Η αστυνομία στη βόρεια Βραζιλία αναζητά δεκάδες κρατούμενους που δραπέτευσαν από τη φυλακή της πόλης Μανάους στην οποία ξέσπασαν την Κυριακή ταραχές με αποτέλεσμα 56 άνθρωποι να σκοτωθούν.
Οι αρχές έχουν αποκλείσει τη Μανάους που βρίσκεται στην πολιτεία Αμαζόνας, ενώ σύμφωνα με αξιωματούχους 40 από τους 87 δραπέτες έχουν συλληφθεί.
Στο μεταξύ οι οικογένειες των κρατούμενων συγκεντρώθηκαν έξω από το τοπικό νεκροτομείο για να ταυτοποιήσουν τα θύματα, κάποια από τα οποία είναι αποκεφαλισμένα.
Οι ταραχές ξέσπασαν αργά το βράδυ της Κυριακής και οι αρχές κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση γύρω στις 7 το πρωί της Δευτέρας, 17 ώρες αργότερα, εξήγησε ο επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας της Πολιτείας Αμαζόνας Σέρτζιο Φόντες.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Em Tempo, πολλά από τα θύματα αποκεφαλίστηκαν και τα πτώματά τους πετάχτηκαν πάνω από το τείχος της φυλακής.
Η σφαγή αυτή είναι το τελευταίο επεισόδιο στον πόλεμο που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην πανίσχυρη συμμορία διακίνησης ναρκωτικών PCC (“Διοίκηση Πρώτης Πρωτεύουσας”) του Σάο Πάουλο και την τοπική “Βόρεια Οικογένεια” του Μαναούς. Η τελευταία πιστεύεται ότι εξαπολύει επιθέσεις εναντίον κρατουμένων, μελών της PCC κατόπιν εντολής μιας τρίτης συμμορίας, της “Κόκκινης Διοίκησης” (CV) που εδρεύει στο Ρίο ντε Ζανέιρο.
Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Globo, το βράδυ της Κυριακής κρατούμενοι αντάλλαξαν πυρά με τους αστυνομικούς και κράτησαν ομήρους 12 φύλακες και τουλάχιστον 74 συγκρατούμενούς τους. Ορισμένοι από τους ομήρους εκτελέστηκαν ενώ άλλοι αφέθηκαν ελεύθεροι.
Εικόνες που μεταδόθηκαν από τα τηλεοπτικά δίκτυα έδειξαν ματωμένα και καμένα πτώματα στοιβαγμένα στην αυλή της φυλακής και σε καρότσια. Εξάλλου στην έρευνα που πραγματοποίησε η αστυνομία μετά τη λήξη της εξέγερσης εντοπίστηκαν πολλά όπλα και σήραγγες.
Η Βραζιλία έχει τον τέταρτο μεγαλύτερο πληθυσμό φυλακισμένων με περίπου 600.000 κρατούμενους. Ο υπερπληθυσμός στις φυλακές είναι ένα σοβαρό πρόβλημα, με τις βίαιες εξεγέρσεις να είναι συχνό φαινόμενο.
Σύμφωνα με καταγγελίες, η φυλακή Ανίσιο Ζόμπιμ έχει χωρητικότητα για 454 κρατούμενους, όμως βρίσκονται φυλακισμένοι 1.224.
Το 1992 από μια εξέγερση στη φυλακή Καραντίρου στο Σάο Πάουλο σκοτώθηκαν 111 κρατούμενοι, στην πλειονότητά τους από τους αστυνομικούς στην προσπάθειά τους να ανακαταλάβουν το σωφρονιστικό ίδρυμα.
BBC

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα