέσει μέχρι τώρα σε λειτουργία πάνω από 50 ηλεκτρονικές υπηρεσίες, οι οποίες επιτρέπουν σε χιλιάδες πολίτες να εξυπηρετούνται σε ελάχιστο χρόνο, χωρίς φυσική παρουσία και περιττές αναμονές στα υποκαταστήματα του φορέα. Σήμερα πραγματοποιούνται κάθε μήνα 1,2 εκατομμύρια ηλεκτρονικές συναλλαγές, οι οποίες εξοικονομούν πολύτιμο χρόνο στην καθημερινότητα των πολιτών.

MyEFKALive

Η νέα υπηρεσία MyEFKALive παρέχει τη δυνατότητα στους πολίτες που κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, όπως π.χ. στα νησιά, να διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις τους και να εκδίδουν τα αναγκαία πιστοποιητικά, χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθούν. Μέσω τηλεδιάσκεψης ή βιντεοκλήσης, τους επιτρέπει να εξυπηρετηθούν εύκολα, χωρίς φυσική παρουσία, από τους υπαλλήλους των κατά τόπους υπηρεσιών του ΕΦΚΑ. Η υπηρεσία ξεκίνησε καλύπτοντας αρχικά τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, ενώ σήμερα έχει επεκταθεί και είναι διαθέσιμη και στους κατοίκους των νησιών του Ιονίου και του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Το MyEFKALive είναι προσβάσιμο μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του e-ΕΦΚΑ http://efka.gov.gr καθώς και μέσω της ενιαίας ψηφιακής πύλης του Δημοσίου http://gov.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα