19 Απριλίου 2024 / 5:27 πμ
19 Απριλίου 2024 / 5:27 πμ

Χαμηλού επιπέδου προγράμματα, χρέη, φλυαρίες και μπουρδολογίες πνίγουν τα κανάλια!

από fimotro

Γράφει ο Κ.Π.

([email protected])

Σε μια προηγούμενη αναρτησή μας 7-12-2016, είχαμε αναφερθεί σε πρωινά, μεσημβρινά και απογευματινά ενημερωτικά προγράμματα, «μπουρδολογίες» και φλυαρίες που ακούγονται από δημοσιογράφους, πολιτικούς και ειδικούς! Είχαμε κάνει μια ακτινογραφία των καναλιών από τις 6-7 το πρωί που ξεκινάει η ενημέρωση μέχρι τις απογευματινές ώρες.

Σήμερα θα επιχειρήσουμε εν συντομία να συγκεκριμενοποιήσουμε αυτά τα προγράμματα της δήθεν ενημέρωσης και πληροφόρησης της κοινής γνώμης. Η ιδιωτική τηλεόραση-διότι η ΕΡΤ κοιμάται- αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά προβλήματα. Τα λαμπερά Show και τα ακριβά προγράμματα των καναλιών έχουν εξαφανιστεί.

Έρευνες, μεγάλες αποστολές στο εξωτερικό δεν υπάρχουν, μυθοπλασίες και σειρές να κρατούν το ενδιαφέρον των τηλεθεατών χάθηκαν. Η χρυσή εποχή της δεκαετίας του 2000 πριν και μετά την κρίση δεν υπάρχει. Οι αγελάδες σταμάτησαν να κατεβάζουν γάλα και οι ιδιοκτήτες καναλιών, προσπαθούν να επιβιώσουν με φθηνά προγράμματα και εργαζόμενους σε καθεστώς «γαλέρας». Τα χρυσά συμβόλαια δεκάδων χιλιάδων ευρώ, αστέρια και τηλεοπτικές βεντέτες ανήκουν στο παρελθόν. Διάφορες εταιρίες δορυφόροι των καναλιών, ακόμη και σχολές δημοσιογραφικών «ταλέντων» να συνεισφέρουν στη λειτουργία τους για να εκπέμπουν πρόγραμμα.

Η διαφήμιση που μοιραζόταν στην ιδιωτική τηλεόραση και άλλα μέσα προ κρίσης, έφθανε τα 800 εκατ. ευρώ, ενώ υπήρχαν χρονιές που πλησίασαν και το 1 δις. Σήμερα βρίσκεται στα 200 εκατ. ευρώ με φθίνουσα πορεία. Είναι αδύνατον λοιπόν να συντηρηθούν με αξιοπρέπεια τα ιδιωτικά κανάλια και προσπαθούν να βρουν άλλους τρόπους χρηματοδότησης. Μπροστά στον κίνδυνο να κλείσουν, παράγουν προγράμματα χαμηλού επιπέδου και υπηρεσίες στους τηλεθεατές.

Ζωντανά τυποποιημένα προγράμματα από χορηγούς, τηλεμάρκετινγκ, διαφημιστικά πακέτα και εκπομπές με το ίδιο περιεχόμενο και τα ίδια πρόσωπα σε καθημερινή βάση-χαμηλού κόστους- προσπαθούν να καλύπτουν τη λειτουργία των σταθμών με αδιάφορες παραγωγές. Εύκολα είναι να το διαπιστώσει κανείς παρακολουθώντας, πρωινά μεσημβρινά και απογευματινά προγράμματα με το ίδιο κλισέ!

Τα ίδια πρόσωπα για δεκαετίες, σαν μα μην υπάρχουν νέα παιδιά με ταλέντο, μονοπωλούν το τηλεοπτικό κοινό σε ραδιόφωνο και τηλεόραση, με δίωρες 3ωρες και τετράωρες φλυαρίες. Εάν κάποιος θελήσει να κρίνει αντικειμενικά όλους όσους παρουσιάζουν εκπομπές η καθημερινά προγράμματα, με επιείκεια θα πω, ότι με βάση τους διεθνείς κανόνες, το 70% των παρουσιαστών, δεν θα πρέπει να εμφανίζετε στην τηλεόραση διότι δεν έχει τις προϋποθέσεις. Άρθρωση, καθαρότητα φωνής, χρωματισμός, πειθώ, ευπρέπεια, μόρφωση, γνώσεις παρουσίαση, ντύσιμο, σοβαρότητα, φωτογένεια και πολλά άλλα προσόντα μαζί με πολύ δημοσιογραφικό πεζοδρόμιο!

Ξεκινώντας λοιπόν από τον ΣΚΑΙ με Λυριτζή-Οικονόμου και ΑΝΤ1 με Παπαδάκη-ο οποίος μιλάει το 50% του χρόνου του πρωινού προγράμματος-το τι λέει είναι άλλο θέμα-( ο μεγάλος Λάρυ Κίνγκ του CNN κάθε μέρα που πήγαινε για εκπομπή σκεφτόταν όπως έλεγε, τι θα ακούσει πάλι σήμερα από τον/ους προσκεκλημένους του και όχι τι θα πει. Η δουλειά του δημοσιογράφου είναι να κάνει ερωτήσεις και να παίρνει απαντήσεις και όχι να γίνεται καθοδηγητής)δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές και περιεχόμενο.

Θα διαβάσουμε καμιά είδηση αν υπάρχει, θα ασχοληθούμε με συνταξιούχους, θα πούμε τον καιρό, στη συνέχεια εφημερίδες και καμιά σύνδεση αν υπάρχει κανά έγκλημα η καμιά διαδήλωση. Με μακροσκελείς αναλύσεις μπουρδολογίες και φλυαρίες, θα φθάσουμε σε προσκεκλημένους πολιτικούς ή ειδικούς-υπάρχουν περίπου 20-30 πρόσωπα, πολιτικοί και δημοσιογράφοι που μονοπωλούν τα ΜΜΕ σχεδόν καθημερινά, επειδή φωνάζουν η βρίζουν περισσότερο-περί χρέους, συντάξεων, ψεύδους, φτώχειας του ελληνικού λαού και απαράδεκτους πολλές φορές διαξιφισμούς και υπονοούμενα προσκεκλημένων και παρουσιαστών.

Εδώ, με 5-6 ή και περισσότερους/ες προσκεκλημένους γίνεται μέσα από τα παραθυρόφυλλα το έλα να δεις!!! Παρουσιαστές και προσκεκλημένοι έχουν ανταγωνισμό μεταξύ τους ποιος θα μιλήσει περισσότερο και θα πει τις περισσότερες «μπούρδες»-βέβαια υπάρχουν και αναλαμπές με προσκεκλημένους-και ο τηλεθεατής μένει άφωνος. Αν περιγράψουμε πολλές φορές τι ακριβώς συμβαίνει θα χρειαστούμε μερικούς τόμους για ΣΚΑΙ, ΑΝΤ1, ALΡHA, E-TV STAR(το Mega είναι εκτός)κλπ. όλα τα κανάλια λιγότερο η περισσότερο στο ίδιο μοτίβο.

Ο ALPHA, μη έχοντας ενημερωτικό πρωινό πρόγραμμα το έχει ρίξει στο «ζεϊμπέκικο» με την κα Τσιμτσιλή μετατρέποντας το στούντιο σε συνοικιακή γειτονιά με διάφορα κουτσομπολιά και τον Βερύκιο να μετατρέπει την τηλεόραση σε ραδιόφωνο, ενώ ένα «λαμπερό» κορίτσι να κάνει πασαρέλα με χορευτικές φιγούρες και μουσική, ανεβάζοντας την λίμπιτο των ανδρών με το ντυσιμό της παρουσιάζοντας τον καιρό-βγάλτε τη με μπικίνι ρε παιδιά-την ώρα που πίνουν τον πρωινό καφέ.

Από τον ΣΚΑΙ η κα Αννα Μπουσδούκου, το κορίτσι μέσα από το πλατύ και συνεχές χαμόγελο προσπαθεί να επιβιώσει, συνεχίζοντας το πρόγραμμα των Λυριτζή-Οικονόμου με μικρές διαφοροποιήσεις. Εάν δεν έχουμε διαδηλώσεις, πολιτικοί και «ειδικοί» διαφόρων θεμάτων θα πάρουν θέση στα «παραθυρόφυλλα» για αλληλοκατηγορίες μεταξύ τους με τα νεύρα των τηλεθεατών τεντωμένα.

Ο ΑΝΤ1 διαφοροποιείται από την ενημέρωση με την κα Σκορδά και πάει να ψυχαγωγήσει τις νοικοκυρές με καλλιτεχνικές ειδήσεις «υψηλού» επιπέδου και trash ενημέρωση.

Το ΣΤΑΡ με την Πόπη Τσαπανίδου κινείται σε μπερδεμένα επίπεδα με στόχο την ενημέρωση και πολιτικές συζητήσεις με τα ίδια πρόσωπα πολλές φορές. Μετά εμφανίζεται η Ζήνα με κοινωνικό πρόγραμμα, ο θεός βέβαια να κάνει το πρόγραμμα κοινωνικό.

Οι αταίριαστοι του ΣΚΑΙ που παίρνουν την σκυτάλη από την κα Μπουσδούκου, αν και σαν περιεχόμενο δεν διαφέρουν, έχουν έναν δικό τους τρόπο παρουσίασης και αξίζει κανείς να τους παρακολουθήσει όταν έχει το χρόνο. Είναι μια αναλαμπή στο σκοτάδι.

Πηγαίνοντας τώρα στις μεσημβρινές και απογευματινές ζώνες, τρελαίνεσαι πραγματικά. Μενεγάκη και Τατιάνα Στεφανίδου το απόλυτο άπειρο. Καλλιτεχνικές ειδήσεις από τη μία, βιασμοί, εγκλήματα και αναζητήσεις η άλλη. Δικαστήρια και αποκαλύψεις. Αίμα σπέρμα και ότι συγκινεί τον Έλληνα τηλεθεατή. Ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο δεν υπάρχει.

Η Τατιάνα μοιράζει χιλιάδες ευρώ και πουλάει κρέμες πριν παραδώσει στο συζυγό της Νίκο Ευαγγελάτο να μας ενημερώσει με το δικό του τρόπο και τη συνεργασία της επιχειρησής του, ενώ ο Μπογδάνος μας αποχαιρετά από τον ΣΚΑΙ έχοντας κάνει και αυτός το καθήκον του.

Πριν περάσουμε στην επόμενη ενημέρωση και ψυχαγωγία, οι κατσαρόλες και τα μαγειρέματα από τις ζωντανές εκπομπές μεταφέρονται σε ειδικές προσφερόμενες-εκπομπές-από εταιρίες και σούπερ μάρκετ για να χορτάσουν τα άδεια στομάχια των «πεινασμένων» τηλεθεατών και να επιβιώσει η τηλεόραση.

Στα βραδινά ψυχαγωγικά και ενημερωτικά προγράμματα των καναλιών μετά τις 9, υπάρχει μία αλληλοκάλυψη με σκληρό ανταγωνισμό που θα αναλύσουμε σε επόμενη ανάρτηση μαζί με τα προγράμματα του σαββατοκύριακου και το περιεχομενό τους. Θα σχολιάσουμε ενημερωτικές και ψυχαγωγικές εκπομπές. Ειδήσεις, παρουσιαστές και σχολιαστές, με αντίστοιχα δελτία ξένων δικτύων. Υπομονή!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα