19 Μαρτίου 2024 / 10:33 πμ
19 Μαρτίου 2024 / 10:33 πμ

Χωρίς λύση δεν υπάρχει πρόβλημα

από fimotro

Ξέχωρα από τα πλεονεκτήματα ή τις αδυναμίες που έδειξε τακτικά ο Ολυμπιακός στο φιλικό με τον Αστέρα, άλλα είναι τα στοιχεία που απαιτούν πρωτίστως οι συνθήκες στο Βελιγράδι για το ματς με την Παρτίζαν.

Κάμποσα πράγματα διεμήνυσε στους Πειραιώτες το τελικό 1-1 με τον Αστέρα στο Φάληρο. Πράγματα τα οποία ο Ολυμπιακός καλείται να λύσει άμεσα ενόψει Παρτίζαν ή θα βρει μπροστά του μέσα στη σεζόν.

Προφανώς και θα ήταν παράλογο να είναι έτοιμοι οι Πειραιώτες μπαίνοντας στο τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου, πολύ περισσότερο όταν μιλάμε για μια ομάδα που έχει νέο προπονητή και κάμποσους καινούργιους παίκτες σε καίριες θέσεις που ψάχνουν την πλήρη ενσωμάτωση τους στο σύνολο.

Δεν είναι και λίγα τα όσα μπορεί να κρατήσει ο Χάσι με τους συνεργάτες του από αυτό το παιχνίδι. Στοιχεία που αναμένεται να φανούν χρήσιμα εφόσον διαβαστούν σωστά. Τόσο με ορίζοντα το παιχνίδι της Τρίτης στο Βελιγράδι, όσο και για… μελλοντική χρήση.

Στα θετικά για τον Ολυμπιακό;

  • Η αγωνιστική παρουσία των πλάγιων μπακ του. Ελαμπντελαουί και Κούτρης μπορούν κάλλιστα να επιτεθούν στη γραμμή και να δίνουν πλάτος ανάπτυξης, έχοντας ανάλογα έγκαιρες επιλογές. Για το Νορβηγό ήταν γνωστό τι μπορεί να κάνει, ο Ελληνοβραζιλιάνος κλέβει την παράσταση.
  • Εξαιρετικό -για την εποχή και ανά διαστήματα- το πρέσινγκ. Οι “ερυθρόλευκοι” για όσο είχαν ένταση και νορμάλ ανάσες πίεσαν πολύ καλά στην μπάλα αναγκάζοντας τους αντιπάλους τους είτε σε λάθη, είτε σε άτακτες απομακρύνσεις της μπάλας.
  • Κατοχή και ικανοποιητική κυκλοφορία, ανάπτυξη από το πλάι. Οι Πειραιώτες ακούμπησαν πολύ τη μπάλα στα άκρα, όπου έβγαζαν παραπάνω παίκτη και με σχετική άνεση έφταναν στα όρια της αντίπαλης περιοχής.
  • Δύναμη επιθετικά στον αέρα. Δύο φορές ο Εμενίκε (9′, 37′), μια ο Ρομαό (15′) και μια ακόμη ο Νικολάου (83′) είχαν την ευκαιρία να σκοράρουν με το κεφάλι αλλά αστόχησαν. Είτε σε κανονική ροή αγώνα, είτε από στημένη φάση. Το να απειλείς ευθέως τέσσερις φορές σε ένα 90λεπτο τον αντίπαλο με γκολ από κεφαλιά είναι μεγάλο νούμερο.
  • Η παρουσία του Οτζίτζα Οφόε. Δυνατός, γρήγορος στα πόδια και την σκέψη, ικανός στον χειρισμό της μπάλας και με ικανότητα να ξεκινά από χαμηλά και να φτάνει ως την αντίπαλη περιοχή. Χαφ με πολύπλευρη προσφορά και σε διαφορετικούς ρόλους.
  • Ξέρει τι θα συναντήσει μπροστά του. Το 99% των αντιπάλων που θα περάσουν από το “Γεώργιος Καραϊσκάκης” έτσι θα παίξουν. Επομένως δεν μπορεί να πιαστεί απροετοίμαστος, ούτε να αιφνιδιαστεί ο Ολυμπιακός.

Ας δούμε και πράγματα που προβλημάτισαν:

  • Δύσκολη η ανάκτηση της μπάλας αν σπάσει το πρέσινγκ. Όσες φορές ο Αστέρας πέρασε το κέντρο, ο Ολυμπιακός δεν είχε την ίδια συμπεριφορά στην άμυνα επάνω στη μπάλα. Παθητική η στάση του, αφήνοντας χώρο και χρόνο στον αντίπαλο να αποφασίσει.
  • Χωρίς επιθετικό παιχνίδι από τον άξονα. Ανεβάζοντας τις γραμμές του και την μπάλα, ο Ολυμπιακός συνελήφθη πολλές φορές να έχει παίκτες τέσσερις παίκτες στα όρια της αντίπαλης περιοχής με με πλάτη στο τέρμα – και κανείς δεν ξεγελιέται σήμερα από την ανάποδη κίνηση: αυτή που ο παίκτης αρχικά πατάει βαθιά προς την αντίπαλη περιοχή και μετά βγαίνει προς τα έξω θέλοντας να παρασύρει τον αντίπαλο και να δημιουργήσει κενό χώρο, για να πατήσει ελεύθερος ο συμπαίκτης που έρχεται από την πίσω γραμμή. Πλέον ο αντίπαλος δεν ακολουθεί, ο χώρος εξακολουθεί να… φρουρείται και ο επιτιθέμενος έχει τον ίδιο αριθμό αμυντικών μπροστά του ως εμπόδια. Όταν ο Ολυμπιακός επιτέθηκε κατά μέτωπο, είχε την πιο όμορφη συνεργασία (Μαρίν, Φορτούνης, Οφόε) και καλύτερη ευκαιρία του στο ματς – αυτή στο 25ο λεπτό.
  • Χωρίς προσωπική ενέργεια στο τρίτο μισό της επίθεσης. Καλές οι συνεργασίες, η συνεχής κίνηση και η διάθεση διάσπασης της άμυνας με τις γρήγορες εναλλαγές της μπάλας. Όμως όταν ο αντίπαλος κρατάει τη συνοχή του και την ισορροπία του ανασταλτικά, τότε η ικανότητα στο “ένας με έναν” γίνεται αναγκαία. Απόδειξη η φάση του 35′, όταν ο Πάρντο “χίμηξε” στον Κουμάντεϊ, πέρασε, πάτησε περιοχή και ο Αθανασιάδης του είπε “όχι”.
  • Στο πλάτος που έδιναν οι μπακ επιθετικά, οι εξτρέμ δεν πατούσαν στην περιοχή όσο έπρεπε και αρέσκονταν σε παιχνίδι γύρω από αυτήν.
  • Παίρνοντας μέτρα προς την αντίπαλη εστία, ο Οτζίτζα Οφόε πατάει στα ίδια μέτρα που κινείται ο Φορτούνης. Εκεί χρειάζεται δουλειά, αφού είναι σα να χαραμίζεται ένας παίκτης επιθετικά. Για να το εκμεταλλευθεί προς όφελος του ο Ολυμπιακός, θα πρέπει στα ανεβάσματα του Οτζίτζα είτε ο Φορτούνης να τραβηχτεί σε περισσότερο πλάγιες θέσεις, είτε να πατήσει βαθύτερα στην περιοχή, λειτουργώντας ουσιαστικά ως δεύτερος επιθετικός.

Μέσες άκρες αυτά είναι όσα έκανε ή δεν έκανε σε ικανοποιητικό βαθμό για την εποχή ο Ολυμπιακός, στο φιλικό με τον Αστέρα. Ενδεχομένως -και με την λογική ότι βρισκόμαστε ακόμη προς τα τέλη του Ιουλίου- να μην γινόταν καν κουβέντα αν δεν υπήρχαν μπροστά τα παιχνίδια με την Παρτίζαν. Όμως στο Λιμάνι δεν θέλουν να σκέφτονται καν το ενδεχόμενο επανάληψης του περσινού σεναρίου. Και έτσι ο Χάσι με τους παίκτες του είναι αναγκασμένοι να πάνε στο Βελιγράδι και να εκμεταλλευθούν στο έπακρο τα πλεονεκτήματα τους, καμουφλάροντας παράλληλα τις όποιες αδυναμίες τους τη δεδομένη χρονική στιγμή ως σύνολο.

Πάντως το έργο του 46χρονου τεχνικού δεν είναι εύκολο, από τη στιγμή που έχει κάμποσους πονοκεφάλους φτάνοντας σε αυτά τα παιχνίδια. Μποτία και Ταχτσίδης είναι… off, Ρέτσος και Μπεν τρέχουν να προλάβουν, Βούκοβιτς και Εμενίκε δεν έχουν τον απαιτούμενο βαθμό ετοιμότητας για 90λεπτη μάχη στο Βελιγράδι. Ο Μαρίν στον οποίο ποντάρει ο Χάσι, δείχνει χωρίς έκρηξη, νεύρο, φρεσκάδα και ανάσες, με αργές αντιδράσεις.

Στις τέσσερις γεμάτες προπονήσεις που απομένουν μέχρι την αναμέτρηση το βράδυ της Τρίτης, ο τεχνικός του Ολυμπιακού καλείται να σκαρφιστεί τις καλύτερες δυνατές λύσεις σε ενδεκάδα και τακτική. Πάντως τα σημαντικότερα στοιχεία για την πρώτη αναμέτρηση στο Βελιγράδι, ενδεχομένως να μην αφορούν τεχνικά χαρακτηριστικά, πρόσωπα και τακτικές. Αποφασιστικότητα, θέληση και μαχητική διάθεση στον αγωνιστικό χώρο απαιτούν οι συνθήκες. Και τέτοιους παίκτες έχει ο Ολυμπιακός. Σε αυτά τα ματς μπορούν να φανούν εξαιρετικά χρήσιμοι.

Για κάθε πρόβλημα υπάρχει λύση. Όπου δεν υπάρχει λύση, δεν υφίσταται και πρόβλημα. Για όσα τον αφορούν στο αγωνιστικό καθαρά σκέλος, ο προπονητής του Ολυμπιακού με τους συνεργάτες του μπορούν να ψάξουν για τις λύσεις. Αρκεί οι παίκτες να μπουν στο παιχνίδι με την ανάλογη θέληση για επιτυχία. Διαφορετικά δεν υπάρχει χώρος για ποδοσφαιρικές ανησυχίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα