28 Μαρτίου 2024 / 10:03 μμ
28 Μαρτίου 2024 / 10:03 μμ

6 στους 10 πολίτες κρίνουν θετικά την κυβέρνηση

από fimotro

Αυτή η έρευνα της Opinion Poll αποτύπωσε το πολιτικό τοπίο με τη συμπλήρωση ενός ολόκληρου χρόνου από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Γράφει ο Ζαχαρίας Ζούπης

υπεύθυνος ερευνών της Opinion Poll

Οι απαντώντες δεν είχαν στη σκέψη τους μόνο στις τρέχουσες εξελίξεις. Απαντούσαν έχοντας κατά νου και μία συνολική πορεία, όπως και τα προβλήματα του επομένου διαστήματος, με κυρίαρχο αυτό της οικονομικής κρίσης.

Γι’ αυτό ακριβώς και είναι σημαντικό ότι το 56% απαντά ότι σε αυτή τη χρονιά η χώρα βρίσκεται σε σωστή κατεύθυνση, έναντι ενός 35% που έχει αντίθετη άποψη. Σε αυτή τη χρονιά η χώρα αντιμετώπισε την απειλή στον Εβρο, την πανδημία του κορονοϊού, την πρόκληση να προχωρήσει σε νέους αναπτυξιακούς δρόμους και να υπάρξει μια κανονικοποίηση της κοινωνικής- οικονομικής ζωής. Μάλιστα, αυτή τη στιγμή βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο έξαρσης ή και ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας, ενώ το τσουνάμι της οικονομικής κρίσης κάνει σταδιακά αισθητή την εμφάνισή του, με την τουρκική επιθετικότητα πάντα παρούσα.

Σε αυτό το τοπίο, αυτό το δημοσκοπικό εύρημα αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Πολύ περισσότερο που αυτή την άποψη υιοθετεί το 35,2% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, το 81,5% του ΚΙΝ.ΑΛ. κ.ο.κ.

Από την έρευνα προκύπτει η εικόνα ενός πολιτικού σκηνικού που έχει ένα κεντρικό πρόσωπο το οποίο συγκεντρώνει εκτίμηση και εμπιστοσύνη λόγω της αποτελεσματικότητας σε σοβαρές κρίσεις, της λογικής και αποτελεσματικότητάς του: τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

  • Το 65% κρίνει θετικά την παρουσία του ως πρωθυπουργού με διακομματική απήχηση του επιπέδου ποσοστών που αναφέραμε ήδη πιο πάνω.
  • Το 62% κρίνει θετικά συνολικά το έργο της κυβέρνησής του.
  • Προηγείται με ιδιαίτερα μεγάλη διαφορά της τάξης του 32,3% του Αλέξη Τσίπρα στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός με ποσοστό προτίμησης 51,5% έναντι 19,2%.
  • Προηγείται στη δημοφιλία όλων των άλλων πολιτικών αρχηγών με 61,9% έναντι 29,8% του Αλέξη Τσίπρα.

Το γεγονός αυτό διαμορφώνει ένα πολιτικό σκηνικό δικομματισμού στο οποίο περισσότερο θα ταίριαζε ο όρος… εναμισοκομματισμός. Γιατί; Γιατί διαμορφώνεται μία δημοσκοπική εικόνα όπου το πρώτο κόμμα, η Ν.Δ., προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με double score, με διαφορά της τάξης του 20,5% (41,2% έναντι 20,7%).

Αυτή είναι η εικόνα των συσχετισμών αυτή την ώρα. Οφείλεται βέβαια στην αποδοχή του κ. Μητσοτάκη και βασικών πολιτικών επιλογών του, οφείλεται όμως και στη δυσκολία που δείχνει να έχει η αντιπολίτευση να βρει το βηματισμό της.

Το μέτωπο της οικονομίας θα κρίνει πολλά. Την ίδια στιγμή που η ικανοποίηση για τη συνολική πορεία του κ. Τσίπρα ως πρωθυπουργού είναι της τάξης του 65%, η ικανοποίηση από τα μέχρι τώρα ληφθέντα οικονομικά μέτρα, τόσο κατά τη φάση του lock down όσο και στη συνέχεια, περιορίζεται στο 41%. Τι θα συμβεί αν η κρίση ξεσπάσει σ’ όλη τη διάστασή της; Τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπισή της; Με τι τακτική θα πορευτεί η αντιπολίτευση; Αυτά είναι κρίσιμα ερωτήματα, η απάντηση στα οποία θα επηρεάσει σίγουρα σε μικρότερο ή και σε μεγαλύτερο βαθμό τους πολιτικούς συσχετισμούς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μπει σ’ αυτή τη μάχη με ισχυρό απόθεμα εμπιστοσύνης, έχοντας αυξήσει το πολιτικό του κεφάλαιο. Η μάχη όμως θα είναι δύσκολη. Εχει όμως και ένα άλλο όπλο. Την ομάδα του. Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις για μία συγκριτική αξιολόγηση των σημερινών υπουργών σε σχέση με αυτούς του τελευταίου κυβερνητικού σχήματος του ΣΥΡΙΖΑ δίνει απόλυτη υπεροχή και στα 15 ζευγάρια, με διαφορές από 5% μέχρι και… 39%! Κάποιοι δε επικρατούν χαοτικά (Τ. Θεοδωρικάκος, Β. Κικίλιας, Κ. Πιερρακάκης, Ν. Δένδιας, Μ. Χρυσοχοΐδης, Κ. Χατζηδάκης, Χ. Σταϊκούρας).

Τα υπόλοιπα θα κριθούν στη ζωή, μη ξεχνώντας ποτέ το ρόλο ξαφνικών γεγονότων, των απρόοπτων παραγόντων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα