25 Απριλίου 2024
25 Απριλίου 2024

176 διακρίσεις για τα ελληνικά ελαιόλαδα – Ποιο είναι το καλύτερο

από fimotro

Στο πλαίσιο του 7ου Διεθνούς Διαγωνισμού Ελαιολάδου ΑΤΗΕΝΑ η Ελλάδα συγκέντρωσε 176 μετάλλια.Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ απόλυτα μοιρασμένες οι συμμετοχές από Ελλάδα και εξωτερικό- ιταλικό το καλύτερο ελαιόλαδο- συνεχίζει να βελτιώνεται ποιοτικά το ελληνικό ελαιόλαδο, όπως δείχνει στατιστική μελέτη των αποτελεσμάτων η Ελλάδα είναι πολύ δυνατή και στα αρωματισμένα ελαιόλαδα- ισχυροποιείται η δυναμική της ελληνικής γηγενούς ποικιλίας ελιάς κορωνέικη και παγκοσμίως.

Η συμμετοχή έφτασε τα 563 ελαιόλαδα, παρουσιάζοντας μία μικρή μείωση της τάξης του 2% σε σχέση με το 2021, χρονιά κατά την οποία είχε σημειωθεί μία ιδιαίτερα μεγάλη αύξηση στις συμμετοχές, κατά 25% περίπου.

Η παγιωμένα υψηλή συμμετοχή ελαιολάδων από το εξωτερικό επιβεβαιώνει το κύρος και τη σημασία του διαγωνισμού για την Ελλάδα, που καθίσταται διεθνώς η έδρα μιας εκ των πιο σημαντικών διαδικασιών αξιολόγησης ενός εμβληματικού για την πατρίδα μας προϊόντος.

Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός ελαιολάδου διεξάγεται κάθε χρόνο σε μία διαφορετική ελαιοκομική περιοχή της Ελλάδας. Φέτος επιλέχθηκε η Σητεία Λασιθίου, όπου η ελιά καλλιεργείται από τους μινωικούς χρόνους και αποτελεί σήμερα την πλέον διαδεδομένη αγροτική καλλιέργεια, ενώ όλη η περιοχή βρίθει από υπεραιωνόβιες ελιές.

Όπως πάντα, εκτός από τους Έλληνες κριτές, τα δύο τρίτα της επιτροπής (οι 20) ήταν από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από 11 χώρες: Αυστραλία, Βραζιλία, ΗΠΑ, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κροατία, Μεγάλη Βρετανία, Πορτογαλία, Τυνησία και Χιλή.

Η Ελλάδα συμμετείχε στο διαγωνισμό με 287 ελαιόλαδα (σχεδόν το 51%), με τα υπόλοιπα 276 (πάνω από 49%) να προέρχονται από 22 χώρες του Νοτίου και του Βορείου ημισφαιρίου από όλες τις ηπείρους της γης: Αλγερία, Αργεντινή, Αυστραλία, Βραζιλία, Γαλλία, ΗΠΑ, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κίνα, Κροατία, Κύπρος, Λίβανος, Λιβύη, Μαρόκο, Νότιος Αφρική, Πορτογαλία, Σαουδική Αραβία, Σλοβενία, Τουρκία, Τυνησία και Χιλή.

Αυτή τη στιγμή 58 χώρες σε όλο τον κόσμο παράγουν ελαιόλαδο, ωστόσο το 98% της παγκόσμιας παραγωγής προέρχεται από τη λεκάνη της Μεσογείου και το 80% από χώρες της Ε.Ε.

Υπό την προεδρία του Ισπανού Jose Maria Penco, η διεθνής κριτική επιτροπή του ATHENA απένειμε 366 μετάλλια, τα 176 εκ των οποίων σε ελληνικά ελαιόλαδα ως εξής: 32 Διπλά Χρυσά (τα 7 ελληνικά), 135 Χρυσά (τα 39 ελληνικά), 126 Αργυρά (τα 81 ελληνικά) και 73 Χάλκινα (τα 49 ελληνικά).

Την υψηλότερη βαθμολογία και τον τίτλο «Best of Show», απέσπασε το ιταλικό Coratina Maselli της εταιρείας Azienda Agricola Maselli, παραχθεν από την ομώνυμη ποικιλία κορατινα, με προέλευση το Μπαρι τη ς Απουλίας. Ολοφάνερη είναι η συνεχόμενη βελτίωση της ποιότητας των ελληνικών ελαιολάδων, αφού τα μετάλλια που εξασφάλισαν φέτος συνολικά έφτασαν το 61,3% των συμμετοχών τους, ξεπερνώντας κατά πολύ το περσινό 54,2%.

Καλύτερο ελληνικό ελαιόλαδο για φέτος ήταν το Terra Creta Κολυμβάρι, της εταιρείας Terra Creta. Το ίδιο ελαιόλαδο ήταν ταυτόχρονα και το κορυφαίο από κορωνέϊκή, ανάμεσα σε όλα τα δείγματα από την ποικιλία αυτή, το ποσοστό συμμετοχής της οποίας εμφανίζει συνεχή άνοδο.

Φέτος έφτασε τα 207 δείγματα (από 151 πέρυσι). Από αυτά, τα 2 ήταν από Βραζιλία, 1 από ΗΠΑ, 3 από Ισραήλ, 1 από Κίνα, 3 από Κύπρο και 1 από το Μαρόκο. Διευρύνθηκαν, λοιπόν, οι συμμετοχές ελαιολάδων από κορωνέικη και από χώρες εκτός Ελλάδας, εξασφαλίζοντας, μάλιστα, διακρίσεις.

Συνεχόμενες είναι, επίσης, οι βραβεύσεις των ελληνικών αρωματισμένων ελαιολάδων. Φέτος δύο εξ αυτών απέσπασαν Διπλό Χρυσό μετάλλιο (δηλαδή 95% και πάνω) από ένα, πέρυσι. To Laconiko Lime, της ομώνυμης εταιρείας, ήταν όπως πέρυσι, το κορυφαίο αρωματισμένο ελαιόλαδο του διαγωνισμού. Κατά τα άλλα, από τα 45 αρωματισμένα ελαιόλαδα που συμμετείχαν βραβεύτηκαν τα 34. Οι ελληνικές συμμετοχές ήταν 36 στη συγκεκριμένη κατηγορία, εκ των οποίων διακρίθηκαν τα 28. Πρόκειται αναμφίβολα για μία κατηγορία ελαιολάδων όπου η Ελλάδα δείχνει να έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Ο ATHENA IOOC 2022 αποτέλεσε συνδιοργάνωση του Δήμου Σητείας, της Αναπτυξιακής Σητείας και του Επιμελητηρίου Λασιθίου, μαζί με την οργανώτρια εταιρεία Vinetum και τελούσε υπό την αιγίδα του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα