1,4 δισ. ευρώ για την επιστρεπτέα προκαταβολή

από fimotro

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Στο επίπεδο του 1,4 δισ. ευρώ αναμένεται να κυμανθεί το συνολικό ποσό που θα διατεθεί μέσω του δεύτερου γύρου της «επιστρεπτέας προκαταβολής» τον Ιούνιο. Ο αριθμός των δικαιούχων θα είναι διευρυμένος, δηλαδή θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση περισσότερες επιχειρήσεις. 

Όπως σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, περίπου 55.000 επιχειρήσεις (από 72.000 που είχαν επιλεγεί) θα λάβουν 600 εκατ. ευρώ από τον πρώτο γύρο της «επιστρεπτέας προκαταβολής». Οι υπόλοιπες 17.000 επιχειρήσεις, παρόλο που είχαν τη δυνατότητα να λάβουν την «επιστρεπτέα προκαταβολή» στον πρώτο γύρο, δεν το έπραξαν καθώς όπως είπε:

  • Ορισμένες από αυτές ήταν κερδοφόρες το Μάρτιο,
  • Κάποιες επέλεξαν άλλους τρόπους χρηματοδότησης και
  • Κάποιες άλλες επέλεξαν να περιμένουν την επόμενη φάση της «επιστρεπτέας προκαταβολής».

Δεδομένου ότι τόσο το προηγούμενο όσο και το επόμενο χρονικό διάστημα «τρέχουν» τα προγράμματα ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων, ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε ότι θα συσταθεί Παρατηρητήριο για την παρακολούθηση, σε τακτά χρονικά διαστήματα, της πορείας των πρωτοβουλιών που λαμβάνονται από την κυβέρνηση και κατά πόσο αυτή η παροχή ρευστότητας φτάνει στην αγορά.

Η «άσκηση» της μείωσης της προκαταβολής φόρου

Ο τζίρος των μηνών Μαρτίου – Απριλίου-Μαΐου θα καθορίσει και το ποσοστό μείωσης της προκαταβολής του φόρου που θα καταβάλλουν οι επιχειρήσεις το 2020 για το 2021.  Η μείωση του τζίρου το παραπάνω χρονικό διάστημα αλλά και τα στοιχεία από τον ΦΠΑ θα κρίνουν το τελικό ποσοστό ελάφρυνσης.

Ήδη το οικονομικό επιτελείο έχει καταρτίσει διαφορετικά σενάρια, ώστε ανάλογα με την πτώση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων, από ένα όριο και πάνω, να ξεκινά η μείωση της προκαταβολής του φόρου. Κατόπιν θα καθοριστεί ο αριθμός των επιχειρήσεων που αφορά,  ώστε να υπολογιστεί το τελικό ποσοστό της μείωσης. Υπενθυμίζεται ότι τα έσοδα από την προκαταβολή του φόρου έχουν προϋπολογιστεί σε 2,4 δισ. ευρώ.

Στους ιδιοκτήτες το 1/3 των ενοικίων που έχασαν

Το 1/3 των ενοικίων που έχασαν αναμένεται να «δώσει» η κυβέρνηση στους ιδιοκτήτες των ακινήτων, που εισέπραξαν και θα εισπράξουν μειωμένα ενοίκια. Εκτός δηλαδή από την αναστολή καταβολής βεβαιωμένων οφειλών θα υπάρξει και συμψηφισμός φορολογικών υποχρεώσεων, που θα δημιουργηθούν από τον Ιούλιο, όπως ο φόρος εισοδήματος αλλά και ο ΕΝΦΙΑ. «Ο ιδιοκτήτης, από όποιο ακίνητο έχασε ενοίκιο, υπολογίζουμε πόσα χρήματα χάθηκαν και επιστρέφουμε το 1/3», δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Έντονη ήταν η αντίδραση της ΠΟΜΙΔΑ στην απόφαση της κυβέρνησης να επεκτείνει το μέτρο της έκπτωσης του ενοικίου έως και τον Αύγουστο σε ορισμένους κλάδους όπως εστίαση, αθλητισμός, πολιτισμός. Η ομοσπονδία υποστηρίζει ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων αντιμετωπίζονται από την Κυβέρνηση ως αποδιοπομπαίοι πολίτες β΄ κατηγορίας και μεταξύ άλλων επισημαίνει τη συνεχιζόμενη έλλειψη οποιαδήποτε  δέσμευσης τόσο για τον τερματισμό αυτής της αφαίμαξης, όσο και για ουσιαστική φορολογική ελάφρυνση των εκμισθωτών χωρίς αποκατάσταση τουλάχιστον του 50% της ζημιάς του κάθε ιδιοκτήτη. Σημειώνουν επίσης, ότι δεν υπάρχει πρακτικός τρόπος αντιμετώπισης της άρνησης μερίδας ενοικιαστών να καταβάλουν το 60% του ενοικίου, που θα έπρεπε να είναι προϋπόθεση για τη μείωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα