20 Απριλίου 2024 / 5:21 μμ
20 Απριλίου 2024 / 5:21 μμ

Τσακαλώτος: Ξεκάθαρα τα επόμενα βήματα

από fimotro

Ήταν ένα καλό Eurogroup για την χώρα. Το Eurogroup εξέφρασε την ικανοποίησή του για την Ελλάδα και είναι όλοι πλέον πεπεισμένοι ότι η κατάσταση έχει αναστραφεί, δήλωσε ο Ε. Τσακαλώτος μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.

Αρχίζει η συζήτηση για το μέλλον και το χρέος γιατί ουσιαστικά η γ΄ αξιολόγηση έχει τελειώσει. Άρα όλο το κλίμα ήταν πολύ θετικό. Κοιτάμε μπροστά, καθώς τα προαπαιτούμενα της δ΄ αξιολόγησης δεν είναι πολλά. Παραμένει το θέμα του χρέους και ήταν πολύ ενθαρρυντικό για εμάς ότι η τελευταία παράγραφος της ανακοίνωσης του Eurogroup συζητά για την ομάδα εργασίας που θα διευκρινίσει τα μέτρα του χρέους ως προς το γαλλικό μηχανισμό.

Ηταν επίσης πολύ θετικό για εμάς ότι το ανακοινωθέν αναφέρει πως από τα 6,7 δισ. ευρώ που θα εκταμιευθούν το 1,9 δισ. θα χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία ενός μαξιλαριού ρευστότητας.

Παράλληλα το EwG θα εξακριβώσει τα περαιτέρω βήματα για την ελάφρυνση του χρέους όπως έχει συμφωνηθεί τον Ιούνιο του 2017 και με βάση την γαλλική πρόταση, τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών.

Συζητήσαμε και την αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης. Πρέπει να παρουσιάσουμε ένα ολιστικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη. Για όλους τους δείκτες που έχουν καλυτερεύσει αυτή η ανάπτυξη πρέπει να είναι βιώσιμη, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Ευ. Τσακαλώτος υπενθύμισε ότι ο «Γαλλικός Μηχανισμός» συνδέει την αποπληρωμή του χρέους με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Αν ο ρυθμός ανάπτυξης είναι αρνητικός για λόγους που δεν εξαρτώνται από την Ελλάδα, θα υπάρχει μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους. Αν η ανάπτυξη είναι καλύτερη από το προβλεπόμενο, ο μηχανισμός δεν θα εφαρμοστεί.

Σύμφωνα με τον Ε. Τσακαλώτο τα βήματα από εδώ και πέρα είναι ξεκάθαρα. Θα συζητήσουμε με το EwG για το χρέος και καθώς θα πλησιάζουμε το Πάσχα πιστεύω ότι θα συζητήσουμε και για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα. Θα ανοίξει μια συζήτηση για τη φύση της εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα. Έως τώρα δεν έχουν υπάρξει σχετικές συζητήσεις, σημείωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα