29 Μαρτίου 2024 / 12:45 πμ
29 Μαρτίου 2024 / 12:45 πμ

Χοντραίνει η κόντρα των ΗΠΑ με Ρωσία – Ιράν για τη Συρία

από fimotro

Επικίνδυνα έχει ανέβει η ένταση μετά την πυραυλική επίθεση των Αμερικανών σε αεροπορική βάση της Συρίας με τις ηγεσίες της Ρωσίας και του Ιράν να εκτοξεύουν ευθείες απειλές εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μόσχα και Τεχεράνη διεμήνυσαν ότι θα αντιδράσουν άμεσα και δυναμικά στην περίπτωση που η Ουάσιγκτον ξεπεράσει τις «κόκκινες γραμμές» που έχουν θέσει, οι οποίες δεν είναι άλλες από την επανάληψη μίας πυραυλικής ή αεροπορικής επίθεσης εναντίον των δυνάμεων του Μπασάρ αλ Άσαντ, καθώς και η υλοποίηση ενός σχεδίου χερσαίας επίθεσης, την οποία φέρεται να προγραμματίζει ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, και επικροτεί ο Τούρκος ομόλογός του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του Ρώσου πρωθυπουργού, Ντμίτρι Μενβέντεφ λίγες ώρες μετά την πυραυλική επίθεση από τον αμερικανικό στόλο στη Μεσόγειο, ο οποίος τόνισε με έμφαση πως η κατάσταση έφτασε «μία ίντσα», δηλαδή στο όριο, μίας πολεμικής σύγκρουσης μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας.

«Αυτό που έκαναν οι ΗΠΑ ήταν να αγγίξουν τις κόκκινες γραμμές μας. Από εδώ και στο εξής, οποιαδήποτε παραβίαση των κόκκινων γραμμών στη Συρία, θα λάβει δυναμική απάντηση, από όποιον και αν προέρχεται. Η Αμερική γνωρίζει ότι μπορούμε να αντιδράσουμε πολύν δυναμικά», δήλωσε ο εκπρόσωπος των δύο δυνάμεων.

Εξετάζει νέες κυρώσεις για Ρωσία και Ιράν ο Τραμπ

Εν τω μεταξύ αποφασισμένος να τραβήξει την κατάσταση στα άκρα, δίχως να διευκρινίζει τα όρια, εμφανίζεται ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, στην κρίση που έχει ξεσπάσει.

Ο ρεπουμπλικανός πρόεδρος έδωσε εντολή στην εκπρόσωπο της κυβέρνησής του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, να τηρήσει σκληρή στάση απέναντι στη Ρωσία και το Ιράν, που επιμένουν να στηρίζουν την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η Νίκι Χάλεϊ, που εκπροσωπεί τις ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε στο CNN ότι η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και την επιβολή νέων κυρώσεων σε Μόσχα και Τεχεράνη. Όπως αποκάλυψε, δε, η συζήτηση στην αμερικανική ηγεσία για το θέμα έχει ήδη ξεκινήσει και βρίσκεται σε εξέλιξη.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «Τίποτα δεν είναι εκτός τραπεζιού στην παρούσα φάση». Επιβεβαίωσε δε ότι διεξάγεται έρευνα για το αν η Ρωσία συμμετείχε ή βοήθησε στο χτύπημα με χημικά της συριακής κυβέρνησης στην περιοχή της Ιντλίμπ, συνέπεια της οποίας ήταν 70 άνθρωποι να βρουν φρικτό θάνατο.

Τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η Βρετανία, αλλά και η Γαλλία, θεωρούν υπεύθυνο τον Μπασάρ αλ Άσαντ για την επίθεση με χημικά στην περιοχή της Ιντλίμπ, όπου έχουν καταφύγει μέλη των ένοπλων τμημάτων της συριακής αντιπολίτευσης. Η Δαμασκός από την πλευρά της υποστηρίζει ότι επλήγησαν αποθήκες των ανταρτών, οι οποίοι έκρυβαν τα χημικά όπλα και γι’ αυτό εξαπλώθηκε στην περιοχή το θανατηφόρο νέφος. Η Μόσχα ζητά την αποστολή εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να ελεχθούν όλα τα στοιχεία και να προκύψουν χειροπιαστά στοιχεία για το ποιος φέρει την ευθύνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα