25 Απριλίου 2024
25 Απριλίου 2024

Τσακαλώτος, Χουλιαράκης στο σημερινό Euro Working Group

από fimotro

Με μικρό «καλάθι» μεταβαίνουν σήμερα στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μαζί με τον αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ, Γιώργο Χουλιαράκη, με αφορμή το Euro Working Group, στο οποίο θα επιχειρηθεί να γίνει ένας πρώτος προγραμματισμός για τις επόμενες κινήσεις του ελληνικού προγράμματος.

Ωστόσο, με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά το οποίο «δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών», τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προαπαιτουμένων αλλά και το κλίμα δυσφορίας για τις παλινωδίες στην υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, η εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ αναμένεται να είναι δύσκολη υπόθεση.

Τη συζήτηση αναμένεται να μονοπωλήσει το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, το οποίο κατέθεσε η κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα, αν και ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο πόσο θα τραβήξουν το σκοινί οι δανειστές.

Όπως αναφέρουν τα «ΝΕΑ», μέχρι χθες αρμόδιες πηγές μετέφεραν κλίμα έντονων ενστάσεων σε διατάξεις του νομοσχεδίου, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να καθυστερήσει η ψήφισή του μέχρι να «σκανάρουν» λεπτομερώς μια προς μια τις διατάξεις του. Παρότι οι χθεσινές δηλώσεις του Πιερ Μοσκοβισί αποτελούν, ενδεχομένως, ένδειξη μετρημένων αντιδράσεων από την πλευρά της Κομισιόν, ωστόσο καθοριστική για το θέμα αυτό αλλά για τα υπόλοιπα μεγάλα αγκάθια της τρίτης αξιολόγησης θα είναι η στάση του γερμανικού παράγοντα, όπως και του ΔΝΤ, που όχι μόνο έχει σκληρή ατζέντα για τα εργασιακά, αλλά δεν αποκλείεται, μαζί με την επίσπευση της μείωσης αφορολογήτου στο 2019, να θέσει ακόμη και θέμα λήψης νέων μέτρων για το 2018.

Το δίδυμο Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης θα βρίσκεται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες και θα επιχειρήσει, τόσο στο σημερινό EuroWorking Group όσο και στην αυριανή συνάντηση που θα έχει με τον επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, να σκιαγραφήσει το χρονοδιάγραμμα των επόμενων μηνών με στόχο το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα