7% ανάπτυξη το 2022 για την Ελλάδα βλέπει ο οίκος Fitch

από fimotro

Ο Michele Napolitano Senior Director, Head of Western European Sovereigns της Fitch Ratings μίλησε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών  που τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας κας. Κατερίνας ΣακελλαροπούλουΕίπε ότι η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σε ΒΒ θεωρήθηκε πως ανταποκρινόταν στην κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας τη συγκεκριμένη στιγμή, αλλά δεν επίκειται άλλη αναβάθμιση στα επόμενα 1-2 χρόνια.

Εκτίμησε ωστόσο ο κ. Napolitano, ότι υπάρχουν περιθώρια για αναβάθμιση αν κάποιοι παράγοντες βελτιωθούν. Συγκεκριμένα πρέπει να βελτιωθεί η βιωσιμότητα του χρέους και η μείωση της σχέσης χρέους/ΑΕΠ, η αποτελεσματική χρήση των κονδυλίων από της Ε.Ε και βελτίωση στην απόδοση του τραπεζικού τομέα. Αν τα κριτήρια αυτά εκπληρωθούν η αναβάθμιση θα έρθει νωρίτερα, είπε.

Υπενθύμισε ότι η βαθμολογία της Ελλάδας πριν από την πανδημία ήταν ΒΒ με θετική προοπτική, αλλά λόγω της πανδημίας μετριάστηκε σε ΒΒ με σταθερή προοπτική.

Η πολιτική σταθερότητα και η κυβερνητική αποτελεσματικότητα θα οδηγήσουν σε ταχύτερη αναβάθμιση της βαθμολογίας, καθώς θα επιτρέψουν ταχύτερη ανάπτυξη του ΑΕΠ. Ο οίκος Fitch αναμένει ανάπτυξη της τάξης του 7% το 2022.

Παρόλα αυτά ο κ. Napolitano παραμένει επιφυλακτικός καθώς όλα εξαρτώνται από την σωστή χρήση των απορροφούμενων κονδυλίων. Ο ίδιος θεωρεί ότι η Ελλάδα έχει επιδείξει κακή συμπεριφορά στο θέμα κατά το παρελθόν, αλλά επισημαίνει ότι έχει αυξηθεί η υπευθυνότητα της κυβέρνησης και συγχρόνως τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Το πρόγραμμα Next Generation δεν είναι όπως τα προηγούμενα χρηματοδοτικά προγράμματα της Ε.Ε. Προάγει την διαφάνεια και την υπευθυνότητα των κυβερνήσεων. Και αυτό είναι το ζητούμενο κατέληξε ο κ. Napolitano.

Marko MrsnikΠιθανή αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας σε 12-18 μήνες

Την άποψή του ότι υπάρχει μια στις τρεις πιθανότητα για μια πιθανή αναβάθμιση της Ελλάδας, τους επόμενους 12-18 μήνες εξέφρασε ο Marko Mrsnik, Ανώτερος διευθυντής, S&P Global Ratings, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας. Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα