24 Απριλίου 2024
24 Απριλίου 2024

Τσακαλώτος: Κάποιοι θέλουν να αποφύγουν τη συζήτηση για το χρέος

από fimotro

Πρέπει να αποφύγουμε την προσπάθεια κάποιων να μεταφέρουν τη συζήτηση στο Eurogroup από το θέμα του χρέους και της ανάπτυξης στα προαπαιτούμενα, δήλωσε στη Βουλή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, στη συζήτηση για τα προαπαιτούμενα.

Παράλληλα, επιτέθηκε στους δανειστές για το γεγονός ότι εμπλέκονται σε «μικροεπιτήρηση» των ελληνικών θεμάτων και επεμβαίνουν ακόμα και σε διατυπώσεις, χωρίς να καταλαβαίνουν απόλυτα την ελληνική νομοθεσία.

Γι’ αυτό κάναμε και κακούς νόμους τόσο επί προηγούμενων κυβερνήσεων όσο και τώρα. Όπως είπε, «γράψαμε διαμαρτυρία στους θεσμούς και στείλαμε επιστολή στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο για το θέμα».

Συμπλήρωσε ότι «διατηρούμε κάθε διακριτική ευχέρεια ακόμα και να πάμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για θεσμούς που πάνε πέρα από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, όπως με τον Θεμελιακό Χάρτη της Ευρώπης, και θα συνεχίσουμε».

Κατά τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, η βασική στρατηγική της κυβέρνησης είναι να φύγουμε από την επιτροπεία. Δεν θα γίνει σε μια ημέρα, είναι και στη φύση του καπιταλισμού: ακόμα και οι αγορές είναι μια μορφή επιτροπείας. Η συνεχής προσπάθειά μας θα είναι να το πετύχουμε αυτό.

Σχολιάζοντας τις τροπολογίες δήλωσε πως έχουμε μια σημαντική αλλαγή (σ.σ. την επέκταση του παγώματος στις συντάξεις και το 2022) και άλλες τέσσερις επουσιώδεις.

Οι αντίπαλοί μας δεν είναι ενιαίοι: υπάρχουν τέσσερις θεσμοί και 18 κράτη-μέλη. Υπάρχουν διαφωνίες εντός Κομισιόν, μεταξύ ΔΝΤ και Κομισιόν, σημείωσε. Ο λόγος που θέλουμε να ψηφιστούν γρήγορα οι τροπολογίες είναι γιατί κάποιοι θέλουν να μεταφέρουν τη συζήτηση από το θέμα του χρέους στο θέμα των προαπαιτουμένων.

Θα κρίνουμε το αποτέλεσμα του Eurogroup αλλά για να μπορέσουμε να το δούμε και να κάνει κριτική η αντιπολίτευση, θα πρέπει να αποφύγουμε να μεταφερθεί η συζήτηση στους υπουργούς Οικονομικών από το αναπτυξιακό πακέτο και το θέμα του χρέους στα προαπαιτούμενα, κατέληξε.

Η κυβερνητική γραμμή
Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι στο προηγούμενο Eurogroup έγιναν βήματα τόσο στο θέμα της ανάπτυξης όσο και σε αυτό του χρέους. Ο βασικός λόγος που δεν δεχτήκαμε τη συμφωνία της 22ας Μαΐου ήταν γιατί το ΔΝΤ έλεγε με πολύ καθαρό τρόπο ότι με τα μέτρα που έχουν παρθεί, το χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Είναι περίεργο που το Ταμείο βάζει μακροπρόθεσμη πρόβλεψη για 1% ανάπτυξη, τη στιγμή που μετείχε στη διαπραγμάτευση. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι πίεση στους Ευρωπαίους για περισσότερη ελάφρυνση του χρέους, σημείωσε.

Η κυβέρνηση παλεύει για περισσότερες εγγυήσεις σε ό,τι αφορά στην αναπτυξιακή στρατηγική. Θέλουμε ένα ανακοινωθέν που να δίνει καθαρή λύση και μέσω του QE να εξασφαλίζει πρόσβαση στις αγορές, τόνισε.

Γίνονται σοβαρές συζητήσεις σε όλα τα επίπεδα. Η εικόνα που δημιουργήθηκε στον ελληνικό λαό στις 23-24 Μαΐου (σ.σ. μετά το Eurogroup) δεν είχε καμία σχέση με τον διεθνή Τύπο. Δείτε σε ποιους απέδιδαν την ευθύνη και σε ποιους έδιναν εύσημα για τη στάση τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα