Με 37 συλλήψεις έληξαν τα χθεσινοβραδινά επεισόδια έξω από το ανώτατο δικαστήριο στο προάστιο του Μπομπινί, όπου έχουν προσαχθεί για να δικαστούν όλοι οι συλληφθέντες κατά το τελευταίο τετραήμερο των ταραχών, ύστερα από την σύλληψη του 22χρονου Τεό, στο προσκείμενο προάστιο Ολνέ σου Μπουά.
Με αφορμή τα χθεσινοβραδινά επεισόδια, η Μαρίν Λεπέν εξέφρασε για ακόμα μια φορά την υποστήριξή της στην αστυνομία και εν μέσω προεκλογικής περιόδου χαρακτήρισε ως «ανάξιες» δηλώσεις πολιτικών για συχνά «ρατσιστική» αντιμετώπιση μερίδας πολιτών από τα αστυνομικά όργανα.
«Χορεύουμε πάνω σε ένα ηφαίστειο, είναι προφανές ότι δεν αποκομίσαμε κανένα μάθημα από τα επεισόδια του 2005» δήλωσε η Μαριν Λεπέν με πρωινή συνέντευξή της στο ραδιόφωνο Europe 1.
Η πραγματικότητα είναι, πρόσθεσε, ότι «αυτοί οι αλήτες αναζητούν κάθε ευκαιρία για να σπείρουν το μίσος τους για τη Γαλλία, για το κράτος δικαίου, για τις αστυνομικές δυνάμεις, σπάζοντας, καταστρέφοντας και βάζοντας φωτιά, όπως χθες που έβαλαν φωτιά ακόμα και σε αυτοκίνητο με μικρά παιδιά, που τελικά αποφύγαμε, τελευταία στιγμή, ένα ακόμα δράμα» δήλωσε.
Η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου αποδίδει την κατάσταση αυτή στην οποία έχει φθάσει η γαλλική κοινωνία, «στη χλιαρή αντιμετώπιση από τις έως τα τώρα κυβερνητικές πολιτικές που έχουν δώσει σε πολλούς την πεποίθηση ότι μπορούν να δρουν ατιμωρητί».
Στην παρατήρηση ότι με δηλώσεις τους πολλοί πολιτικοί αναγνώρισαν την ύπαρξη ρατσισμού στην αστυνομία, όπως φαίνεται συχνά από το τρόπο που γίνονται οι έλεγχοι ταυτότητας και οι συλλήψεις, η Μαρίν Λεπέν απάντησε :
«Θεωρώ ότι είναι ανάξιο να γίνονται τέτοιες δηλώσεις από πολιτικούς υπεύθυνους, οι οποίοι φέρουν επί της ουσίας την ηθική ευθύνη για τα χθεσινά γεγονότα και αυτά που ζήσαμε τις 2-3 τελευταίες νύχτες. Και εάν ανάμεσα στους αστυνομικούς όπως άλλωστε και στους δημοσιογράφους μπορεί να υπάρξουν 2-3 άτομα που έχουν δείξει ρατσιστική συμπεριφορά, ανήκει στη δικαιοσύνη να το αποφασίσει.
Το τραγικό είναι ότι έχουμε πολιτικούς που ρίχνουν την αισχύνη στο σύνολο του αστυνομικού σώματος» είπε και υπογράμμισε : «Για μένα είναι θέμα αρχής, υποστηρίζω την αστυνομία, εκτός εάν η δικαιοσύνη αποδείξει ότι κάποιοι αστυνομικοί έδρασαν παράνομα, σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να τιμωρηθούν όπως κάθε πολίτης».
Η δήλωση αυτή της Μαρίν Λεπέν υπέρ της αστυνομίας, δεν είναι τυχαία, σήμερα, καθ’ ότι είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σε αστυνομία και χωροφυλακή.
Οι διάφορες μετρήσεις δίνουν μια συνεχή άνοδο της Μαρίν Λεπέν στις προτιμήσεις των δύο αυτών σωμάτων :
Στις εκλογές του 2012 είχε συγκεντρώσει το 30% των προτιμήσεών τους. Σύμφωνα με νέα μέτρηση του Κέντρου έρευνας του Ινστιτούτου Πολιτικών επιστημών αρχές φθινοπώρου, το ποσοστό είχε ανέβει στο 48 % και στα μέσα φθινοπώρου στο 57 %.
Η εξέλιξη του σκανδάλου Πηνελόπη-γκέιτ αναμένεται να δείξει στην προσεχή μέτρηση εάν η Λεπέν θα κερδίσει ακόμα πόντους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα