35.000 νέα ραντεβού για εμβολιασμό χθες

από fimotro

Αναλυτικά τα στοιχεία του Μ. Θεμιστοκλέους

Στην ημερομηνία χορήγησης της τρίτης δόσης του εμβολίου έναντι του κορωνοϊού, σε ειδικές ομάδες, καθώς και την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας αναφέρθηκε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, υπεύθυνος του Εμβολιαστικού Προγράμματος.

Μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας δήλωσε ότι αυτή την στιγμή το θέμα είναι να προσέλθει ο κόσμος να εμβολιαστεί και περίπου το 1 εκατ. πολίτες που υπολειπόμαστε μέχρι να χτιστεί το επιθυμητό τείχος ανοσίας μπορεί να καλυφθεί σε δέκα ημέρες καθώς η δυναμική που έχουμε ξεπερνάει τους 100.000 εμβολιασμούς ημερησίως.

«Το ενθαρρυντικό είναι ότι Δευτέρα (23/8) κλείστηκαν 25.000 νέα ραντεβού και ότι χθες (24/8) είχαμε 35.000 νέα ραντεβού. Να προσέλθουν οι πολίτες και να μην αναβάλουν τα ραντεβού τους», ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλεους ο οποίος ανακοίνωσε ότι τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου θα ανοίξει η σχετική πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των πολιτών.

«Αυτή τη στιγμή η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού έχει αποφασίσει την τρίτη δόση στους ανοσοκατεσταλμένους. Το επόμενο διάστημα θα ορίσει και το ηλικιακό όριο στους οποίους θα επιτραπεί η τρίτη, αναμνηστική, δόση του εμβολίου. Πλήρως εμβολιασμένος αυτή τη στιγμή είναι όποιος κάνει τις δύο δόσεις για τα εμβόλια της Moderna και Pfizer και μία δόση της Johnson & Johnson».

Σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα για τα ποσοστά προστασίας που παρέχει το κάθε φαρμακευτικό σκεύασμα ο κ. Θεμιστοκλέους υποστήριξε ότι αυτό έχει μικρή σημασία. «Επιστημονικά το εμβόλιο προστατεύει. Αν προστατεύει σε κάποιον 97% ή 95% μπορεί να μην έχει τόσο σημασία. Το εμβόλιο προστατεύει πάρα πολύ σε σχέση με κάποιον που είναι ανεμβολίαστος. Έχουμε συμφωνήσει όλη η επιστημονική κοινότητα και οι Διεθνείς Οργανισμού ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και προστατεύει. Βλέπουμε τώρα ότι ενώ υπάρχει η μετάλλαξη Δέλτα, που είναι πολύ πιο μεταδοτική, εντούτοις υπάρχει μια μεγάλη προστασία στους ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί».

Ποια άλλα εμβόλια έρχονται

Σχετικά με το ποια άλλα εμβόλια αναμένονται το επόμενο χρονικό διάστημα, ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους: «Το εμβόλιο της CureVac έβγαλε μια αποτελεσματικότητα η οποία δεν είναι τόσο υψηλή και θα δούμε τι θα γίνει στην πορεία. Αναμένουμε εμβόλια από Novavax, αν ολοκληρωθούν όλες οι επιστημονικές διεργασίες, προς το τέλος της χρονιάς. Και το εμβόλιο της Sanofi μπορεί να έρθει».

Υψηλό το ποσοστό εμβολιασμού στους γιατρούς

Απαντώντας στις αντιδράσεις των υγειονομικών στον υποχρεωτικό εμβολιασμό ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι «την απάντηση την δίνουν οι πολίτες που δεν θέλουν οι συγγενείς τους να κινδυνεύει γιατί το επαγγελματικό προσωπικό δεν έχει εμβολιαστεί. Δεν μπορεί να υψωθεί ένας συνδικαλιστικός αντίλογος πάνω σε αυτό. Αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο».

Όσον αφορά το υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό, όπως διευκρίνισε, «έχουν ληφθεί τα μέτρα. Η απόφαση της Κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη. Έχουμε όλα τα επιχειρησιακά σχέδια και είτε με μεγαλύτερη είτε με μικρότερη δυσκολία αυτό θα προχωρήσει».

Η ΠΟΕΔΗΝ έχει συμβάλει και στον αντιεμβολιασμό

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων ο Γ.Γ. ΠΦΥ δήλωσε ότι υπάρχουν υπηρεσιακά σχέδια που δεν θα αφήσουν κενά στα νοσοκομεία. «Η ΠΟΕΔΗΝ έχει συμβάλει και στον αντιεμβολιασμό. Με προηγούμενες ανακοινώσεις, άσχετα αν έχουν εμβολιαστεί και οι ίδιοι, δεν ήταν σύμμαχός μας στον εμβολιασμό του προσωπικού από την πρώτη στιγμή».

Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι κάποιες κινήσεις για την αναπλήρωση του προσωπικού έχουν γίνει ήδη. «Σε κανέναν λόγο δεν θέλουμε να απωλέσουμε εργαζομένους. Στην ζυγαριά μπαίνει ένας ανεμβολίαστος εργαζόμενος με τον κίνδυνο που διατρέχει. Τα διοικητικά όργανα των ιατρών, σε αντίθεση με την ΠΟΕΔΗΝ, ήταν οι πρώτοι που στήριξαν τα μέτρα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού».

Επίσης, έκανε λόγο, για διοικητικές κυρώσεις για ιδιώτες γιατρούς που θα επιλέξουν να μη εμβολιαστούν.

Ποιες είναι οι σκέψεις για τον εμβολιασμό μικρών παιδιών

Αναφορικά με τον εμβολιασμό των παιδιών σε παιδιά κάτω των 12 ετών ο Θεμιστοκλέους επισήμανε ότι για να γίνει αυτό θα χρειαστεί έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. «Το πιο πιθανό είναι να γίνει, αλλά μέχρι να γίνει αυτό θα πρέπει τα εμβόλια να είναι ασφαλή στο 1.000%», διευκρινίζοντας ότι αυτή την στιγμή ο εμβολιασμός αφορά παιδιά άνω των 12 ετών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα