Εκβιασμοί και πρόωρες εκλογές το 2009, εκδότες και καναλάρχες δίνουν τα ρέστα τους!
Μέρος 40ο
Το βατοπέδι, ο βασικός μέτοχος, για τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, οι εσωτερικές έριδες στη ΝΔ τα ερωτικά σκάνδαλα η υπόθεση Ζήμενς και η οικονομία κλονίζουν την κυβέρνηση. Η μείζονα και ελάσσονα αντιπολίτευση πυροβολούν την κυβέρνηση και ζητάνε πρόωρες εκλογές. Τα ιδιωτικά κανάλια μικρά και μεγάλα παίζουν το δικό τους ρόλο και σύμφωνα μετά δικά τους συμφέροντα προβάλουν ειδήσεις και γεγονότα.
Γράφει ο Ξενοφών Α. Ξενοφώντας
Στην περίπτωση της Siemens έχουμε έναν πολυεθνικό κολοσσό, ο οποίος πλήρωνε αδρά, με απευθείας χρηματισμό ή και με άλλες παροχές-δώρα μεγάλης αξίας, υψηλά ιστάμενους αξιωματούχους για την προώθηση των προϊόντων του και την αγορά τους από το δημόσιο ή τις δημόσιες επιχειρήσεις. Σε αυτές τις συναλλαγές φέρονται πολιτικά πρόσωπα της ΝΔ να έχουν πάρει κάποια «δωράκια
Αποκορύφωμα όμως των σκανδάλων είναι η επίθεση που εξαπολύει στις 3 Σεπτεμβρίου ο υφυπουργός πολιτισμού Πέτρος Τατούλης, εναντίον του Υπουργού επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου Θόδωρου Ρουσόπουλου. Μέσα από το προσωπικό του ιστολόγιο, ζητώντας από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να παραιτηθεί λόγω της εκδοτικής δραστηριότητας στην οποία έχει στραφεί η σύζυγός του δημοσιογράφος Μάρα Ζαχαρέα.
Παράλληλα, ζητά από τον Κώστα Καραμανλή να «παραιτήσει» τον Ρουσόπουλο, ενώ αφήνει αιχμές κι ενάντια στην Ντόρα Μπακογιάννη και τον Γιώργο Βουλγαράκη.
Ο κ. Τατούλης γράφει στο προσωπικό του ιστολόγιο πως θα ήταν «φαλλοκρατικό» να ζητήσει από την κ. Ζαχαρέα να εγκαταλείψει την εργασία της, άρα «ο κ. Ρουσόπουλος είναι εκείνος που για να προστατεύσει και το δικό του όνομα και εκείνο της συζύγου του πρέπει να αποχωρήσει από τη θέση αυτή, με δεδομένο μάλιστα ότι υπήρξε και εκ των βασικών εμπνευστών του περίφημου βασικού μετόχου».
Στο κείμενό του, ο κ. Τατούλης έχει τον τίτλο «Από την εκδότρια κ. Ζαχαρέα στα κόμματα “εστιατόρια” και την δήθεν “ομηρία” της κυβέρνησης» και κάνει λόγο για «άνευ προηγουμένου ηθικό ασυμβίβαστο» αναφερόμενος στις ιδιότητες του ζεύγους Ρουσόπουλου.
«Η υπόθεση είναι κλασική περίπτωση αυτού που διεθνώς αποκαλείται σύγκρουση καθηκόντων και εκθέτει όχι μόνο τους ίδιους, αλλά και το κόμμα της ΝΔ και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Αν λοιπόν δεν ενεργήσει ο ίδιος ο κ. Ρουσόπουλος προς αυτήν την κατεύθυνση, τότε ο πρωθυπουργός οφείλει να τον “παραιτήσει” από τη συγκεκριμένη θέση. Η συνύπαρξη αυτή δημιουργεί λάθος πρότυπα και προσβάλλει τους Έλληνες πολίτες».
Αιχμές διατυπώνει και κατά της Ντόρας Μπακογιάννη για την πρόσφατη δήλωσή της περί «κόμματος εστιατορίου», την οποία χαρακτηρίζει «ατυχή». «Αντίθετα, θα έλεγα ότι το κάθε υγιές και σύγχρονο κόμμα οφείλει να απομακρύνει όσα τυχόν από τα στελέχη του θεωρήσουν το κόμμα «εστιατόριο» στη λογική του «ήλθον, έφαγον και απήλθον». Το τεκμήριο πολιτικής ενοχής πρέπει να αρχίσει να εφαρμόζεται και στη χώρα μας, ειδάλλως πολύ σύντομα θα απωλέσει το σύνολο του πολιτικού κόσμου όλην του την αξιοπιστία».
Στο στόχαστρό του μπαίνει στη συνέχεια ο κ. Βουλγαράκης: «Να βρούμε την τόλμη να κατονομάσουμε συγκεκριμένα τους λίγους εκείνους που μπήκαν στην πολιτική φτωχοί και σήμερα υπερηφανεύονται δεξιά και αριστερά για τα βαθιά τους πλούτη, χρεώνοντας τα –πού αλλού- στις συζύγους τους και στις ευγενείς καταβολές τους (πολλοί είμαστε εκείνοι που τους θυμόμαστε επαίτες μιας όποιας θεσούλας)! Να βρούμε την τόλμη να αντικρούσουμε όσους δε διστάζουν να κάνουν συνένοχο ακόμη και τον ίδιο τον πρωθυπουργό στην προκλητική στάση ζωής τους!».
Αυτή η επίθεση του Πέτρου Τατούλη έριξε λάδι στη φωτιά και δρομολογήθηκαν εξελίξεις. Το θέμα του Βατοπεδίου, έρχεται στη Βουλή για συγκρότηση προανακριτικής εξεταστικής επιτροπής στην οποία εμπλέκεται και το όνομα Ρουσόπουλου. Φήμες που κυκλοφορούν μιλάνε για παραίτηση του.
Αντίθετα με δηλώσεις του ο πρωθυπουργός στηρίζει τον υπουργό του. Ο Κώστας Καραμανλής δέχεται εισηγήσεις να απομακρύνει τον στενό του συνεργάτη για να ηρεμίσουν τα πνεύματα. Ο ίδιος όμως ο υπουργός επικρατείας έχει πάρει την αποφασή του, αν και όπως λένε οι γνωρίζοντες το παρασκήνιο ισχυρός οικονομικός παράγοντας τον έχει θέσει υπό την προστασία του.
Κλειδί για τις εξελίξεις στη ΝΔ αλλά και για τη δημόσια εικόνα της κυβέρνησης αποτελεί πλέον η παραμονή του κ. Θ. Ρουσόπουλου στη θέση του, με τον Πρωθυπουργό να εξακολουθεί να τον στηρίζει αλλά να δέχεται πλέον ασφυκτικές πιέσεις από υπουργούς του να τον αντικαταστήσει.
Στη Βουλή για τη συζήτηση συγκρότηση προανακριτικής εξεταστικής επιτροπής, πήρε το λόγο ο κ. Ρουσόπουλος και στην ομιλία του αντέκρουσε τις κατηγορίες για το σκάνδαλο Βατοπεδίου που του προσάπτουν και αναφέρθηκε στα δύσκολα παιδικά του χρόνια, τον γιο του ταχυδρόμου την Καισαριανή τη δημοσιογραφία και την πολιτική.
Τελικά στις 23 Οκτωβρίου 2008 ο υπουργός επικρατείας στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού και κυβερνητικός εκπρόσωπος υποβάλει την παραίτησή του. Στην επιστολή παραίτησης αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Σας υποβάλλω την παραίτηση μου από τη θέση του υπουργού Επικρατείας. Την απόφαση αυτή έλαβα με γνώμονα το συμφέρον της μεγάλης δημοκρατικής μας παράταξης η οποία βάλλεται με άθλιες μεθοδεύσεις.
Ως απλός βουλευτής, ελεύθερος από τις δεσμεύσεις που επιβάλλει η θέση του εκπροσώπου της κυβέρνησης θα μπορέσω να υπερασπιστώ τον εαυτό μου από την δόλια και παντελώς αθεμελίωτη επίθεση που έχει εξαπολυθεί κατά του προσώπου μου το τελευταίο διάστημα.
Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε,
Θέλω με αυτήν την επιστολή να σας εκφράσω, για μια ακόμη φορά, τις θερμές μου ευχαριστίες για την εμπιστοσύνη που μου δείξατε στα οχτώ χρόνια της ανέφελης συνεργασίας μας.
Θα συνεχίσω με οδηγό πάντοτε τις αρχές που ορίζουν τη ζωή μου».
Μετά την παραίτηση Ρουσόπουλου καθήκοντα κυβερνητικού εκπροσώπου αναλαμβάνει ο Ευάγγελος Αντώναρος, αναπληρωτής του υπουργού επικρατείας. Η παραίτηση Ρουσόπουλου δεν έφερε την ηρεμία. Είχε το αντίθετο αποτέλεσμα.
Στις 4 Νοεμβρίου 2008, κατόπιν της από 22 Οκτωβρίου 2008 ομόφωνης απόφασης της Ολομέλειας της Βουλής, σχηματίστηκε Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής με σκοπό τη διερεύνηση “του συνόλου της υπόθεσης της Μονής Βατοπεδίου” και την αναζήτηση τυχόν πολιτικών ευθυνών.
Σύμφωνα με το πόρισμα της εν λόγω επιτροπής, “Πόρισμα 15 Δεκεμβρίου 2008”, όπως αυτό κατατέθηκε, αναγνωρίστηκαν μεν πολιτικές ευθύνες, χαρακτηριζόμενες μόνο ως “πλημμελούς εποπτείας” εμπλεκομένων πολιτικών προσώπων και πολιτικών προϊσταμένων δημοσίων φορέων, δηλαδή υπουργών, υφυπουργών, διευθυντών, διοικητών κ.λπ. Παρά ταύτα το καθένα από τα 5 πολιτικά κόμματα της Βουλής, εκπρόσωποι των οποίων συμμετείχαν στην επιτροπή, εξέδωσε χωριστό πόρισμα σε καταλογισμούς.
Η υπόθεση είχε συνέχεια την οποία εκμεταλλεύθηκε η αντιπολίτευση και τα αντιπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης, τα οποία έβαλαν εναντίον της κυβέρνησης ζητώντας πρόωρες εκλογές.
Είναι μάλιστα η περίοδος που αγοράζονται κανάλια η αλλάζουν πολιτικό προσανατολισμό στηρίζοντας τον Γιώργο Παπανδρέου που βλέπουν να έχει ρεύμα για άνοδο στην εξουσία. Μέσα σε αυτή τη θύελλα σκανδάλων με την υπερπροβολή και κριτική που δίνουν τα Μέσα ενημέρωσης, η κυβέρνηση Καραμανλή προσπαθεί με τα δικά της Μέσα που την στηρίζουν να κυβερνήσει, με την οικονομία να στέκεται σε ξύλινα πόδια και τα σκάνδαλα να την κηυγούν.
Η πρώτη δοκιμασία για την κυβέρνηση έρχεται με τις Ευρωεκλογές που διεξάγονται στις 7 Ιουνίου 2009. Πρώτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ με 36,7% (8 έδρες) δεύτερη η Νέα Δημοκρατία με 32,3%(8 έδρες). ΚΚΕ 8,35% (2 έδρες) ΛΑΟΣ 7,15% ( 2 έδρες) ΣΥΡΙΖΑ 4,70%(1 έδρα) Οικολόγοι 3,49% (1 έδρα). Για το ΣΥΡΙΖΑ να σημειώσουμε ότι από το 2008 αρχηγός του είναι ο Αλέξης Τσίπρας.
Στις εκλογές αυτές καταγράφηκε το μεγαλύτερο ποσοστό αποχής σε εκλογική διαδικασία από τη μεταπολίτευση (47,4%). Επίσης στην εκλογική διαδικασία συμμετείχαν και Έλληνες κάτοικοι των υπόλοιπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ψήφισαν 25.888 ψηφοφόροι από τους 36.413 που είχαν δηλώσει συμμετοχή στις κατά τόπους ελληνικές διπλωματικές και προξενικές αρχές).
Το κλίμα για τη ΝΔ είναι βαρύ. Όλα τα Μέσα εκδοτών καναλαρχών είναι εις βάρος της κυβέρνησης και η ήττα στις ευρωεκλογές οδηγούν τον Καραμανλή να οδηγήσει και πάλι τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Η αντίστροφη μέτρηση για τη ΝΔ είχε αρχίσει, με συμφέροντα και διαπλοκή να πανηγυρίζουν.
Σε επόμενη ανάρτηση η ΝΔ αποχωρεί από την εξουσία. Εκδότες καναλάρχες και μεγαλοεπιχειρηματίες ετοιμάζονται να απολαύσουν τη στήριξη που έδωσαν και στα «λεφτά υπάρχουν». Οι ιδιοκτησίες των καναλιών και εκδοτών περιμένουν στη γωνία.