30.000 οι άστεγοι από τον χθεσινό σεισμό στην Ιταλία

από fimotro

Τουλάχιστον τριάντα χιλιάδες είναι οι άστεγοι μέχρι αυτή την στιγμή από το χτύπημα του Εγκέλαδου στην κεντρική Ιταλία, όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Είκοσι πέντε χιλιάδες, μόνον στην περιφέρεια Μάρκε.
«Δεν θέλουμε να εκτοπίσουμε κανέναν, αλλά απλώς να εγγυηθούμε στους ανθρώπους αυτούς ότι θα μπορέσουν να περάσουν μια ήρεμη νύχτα», δήλωσε Βάσκο Ερράνι, ο οποίος ορίσθηκε από την κυβέρνηση Ρέντσι ειδικός επίτροπος για την ανοικοδόμηση, μετά από τον σεισμό της 24ης Αυγούστου στην Αματρίτσε.
Το κυριότερο, ωστόσο, θετικό στοιχείο της ημέρας είναι ότι δεν υπάρχει κανένας αγνοούμενος και κανένας νεκρός.
Οι τραυματίες είναι είκοσι, αλλά κανείς τους, ευτυχώς, δεν είναι σε κρίσιμη κατάσταση.
Οι περιφέρειες Μάρκε και Ούμπρια, που επλήγησαν σήμερα από τον σεισμό, είναι πολύ πιθανό να ζητήσουν την βοήθεια των κοντινών περιοχών Αμπρούτσο και Εμίλια Ρομάνια, για την φιλοξενία των αστέγων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας, έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε δεκαπέντε χιλιάδες κατοικίες, ενώ στην πόλη Νόρτσια, με αμέτρητες καταρρεύσεις στο ιστορικό κέντρο, υπάρχει πρόβλημα και στο δίκτυο ύδρευσης.
Από την μεγάλη δόνηση, στις επτά και σαράντα το πρωί, ώρα Ιταλίας, μέχρι τις 19. 40 το βράδυ είχαν καταγραφεί πάνω από διακόσιες μετασεισμικές δονήσεις.
Με το ειδικό 45500 νούμερο χωρίς χρέωση, οι ιταλοί μπορούν, τέλος, να δωρίσουν δυο ευρώ για την στήριξη των σεισμοπαθών. Πρόκειται για πρωτοβουλία της Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας της χώρας.
Γρήγορα η ανοικοδόμηση
Ο ιταλός πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι, σε τηλεοπτικό μήνυμά του, εξέφρασε την εγγύτητα και την ουσιαστική αλληλεγγύη της κυβέρνησης προς τους πληγέντες. «Παρά την ιδιαίτερα σοβαρή κατάσταση μας παρηγορεί το ότι δεν υπάρχουν θύματα», πρόσθεσε, καθιστώντας σαφές ότι από αύριο θα διατεθούν όλα τα αναγκαία κονδύλια που χρειάζονται για την ανοικοδόμηση. «Ευχαριστούμε την Πυροσβεστική και την Πολιτική Προστασία για την άμεση κινητοποίηση και ζητούμε να αποφευχθούν άχρηστες πολιτικές συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις σε πολιτικό επίπεδο» δήλωσε παράλληλα, ο Ρέντσι. Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, τέλος, υπογράμμισε ότι «η βαθύτερη σημασία της Ευρώπης βρίσκεται τώρα στην ανοικοδόμηση, μακριά από τεχνοκρατικές αγκυλώσεις».
Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίσθηκε κοντά στην πόλη Νόρτσια της κεντρικής Ιταλίας, εκατόν εβδομήντα χιλιόμετρα βόρεια της Ρώμης. Ιστορικά κτήρια και σειρά εκκλησιών στις περιφέρειες Ούμπρια και Mάρκε κατέρρευσαν. Ευτυχώς, βρίσκονταν σχεδόν όλα στις λεγόμενες «κόκκινες ζώνες», στις οποίες δεν επιτρεπόταν από την περασμένη Τετάρτη η πρόσβαση στους πολίτες, όταν άρχισε η σεισμική δραστηριότητα. «Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να συνεχισθούν οι σεισμικές δονήσεις, ακόμη και με μεγάλη ένταση» έκανε γνωστό το Ιταλικό Εθνικό Συμβούλιο Ερευνών.
Προσευχές
Ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας, Κούρτσιο, δήλωσε ότι θα απευθύνει έκκληση σε όλους τους κατοίκους των περιφερειών που επλήγησαν από τον σεισμό, να εγκαταλείψουν την περιοχή και να μεταφερθούν, προσωρινά, σε ξενοδοχεία σε παραθαλάσσιες ζώνες. Ο κόσμος, όμως, φοβάται ότι αν απομακρυνθεί και εγκαταλείψει τα χωριά του, θα καθυστερήσει πολύ περισσότερο το δύσκολο έργο της ανοικοδόμησης. Πολλοί πλέον αποκαλούν τον σεισμό «Il Mostro», δηλαδή To Tέρας, το οποίο θέλει να καταστρέψει ότι κατάφερε να δημιουργήσει ο άνθρωπος.
Η σημερινή ήταν η ισχυρότερη σεισμική δόνηση που έπληξε την Ιταλία τα τελευταία τριάντα έξι χρόνια. Η μόνη ελπίδα, όσων προσεύχονται σήμερα σε πολλές πλατείες της κεντρικής Ιταλίας, είναι να αρχίσει επιτέλους να μειώνεται το μέγεθος των σχεδόν ατέλειωτων σεισμικών δονήσεων. Για τους πληγέντες από το σημερινό σεισμό προσευχήθηκε και ο προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας. «Προσεύχομαι για τους τραυματίες και τις οικογένειές τους» είπε ενώπιον χιλιάδων πιστών στην πλατεία του Αγία Πέτρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα