Η 4η Δεκεμβρίου πιθανή ημερομηνία συνάντησης Τσίπρα – Ερντογάν

Η 4η Δεκεμβρίου πιθανολογείται ως η επικρατέστερη ημερομηνία για την κατ’ ιδίαν συνάντηση μεταξύ του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Γίνονται διαβουλεύσεις και σε συνεννόηση με την κυπριακή κυβέρνηση για τον καθορισμό της ακριβούς ημερομηνίας, ενώ σύμφωνα με διπλωματικές πηγές συζητείται και το ενδεχόμενο η συνάντηση των δύο ηγετών να γίνει ακόμη και σε ουδέτερο έδαφος.

Η πληροφορία για τη συνάντηση έρχεται μετά τις άκαρπες συνομιλίες μεταξύ Αναστασιάδη και Ακιντζί στο Μον Πελερέν της Ελβετίας, όπου δεν υπήρξε συμφωνία στα κριτήρια που αφορούν στο ποσοστό εδάφους των συνιστωσών πολιτειών, ούτε στον αριθμό επιστροφής προσφύγων και στο ποσοστό ακτογραμμής.

Πιο συγκεκριμένα, για τοθέμα της επιστροφής προσφύγων, το ανώτατο όριο που αποδεχόταν ο κ. Ακιντζί ήταν οι 65.000 και το κατώτατο που δεχόταν ο κ. Αναστασιάδης οι 78.000.

Η διαφορά των 13.000 παρέπεμπε σαφώς στην άρνηση της τουρκοκυπριακής πλευράς να επιστρέψει τη Μόρφου, η οποία επιστρεφόταν με βάση το σχέδιο Ανάν.

Μετά την αποτυχία του Μον Πελερέν, ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ειδικό απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, στον οποίο τόνισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί τη λύση του Κυπριακού και υποστηρίζει τη συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Την περασμένη Παρασκευή ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν, κατά την οποία συζήτησαν για την πορεία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, αλλά και για την ισχύ της συμφωνίας για το προσφυγικό.