28 Μαρτίου 2024 / 5:38 μμ
28 Μαρτίου 2024 / 5:38 μμ

Χάος στη Βενεζουέλα: Ενας 16χρονος νεκρός και δεκάδες τραυματίες στην τελευταία διαδήλωση

από fimotro

Το υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας ανακοίνωσε στο twitter ότι ερευνά «τον θάνατο ενός νέου 16 ετών στη διάρκεια διαδήλωσης» στην πόλη Λα Ισαμπελίκα (βόρεια).
Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OEA) Λουίς Αλμάγκρο «καταδίκασε τον θάνατο άλλου ενός νεαρού διαδηλωτή στη Βενεζουέλα». Σε μήνυμά του στο twitter πρόσθεσε πως «μόνο η δημοκρατία θα θέσει τέρμα στη βία κατά του λαού».

Ένας υποψήφιος για τη Συντακτική Συνέλευση, ο Χοσέ Λουίς Ρίβας, 42 ετών, σκοτώθηκε από πυροβολισμούς αγνώστων ενώ πραγματοποιούσε προεκλογική εκστρατεία στην πόλη Μαρακάι (κέντρο).
Η εισαγγελία, που ξεκίνησε έρευνα, δεν έδωσε λεπτομέρειες.
Εξάλλου, εννέα στρατιωτικοί τραυματίστηκαν σε όλη τη χώρα, δήλωσε ο Σέρχιο Ριβέρο, διοικητής της Εθνοφρουράς.

Με οδοφράγματα φτιαγμένα από σκοινιά, οχήματα, δέντρα και απορρίμματα, ομάδες αντιτσαβιστών (από το όνομα του Ούγο Τσάβες, προέδρου από το 1999 και έως τον θάνατό του το 2013), συμμετείχαν σε έναν «μεγάλο αποκλεισμό» προκειμένου να αυξήσουν την πίεση στην κυβέρνηση.

«Ο κόσμος αυτός αποφάσισε να συνεχίσει τον αγώνα για την ελευθερία. Την Κυριακή θα σημειωθεί η πιο σημαντική πράξη πολιτικής ανυπακοής στην ιστορία της Βενεζουέλας», δήλωσε ο Φρέντι Γκεβάρα, αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου που ελέγχεται από την αντιπολίτευση, στη διάρκεια μιας επιχείρησης αποκλεισμού στο Καράκας.

Η αντιπολίτευση πρόκειται να διεξαγάγει συμβολικό δημοψήφισμα για τη Συντακτική Συνέλευση στις 16 Ιουλίου.

Σθεναρά αντίθετοι στο σχέδιο της Συντακτικής Συνέλευσης, οι αντίπαλοι του σοσιαλιστή αρχηγού του κράτους αισθάνονται ενθαρρυμένοι μετά την αποφυλάκιση του εμβληματικού σημαιοφόρου τους, του 46χρονου Λεοπόλντο Λόπες, ο οποίος τελεί στο εξής υπό κατ΄οίκον περιορισμό.

Είχε καταδικαστεί το 2014 σε 14 χρόνια κάθειρξη για «υποκίνηση στη βία» στη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά του Νικολάς Μαδούρο το 2014, που προκάλεσαν 43 θανάτους.

Η αντιπολίτευση βλέπει στην αποφυλάκιση του Λόπες μια «επιτυχία» η οποία κατακτήθηκε χάρη στις διαδηλώσεις αλλά δηλώνει ότι θα συνεχίσει να «αγωνίζεται» για την απελευθέρωση των περισσότερων από 400 υπόλοιπων «πολιτικών κρατούμενων» που υπάρχουν, όπως υποστηρίζει, στη Βενεζουέλα.

«Αυτό που συνέβη με τον Λεοπόλντο είναι ένα στάδιο, αλλά οφείλουμε να συνεχίσουμε στο όνομα όλων των φυλακισμένων και έως τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών (…) Δεν φοβόμαστε», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μιγκέλ Βιέλμα, ένας 18χρονος φοιτητής.

Από τότε που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις, πριν από περισσότερο από τρεις μήνες, 93 άνθρωποι έχουν πεθάνει.

Το προεδρικό στρατόπεδο διαβεβαιώνει πως τίποτα δεν θα σταματήσει τον σχηματισμό Συντακτικής Συνέλευσης, τα 545 μέλη της οποίας αναμένεται να εκλεγούν στις 30 Ιουλίου.

Μαδούρο: Η Συνέλευση θα φέρει οικονομική και πολιτική σταθερότητα

Σε όλες τις πολιτείες της Βενεζουέλας, χιλιάδες υποστηρικτές του πρόεδρου Μαδούρο συμμετείχαν χθες Δευτέρα σε προεκλογικές συγκεντρώσεις.
«Εκείνοι που δεν θέλουν την ειρήνη είναι οι τρελοί, οι παράλογοι, οι φασίστες, μια πολύ μικρή ομάδα η οποία όμως κάνει πολύ κακό. Η Συντακτική Συνέλευση θα φέρει την ειρήνη», δηλώνει η πρώτη κυρία, η Σίλια Φλόρες, υποψήφια για τη Συντακτική Συνέλευση, όπως και ο γιος του προέδρου.

Ο Νικολάς Μαδούρο δηλώνει πως η Συνέλευση θα φέρει οικονομική και πολιτική σταθερότητα. Συζήτησε για την κατάσταση στη χώρα του με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο Πούτιν αναγνώρισε τις προσπάθειες που καταβάλλει ο βενεζουελάνος πρόεδρος προκειμένου «να διατηρηθεί η σταθερότητα και η ειρήνη στη χώρα», σύμφωνα με μια ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την εταιρία συμβούλων Datanalisis, σχεδόν το 70% των Βενεζουελάνων είναι αντίθετοι με τη Συνέλευση και το 80% καταδικάζει τη διαχείριση του αρχηγού του κράτους.

Η αντιπολίτευση χαρακτηρίζει το σχέδιο αυτό «απάτη», σε μια χώρα που έχει ναυαγήσει πλήρως οικονομικά, μετά την πτώση των τιμών του πετρελαίου.
Η καθολική Εκκλησία κατήγγειλε την περασμένη εβδομάδα «την εγγραφή στο Σύνταγμα μιας στρατιωτικής, σοσιαλιστικής, μαρξιστικής και κομμουνιστικής δικτατορίας». Κάλεσε χθες τον Μαδούρο να εγκαταλείψει το σχέδιό του για τη Συνέλευση.

Ο πρόεδρος αντιμετωπίζει επίσης επικρίσεις και στο στρατόπεδό του, μεταξύ των οποίων εκείνην της γενικής εισαγγελέα Λουίσα Ορτέγα, μιας τσαβίστα που έγινε διαφωνούσα και καταγγέλλει τις παρεκκλίσεις της κυβέρνησης.
Αντιμέτωπη με μια διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει στην αποπομπή της, η τύχη της αναμένεται να προσδιοριστεί αυτή την εβδομάδα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα