19 Απριλίου 2024 / 11:55 μμ
19 Απριλίου 2024 / 11:55 μμ

Σεισμός στην Τουρκία: Η εδαφική παραμόρφωση μέσα από δορυφόρο

από fimotro

Στην καταγραφή της εδαφικής παραμόρφωσης που έγινε με τη χρήση εικόνων του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-1 προχώρησε η υπηρεσία geObservatory του Κέντρου Παρατήρησης της Γης και Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Όπως τονίζεται οι σεισμοί Μ7.8 και Μ7.5, που προέκυψαν στις 6 Φεβρουαρίου 2023, τοποθετούνται στο ρήγμα του Amanos και στο ρήγμα του Surgu (βόρειος κλάδος), αντίστοιχα.

Υλικές καταστροφές και σοβαρές ανθρώπινες απώλειες προκλήθηκαν από τον σεισμό, σύμφωνα με το χάρτη του Emergency Response Coordination Centre (ERCC – European Civil Protection And Humanitarian Aid Operations), στις 8 Φεβρουαρίου 2023. Και τα δύο τμήματα θεωρούνται σεισμικά κενά, που σημαίνει ότι δεν έχουν σημειωθεί ιστορικοί και πρόσφατοι σεισμοί που να σχετίζονται με αυτά, δηλαδή φαίνεται να υπάρχει μια συσσώρευση τάσεων.

Στις 6 και 7 Φεβρουαρίου 2023, οι κύριοι σεισμοί, καθώς και πάνω από δέκα μετασεισμοί με μέγεθος πάνω από 5.5 πραγματοποιήθηκαν και η υπηρεσία geObservatory της επιχειρησιακής μονάδας BEYOND του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ, αμέσως ενεργοποιήθηκε και κατέγραψε την εδαφική παραμόρφωση. Οι επιπτώσεις από τον σεισμό είναι εξίσου σοβαρές και στην Συρία.

Τα πρώτα συμβολογραφήματα δημιουργήθηκαν με δύο ζεύγη εικόνων Sentinel-1, ανοδικής τροχιάς δορυφόρου, τα οποία καλύπτουν κυρίως τους δύο μεγάλους σεισμούς. Δορυφορικές λήψεις από τις 28 Ιανουαρίου 2023 και τις 9 Φεβρουαρίου 2023, χρησιμοποιήθηκαν για την δημιουργία των συμβολογραφημάτων. Τα σεισμικά γεγονότα στην περιοχή είχαν σαν αποτέλεσμα ένα σύνθετο συμβολογράφημα με πολλούς κροσσούς συμβολής, που παρουσιάζουν την εδαφική παραμόρφωση που προκλήθηκε από τους σεισμούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα