Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Ο υποψήφιος βουλευτής στην Α’ Αθήνας της Νέας Δημοκρατίας Αλέξανδρος Μωραϊτάκης, επισκέφθηκε σήμερα 24/06 την διοίκηση του επαγγελματικού επιμελητηρίου Αθηνών. Κατά την συζήτηση υπήρξε πλήρης ταύτιση θέσεων, μεταξύ του κου Μωραϊτάκη και της διοίκησης του επαγγελματικού επιμελητηρίου Αθηνών, με επικεφαλής τον Πρόεδρο κο Γιάννη Χατζηθεοδοσίου.

Ο Α. Μωραϊτάκης ανήκει επαγγελματικά στο χώρο των ελευθέρων επαγγελματιών και είναι άνθρωπος της αγοράς και της πραγματικής οικονομίας. Η ταύτιση θέσεων ήταν εύλογη.

Έχει αρθρογραφήσει κατ επανάληψη υπερ των ελευθέρων επαγγελματιών που πλήττονται από τη βαριά φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές που αγγίζει το 81% και επιπλέον επιβαρύνονται με ΕΝΦΙΑ ή ενοίκιο προκαταβολή φόρου 100%, καθώς και υποχρέωση πληρωμής του 50% της επιβολής από την Εφορία, προκειμένου να καταφύγει στα φορολογικά δικαστήρια.

Επιπλέον υπάρχουν και πάρα πολλές άλλες δυσμενείς συνθήκες. Ο κος Μωραϊτάκης κυκλοφορεί και ειδικό βίντεο για τους ελεύθερους επαγγελματίες και για την οικονομική ασφυξία της μεσαίας τάξης και έχει αρθρογραφήσει πάρα πολλές φορές σε ανύποπτο χρόνο.

Την ίδια στιγμή ο Α. Μωραϊτάκης έγραψε ένα σημαντικό άρθρο για τα ακίνητα στην Αθήνα. Το αναδημοσιεύουμε από το euro2day.gr ολόκληρο:

Πώς θα ανέβουν οι τιμές των ακινήτων

Πώς ωφελεί την οικονομία και τα νοικοκυριά η ανάκαμψη της κτηματαγοράς. Ο ρόλος της φορολογίας και πώς μπορούν να αναβαθμιστούν ολόκληρες περιοχές με απλές κινήσεις. Γράφει ο Αλ. Μωραϊτάκης.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Γιατί χρειάζεται να ανεβούν οι τιμές των ακινήτων;Πρώτον, γιατί αυτό θα αποφέρει μεγάλα οφέλη στα νοικοκυριά, τα οποία θα δουν την περιουσία τους να αναβαθμίζεται, με ό,τι θετικό αυτό σημαίνει για την πορεία της οικονομίας γενικότερα.

Σε αντίθεση με άλλες χώρες του εξωτερικού, το μεγαλύτερο ποσοστό της περιουσίας των ελληνικών νοικοκυριών είναι τοποθετημένο σε ακίνητα (σύμφωνα με εκτιμήσεις, γύρω στο 80% και μόλις το υπόλοιπο 20% βρίσκεται με τη μορφή καταθέσεων, μετοχών και άλλων επενδυτικών κατηγοριών).

Έτσι, αν για παράδειγμα ένα άτομο έχει στην κατοχή του δύο κατοικίες (π.χ. ένα διαμέρισμα στην Αθήνα και το πατρικό του σπίτι που κληρονόμησε στην επαρχία), τότε διαθέτει μια ακίνητη περιουσία άνω των 150.000 ευρώ. Σε περίπτωση τώρα που οι τιμές των ακινήτων αυξηθούν κατά 30% μέσα στα επόμενα χρόνια, η περιουσία του ατόμου αυτού θα ανεβεί κατά περίπου 50.000 ευρώ, όταν το ίδιο άτομο ενδεχομένως να έχει ετήσιο εισόδημα από την εργασία του κάτω από 20.000 ευρώ. Δηλαδή, θα κερδίσει όσο αν δούλευε για 2,5 ολόκληρα χρόνια, χωρίς να καταναλώνει ούτε ένα ευρώ…

Επίσης, από μια τέτοια άνοδο θα μπορούσε να εισπράξει πολύ περισσότερα χρήματα, όποιος αποφάσιζε να πουλήσει το ακίνητό του σε ξένους που είτε χρησιμοποιούν τη μέθοδο της «χρυσής βίζας», είτε απλά θέλουν να αποκτήσουν ένα εξοχικό σπίτι στην Ελλάδα.

Και δεύτερον, η άνοδος των τιμών των ακινήτων θα καταστήσει το χτίσιμο των ακινήτων φτηνότερη επιλογή από την αγορά ήδη υπαρχόντων, εξέλιξη που θα κινήσει την οικοδομική δραστηριότητα (βλέπε νέες θέσεις εργασίας) και τα περισσότερα από εκατό διαφορετικά επαγγέλματα που δραστηριοποιούνται γύρω από αυτή.

Το ζήτημα όμως είναι το αν υπάρχουν πολιτικές που μπορεί να εφαρμόσει η επόμενη κυβέρνηση και έτσι να επηρεάσει θετικά τις αξίες των πολιτικών ακινήτων. Η απάντηση είναι θετική και θα αναφερθώ σε μερικές μόνο κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Πρώτον, να μειωθεί η βαρύτατη φορολογία και δεν είναι τυχαία η δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας για οριζόντια και άμεση μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Δεύτερον, η εμπέδωση κλίματος ασφάλειας με παράλληλη καταπολέμηση της ανομίας. Οι τιμές των κατοικιών σε πολλές συνοικίες της Αθήνας (και δεν αναφέρομαι μόνο στα Εξάρχεια) θα μπορούσαν να ήταν πολύ υψηλότερες, αν δεν υπήρχαν τα συνεχή κρούσματα κλοπών, ληστειών και λοιπών παράνομων ενεργειών. Κανείς δεν είναι διατεθειμένος να αγοράσει ένα σπίτι ή ένα κατάστημα, όταν ο ίδιος και οι πελάτες του θα φοβούνται να κυκλοφορήσουν στον δρόμο… Πώς ένας έμπορος θα αγοράσει ή θα ενοικιάσει κατάστημα, όταν στο απέναντι πεζοδρόμιο «ανθεί» το παρεμπόριο;

Τρίτον, η προσπάθεια αναβάθμισης των περιοχών μέσα από απλές παρεμβάσεις. Μεσίτες μού λένε πως οι πωλήσεις πολλών σπιτιών σε ξένους έχουν ματαιωθεί, όταν οι τελευταίοι διαπίστωσαν ελλιπή καθαριότητα, λακκούβες και χαντάκια στους δρόμους, λεηλατημένες παιδικές χαρές και άλλα σχετικά. Εδώ, κομβικό ρόλο θα κληθεί να παίξει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και το ευχάριστο για τον Δήμο Αθηναίων είναι ότι ο νέος δήμαρχος κ. Κώστας Μπακογιάννης έχει δεσμευθεί για σειρά παρεμβάσεων-αναβαθμίσεων.

Τέταρτον, η επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης στην πραγματική οικονομία μέσα από «φρέσκο χρήμα» που θα προσελκυσθεί από το εξωτερικό. Το νέο αυτό χρήμα θα διαχυθεί σε ολόκληρη την οικονομία μέσα από περισσότερες-αποδοτικότερες θέσεις εργασίας και μεγαλύτερες ευκαιρίες για κέρδη. Ο συνδυασμός αυτών των δύο θα οδηγήσει σε ανοδική ώθηση την αγορά ακινήτων.

Η Νέα Δημοκρατία είναι θιασώτης των επενδύσεων και κάθε σημαντική επένδυση μπορεί να αυξήσει κατά πολύ τις τιμές των ακινήτων της ευρύτερης περιοχής, ή ακόμη και ενός ολόκληρου νομού.

Ας δούμε για παράδειγμα το πόσο ωφέλησε τη Μεσσηνία (και την αξία των ακινήτων της) η επένδυση του Costa Navarino,  ή ας φανταστούμε το πόσοι όμοροι δήμοι θα αναβαθμιστούν από την υλοποίηση της επένδυσης στο Ελληνικό, που αρχικά ο ΣΥΡΙΖΑ πολέμησε και στη συνέχεια την καθυστέρησε επί σειρά ετών.

Συμπερασματικά, θα έλεγα πως έχουμε πολλαπλό συμφέρον οι τιμές των ελληνικών ακινήτων να αυξηθούν και πως υπάρχουν κυβερνητικές δράσεις και πολιτικές που μπορούν να οδηγήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Η ΝΔ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα το επιτύχουν.

Δεσμεύομαι και προσωπικά να δίνω τη μάχη καθημερινά μέσα στη Βουλή, για να βελτιωθούν τα οικονομικά μας στη βάση της γνώσης, εμπειρίας και αποτελεσματικότητας που απαιτούν οι άνθρωποι της αγοράς και της πραγματικής οικονομίας.

* Ο κ. Αλέξανδρος Μωραϊτάκης είναι υποψήφιος Βουλευτής ΝΔ Α’ Αθήνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα