2,2 δισ. ευρώ θέλει η ΔΕΗ για να μην χρεοκοπήσει!

από fimotro

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Σε τραγική κατάσταση βρίκεται η μεγαλύτερη δημόσια επιχείρηση της χώρας

Περίπου 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ χρειάζεται η ΔΕΗ ώστε να ανακτήσει την βιωσιμότητά της, σύμφωνα με τον διεθνή χρηματοπιστωτικό οίκο Standard & Poor’s. Την ίδια ώρα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές την τελευταία τριετία ξεπέρασαν τα 2,5 δισεκ. ευρώ και οι δανειακές υποχρεώσεις της επιχείρησης ανήλθαν στα 3,7 δισεκ. ευρώ. Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται συνάντηση των τραπεζών με την διοίκηση της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή» σε τηλεδιάσκεψη που είχαν χθες μαζί της, ναι μεν διαπιστώθηκε πρόβλημα ρευστότητας στην επιχείρηση αλλά θα εμφανιστεί στο τέλος του έτους. Η ΔΕΗ δεν μπορεί να πτωχεύσει, αναφέρει η αντιπολίτευση, γιατί θα συμπαρασύρει και την ελληνική οικονομία.

Οι τράπεζες καταγγέλλουν την ΔΕΗ ότι παραβίασε τους όρους των δανείων

Την ίδια στιγμή, ραγδαίες είναι οι εξελίξεις με επίκεντρο την ΔΕΗ καθώς μετά τις πληροφορίες ότι η εταιρία θα εμφανίσει ζημίες άνω των 250 εκατ ευρώ στο α΄ τρίμηνο του 2019 συνεχίζοντας τις μεγάλες ζημίες του 2018, οι ελληνικές τράπεζες κινητοποιήθηκαν και με επιστολές τους που εστάλησαν στις 20 Ιουνίου καταγγέλλουν την διοίκηση της ΔΕΗ ότι παραβίασε τις δανειακές συμβάσεις.
Από την πλευρά της, η ΔΕΗ διαψεύδει αναφέροντας ότι «είναι παντελώς αβάσιμη η αναφορά ότι έχει λάβει επιστολές από τράπεζες περί παραβίασης όρων των δανειακών συμβάσεων».
Στο εσωτερικό της ΔΕΗ επικρατεί μεγάλη αναστάτωση καθώς επικρατεί αβεβαιότητα για την τύχη της εταιρίας.
Η διοίκηση της ΔΕΗ με ανακοίνωση της αναφέρει ότι υλοποιεί πρόγραμμα 790 εκατ το 2019 και ότι αναφορές ότι η ΔΕΗ βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού δεν έχουν καμία βάση.
Όμως βάση έχουν οι επιστολές που έχουν στείλει η Eurobank, Εθνική τράπεζα και Alpha bank με ημερομηνία 20 Ιουνίου 2019 όπου καταγγέλλουν την διοίκηση της ΔΕΗ ότι έχει παραβιάσει τους όρους των δανειακών συμβάσεων.
Συγκεκριμένα οι τράπεζες στις επιστολές τους αναφέρουν ότι στις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί μεταξύ ΔΕΗ και τραπεζών, η δανειζόμενη εταιρία υποχρεούται εντός 4μήνου να ενημερώνει τις πιστώτριες τράπεζες για τυχόν αλλαγές στην οικονομική της κατάσταση.
Οι τράπεζες κατηγορούν την ΔΕΗ ότι δεν παρείχε τέτοια ενημέρωση και ότι είναι αδιανόητο να ενημερώνονται από τα οικονομικά μέσα ενημέρωσης.
Οι τράπεζες ξεκάθαρα ανησυχούν για τα δάνεια που έχουν χορηγήσει στην ΔΕΗ αλλά δεν διαθέτουν νέους μηχανισμούς εξασφάλισης.
Ταυτόχρονα και η Deutsche bank φαίνεται να ανησυχεί για την τιτλοποίηση των 2,2 δισεκ. η οποία σχεδιάζεται για τον Αύγουστο 2019 αφενός γιατί μειώνεται το ενδιαφέρον αφετέρου γιατί η εισπραξιμότητα διαφόρων οφειλών τρίτων έχει μειωθεί από 85% σε 50%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα