500 δισ. δολάρια σε 10 ημέρες χάθηκαν από την αγορά των crypto

από fimotro

Οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο εφαρμογής αυστηρότερων κανονισμών στη λειτουργία της αγοράς των crypto από τις ρυθμιστικές αρχές παγκοσμίως, σε συνδυασμό με τα νέα ιστορικά υψηλά, αποτέλεσαν μία καλή αφορμή για διόρθωση.

Από τις 10 Νοεμβρίου που η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς έφτασε για πρώτη φορά στα χρονικά στα 3 τρισ. δολάρια μέχρι σήμερα, οι αγοραστές έμειναν στο περιθώριο, αναμένοντας μία νέα ευκαιρία εισόδου.

Αποτέλεσμα είναι η κεφαλαιοποίηση των crypto να έχει υποχωρήσει στο επίπεδο των 2,5 τρισ. δολαρίων. Πως χάθηκαν 500 δισ. δολάρια σε 10 ημέρες;

Στις 10 Νοεμβρίου, την ημέρα που το bitcoin κατέγραψε νέο ιστορικό υψηλό στα 68.990 δολάρια, σημειώθηκε μία εξέλιξη που πέρασε στα ψιλά, αλλά ενδέχεται να επιφέρει μεγάλο πλήγμα στο οικοσύστημα των crypto.

Οι αρμόδιες για το χρηματοπιστωτικό σύστημα και το περιβάλλον ρυθμιστικές αρχές της Σουηδίας, απεύθυναν έκκληση για πανευρωπαϊκή απαγόρευση της εξόρυξης bitcoin.

Η Σουηδική Αρχή Χρηματοπιστωτικής Εποπτείας (FSA) και η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA), κατέθεσαν πρόταση για την απαγόρευση κάθε διαδικασίας εξόρυξης με την τεχνική «proof-of-work».

Γιατί βρήκαν ότι στη Σουηδία καταναλώνεται κάθε χρόνο 1 τεραβατώρα (TWh) ενέργειας για την εξόρυξη bitcoin, που αντιστοιχεί στην ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζονται 200.000 νοικοκυριά. Αυτό σημαίνει ότι η εξόρυξη bitcoin δεν συνάδει με τους στόχους που τέθηκαν με τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Την Τετάρτη 17 Νοεμβρίου, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης της Νορβηγίας, Bjorn Arild, δήλωσε στο Euronews ότι η χώρα του εξετάζει πολύ σοβαρά να στηρίξει την πρόταση των σουηδικών αρχών, με στόχο να αντιμετωπιστούν προκλήσεις που σχετίζονται με την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων.

Σε αυτό το δεκαήμερο, η τιμή του bitcoin υποχώρησε κατά 18%, του Ethereum κατά 15%, του Binance Coin κατά 16%, του Solana 19% και του Cardano κατά 23%, επιβεβαιώνοντας όσους επιμένουν να υποστηρίζουν ότι η αγορά των crypto θέλει μεγάλη προσοχή γιατί κρύβει «δίνες» υπερβολικής μεταβλητότητας.

Είναι προφανές ότι με την κεφαλαιοποίηση να φτάνει τα 3 τρισ. δολάρια, η αγορά των crypto αρχίζει να προσελκύει περισσότερα βλέμματα ρυθμιστικών αρχών και πολιτικών παραγόντων.

Την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου, η Hilary Clinton κάλεσε, από το βήμα οικονομικού συνεδρίου στη Σιγκαπούρη, τη διεθνή κοινότητα να παρακολουθεί στενά την εντυπωσιακή άνοδο των crypto. Σύμφωνα με την πρώην υπουργό και υποψήφια πρόεδρο των ΗΠΑ, η άνοδος των crypto μπορεί να υπονομεύσει τον ρόλο του δολαρίου ως αποθεματικό νόμισμα και να αποσταθεροποιήσει κράτη, αρχίζοντας από τα μικρότερα και φτάνοντας έως τα μεγαλύτερα.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Ινδίας, 5ης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, απεύθυνε με τη σειρά του έκκληση για κοινή προσπάθεια από τα δημοκρατικά έθνη, με στόχο να διασφαλίσουν ότι τα κρυπτονομίσματα δεν θα καταλήξουν σε λάθος χέρια και να καταστρέψουν τη νεολαία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα