Μόλις 5.000 πρόσφυγες -αντί 30.000 όπως προβλέπει η συμφωνία μετεγκατάστασης- έχουν αναχωρήσει από την Ελλάδα για την Ευρώπη μέσα σε ένα χρόνο, με την κυβέρνηση να κάνει λόγο για καθυστερήσεις και άρνηση πολλών χωρών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. «Είμαστε θυμωμένοι με την ασυνέπεια της Ευρώπης. Κάποιες χώρες προσπαθούν να μπλοκάρουν τη διαδικασία», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, χθες, από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου βρέθηκε για να αποχαιρετήσει τους 111 Σύρους πρόσφυγες που αναχώρησαν για το Ελσίνκι. Ζήτησε δε, από την Ευρώπη «να σταματήσει αυτή την υποκρισία με τους πρόσφυγες και να είναι εντάξει με τις ευθύνες που έχει αναλάβει».
Όπως εξήγησε ο κ. Μουζάλας, στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων που βρίσκεται σε ισχύ εδώ και ένα χρόνο, έχουν αναχωρήσει από την Ελλάδα περίπου 5.000 άτομα, τη στιγμή που η συμφωνία προβλέπει ότι η Ευρώπη θα έπρεπε να έχει ήδη δεχθεί 30.000. «Αυτά τα 5.000 άτομα αντιστοιχούν σε 3 camps για τη χώρα μας», είπε ο αναπληρωτής υπουργός, ενώ πρόσθεσε ότι «έχουμε έτοιμους για μετεγκατάσταση άλλους 7.500 ανθρώπους και δεν τους δέχονται κράτη- μέλη ή καθυστερούν την αποδοχή τους».
Ερωτηθείς για το αν η Ελλάδα σκοπεύει να θέσει το θέμα στις επόμενες Συνόδους Κορυφής, ο κ. Μουζάλας απάντησε πως αυτό «συμβαίνει κάθε φορά, αλλά κάθε φορά χάνουμε», ενώ εξέφρασε τον φόβο μήπως γίνει τελικώς αποδεκτή η πρόταση των χωρών του Βίσεγκραντ (Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβακία και Πολωνία) οι ευρωπαϊκές χώρες να μην υποχρεούνται από καμία συμφωνία να υποδεχθούν συγκεκριμένο αριθμό προσφύγων στο έδαφός τους.
Από την πλευρά της, η διευθύντρια της υπηρεσίας Ασύλου, Μαρία Σταυροπούλου τόνισε πως «η υπηρεσία στην Ελλάδα εξετάζει καθημερινά περίπου 200 αιτήματα, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε εβδομάδα θα μπορούσαν να αναχωρούν 1.000 άτομα». Σύμφωνα με την ίδια, ορισμένοι από τους 7.500 πρόσφυγες που είναι σε αναμονή για να μετεγκατασταθούν περιμένουν απάντηση στο αίτημά τους ακόμα και για έξι μήνες είτε γιατί οι άλλες χώρες δεν προσφέρουν θέσεις είτε γιατί έχουν σταλεί τα αιτήματά τους και υπάρχει καθυστέρηση στην απάντηση ή επειδή, αν και έχουν λάβει θετική απάντηση, καθυστερεί η οργάνωση του ταξιδιού. Παράλληλα, 266 ασυνόδευτα παιδιά περιμένουν αυτή τη στιγμή απάντηση από χώρες της Ε.Ε. για να ενταχθούν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης. «Αρκετές χώρες δεν δίνουν θέσεις για ασυνόδευτα, με την αιτιολογία ότι δεν έχουν κατάλληλες δομές για να τα φιλοξενήσουν», εξήγησε η ίδια.
Κύκλωμα
Δύο Έλληνες και εννέα αλλοδαποί συνελήφθησαν στο πλαίσιο της επιχείρησης της Ελληνικής Αστυνομίας για την εξάρθρωση του οργανωμένου κυκλώματος που εφοδίαζε μη νόμιμους μετανάστες με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα και τους διακινούσε σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το κύκλωμα είχε έδρα σε Τουρκία, Ηράκλειο, Αττική και Θεσσαλονίκη, ενώ δρούσε από το 2014 διακινώντας συνολικά ποσά ύψους 4.103.424 ευρώ και 68.263 δολαρίων. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηρακλείου με κατηγορίες κατά περίπτωση για σύσταση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, παραβάσεις της νομοθεσίας περί αλλοδαπών, διευκόλυνση παράνομης εισόδου, εξόδου ή μεταφοράς μη νόμιμων μεταναστών, πλαστογραφία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα