29 Μαρτίου 2024 / 1:58 μμ
29 Μαρτίου 2024 / 1:58 μμ

Φινλανδία: Υπό διάλυση η κυβέρνηση – Ο πρωθυπουργός διώχνει τους εθνικιστές

από fimotro

«Θα λάβω την οριστική απόφαση αφού ακούσω τους βουλευτές (…) Όμως, πιθανότατα, θα πάω να δω τον πρόεδρο και θα του υποβάλω την παραίτηση αυτής της κυβέρνησης», τόνισε ο Σιπίλα, καθιστώντας σαφές  πως θέλει να απομακρυνθεί από το εθνικιστικό Κόμμα των Φινλανδών (το πρώην Κόμμα των Αληθινών Φινλανδών), λίγα εικοσιτετράωρα αφού εξελέγη επικεφαλής του κόμματος αυτού ο Γιούσι Χάλα-άχο.

Πρόκειται για έναν πολιτικό, που εναντιώνεται στη μετανάστευση κι έχει καταδικαστεί από τη φινλανδική δικαιοσύνη στο παρελθόν για ρατσιστικές δηλώσεις.

Αναλυτές εικάζουν ότι ο Σιπίλα θα επιδιώξει να αντικαταστήσει το κόμμα στον κυβερνητικό συνασπισμό από δύο μικρά κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η κίνηση αυτή θα οδηγούσε στην εξασφάλιση ισχνής πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο ενώ θα εγγυάτο τη συνέχιση των κυβερνητικών πολιτικών σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά και τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Το Κόμμα των Φινλανδών — το οποίο είναι το δεύτερο ισχυρότερο στη φινλανδική Βουλή — εξέλεξε τον Χάλα-άχο νέο ηγέτη του το Σάββατο, ενώ αντικατέστησε τους τρεις αντιπροέδρους του με πολιτικούς οι οποίοι έχουν εξαιρετικά σκληρές θέσεις όσον αφορά τη μετανάστευση, ωθώντας το κόμμα διαμαρτυρίας αυτό σε πιο ριζοσπαστικές, δεξιές και λαϊκιστικές θέσεις.

Ο Σιπίλα και ο υπουργός Οικονομικών Πέτερι Όρπο, ο ηγέτης του φιλοευρωπαϊκού κόμματος NCP, του τρίτου κυβερνητικού εταίρου, τονίζουν ότι δεν μπορούν πλέον να συνεργαστούν με το Κόμμα των Φινλανδών, επικαλούμενοι τις διαφωνίες τους σε θεμελιώδεις αξίες, στο ζήτημα της μετανάστευσης αλλά και τη φινλανδική πολιτική έναντι της ΕΕ.

Σε μια ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, ο Χάλα-άχο υπογράμμισε ότι θα ήθελε ο κυβερνητικός συνασπισμός να συνεχίσει το έργο του, αλλά οι Σιπίλα και Όρπο απέρριψαν το αίτημά του για μια σκληρότερη πολιτική στο ζήτημα της μετανάστευσης.

Ο Χάλα-άχο, ο οποίος δηλώνει υπέρμαχος του Fixit, της αποχώρησης της Φινλανδίας από την ΕΕ, καταδικάστηκε το 2012 από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας για τα σχόλιά του σε έναν ιστότοπο με τα οποία εξίσωνε το Ισλάμ με την παιδεραστία και τους Σομαλούς με τις κλοπές.

Ο Σιπίλα τόνισε πως ο στόχος του είναι να σχηματίσει νέα κυβέρνηση με κοινοβουλευτική πλειοψηφία το ταχύτερο δυνατόν. Το Κόμμα του Κέντρου και το Κόμμα Εθνικής Συμμαχίας δεν καταλαμβάνουν παρά τις 86 από τις 200 έδρες της Βουλής της Φινλανδίας.

«Αυτές μπορεί να αποδειχθούν δύσκολες διαπραγματεύσεις, και πιθανόν θα είναι επίσης μακρές. Αλλά ο στόχος μου είναι το κυβερνητικό πρόγραμμα να είναι όσο πιο κοντά γίνεται στο σημερινό», ανέφερε ο Σιπίλα, χωρίς να κατονομάσει τους δυνητικούς νέους κυβερνητικούς του εταίρους.

Η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών είναι πολύ σπάνια στη Φινλανδία, όπου την εξουσία ασκούν εδώ και δεκαετίες πολυκομματικές κυβερνητικές συμμαχίες με ισχυρές πλειοψηφίες. Κατά αναλυτές, ο πιο πιθανός δρόμος για τον Σιπίλα είναι να προτείνει την ένταξη στην κυβέρνηση των Χριστιανοδημοκρατών και το Κόμμα του Σουηδικού Λαού.

Και τα δύο κόμματα έκαναν σαφές ότι είναι έτοιμα να διαπραγματευθούν. Εάν το σενάριο αυτό γίνει πραγματικότητα, η νέα κυβέρνηση θα έχει τις 101 από τις 200 έδρες της Βουλής.

Ωστόσο πολιτικοί αναλυτές σημειώνουν ότι μια τέτοια κυβέρνηση θα είχε οριακή πλειοψηφία και ότι τα κόμματα αυτά δεν θα δέχονταν να ενταχθούν στο κυβερνητικό σχήμα δίχως ανταλλάγματα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα