29 Μαρτίου 2024 / 9:50 πμ
29 Μαρτίου 2024 / 9:50 πμ

Τσίπρας : όποια και αν είναι η απόφαση του ΣτΕ θα είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση

από fimotro

Με την ομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, με βασικά θέματα την εκλογή γραμματέα της Κ.Ε. και την εκλογή της Πολιτικής Γραμματείας.
Ο πρωθυπουργός τόνισε:
Είμαστε σε μια περίοδο δύσκολη γεμάτη προκλήσεις με μια σειρά ανοικτά μέτωπα για την κοινωνία τους εργαζόμενους, τη νεολαία και την Αριστερά και απαιτείται μια σειρά από μάχες που η έκβασή τους θα κρίνει την πορεία της χώρας τον 21ο αιώνα και τη θέση της Αριστεράς στο πολιτικό τοπίο που διαμορφώθηκε στην Ελλάδα και την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Σε αυτές τις μεγάλες μάχες πρέπει να βγούμε νικητές
Η Κεντρική Επιτροπή που προέκυψε από το συνέδριο, επιβεβαίωσε την πολιτική μας επιλογή να μην υποχωρήσουμε μπροστά στο χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα και την οικονομική ολιγαρχία και τη δέσμευσή μας προς τον ελληνικό λαό να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να αντιπαρατεθούμε με τη διαπλοκή και τη διαφθορά.
Για τα media
“Η επιχείρωση παλινόρθωσης του παλιού πολιτικού καθεστώτος θα καταρρεύσει οριστικά και αμετάκλητα. Η αναδιάταξη των πολιτικών συσχστισμών που πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει διάρκεια και η Αριστερά θα καθιερωθεί ως ο μεγάλος προοδευτικός πόλος. Και θα προχωρήσει μαζί με το λαό στις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος για την εμβάθυνση της Δημοκρατίας. Αυτή η εξέλιξη θα ανατρέψει τις σταθερές 40 χρόνων. Τρέμουν αυτή την εξέλιξη, θέλουν πάση θυσία να την αποφύγουν. Ο τρόμος εξηγεί την συκοφαντία και την κατατρομοκράτηση. Έχει τον χαρακτήρα ενός ιδιότυπου πραξικοπήματος. Σε μια κυβέρνηση που έχει πάρει τέσσερις φορές ξεκάθαρη εντολή από τον λαό. Μιντιακό πραξικόπημα. οργανωμένο και ενορχηστρωμένο από όσους είχαν κάνει το κράτος πελάτη, έπαιρναν δάνεια με “αέρα” και ήλεγχαν την ενημέρωση. Τώρα που βλ’έπουν τα προνόμια να χάνονται, αντεπιτίθενται με κάθε μέσο. Όμως δεν θα τους περάσει. Δεν θα υποχωρήσουμε σε κανέναν από τους μεγάλους αγώνες. Έχουμε μάθει να επιβιώνουμε έχοντας απέναντι εχθρικά μέσα. Ο βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται. Αυτοί δεν έχουν μάθει να περνάνε από το δημόσιο ταμείο, να είναι ίσοι απέναντι στους νόμους. Για εμάς η διαρκής σύγκρουση με την διαπλοκή δεν είναι πληγή. Είναι παράσημο. Είναι το διαρκές σήμα ότι δεν γινόμαστε όμοιοι με το σύστημα που λεηλάτησε την κοινωνία και μας βύθισε στην χρεοκοπία” .
Ξεπληρώνει γραμμάτεια ο Μητσοτάκης!
“Σε σχέση με το μέτωπο για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. Δεν είναι απλά ένα επιμέρους μέτωπο στη μάχη για τη διαπλοκή. Είναι ένα μέτωπο για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας. Για πρώτη φορά υπήρξε κυβέρνηση που αψήφισε απειλές κι έβαλε τάξη στο τοπίο.
Στην προσπάθειά μας για το διαγωνισμό δεν είχαμε απέναντι μόνο τους καναλάρχες, αλλά και τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, που από την πρώτη στιγμή άλλαξε τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αρχίζοντας να ξεπληρώνει από την πρώτη μέρα τα γραμμάτεια της εκλογής του. Αρνήθηκε να προτείνει καν υποψηφιότητες για τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Στόχος του ήταν να μη γίνει κανένας διαγωνισμός και τον υπονόμευσε. Οι ίδοι άνθρωποι που μπλόκαραν το ΕΣΡ λένε ότι η διενέργεια του διαγωνισμού δίχως ΕΣΡ είναι αντισυνταγματική. Και λένε συνειδητά ψέματα ότι για τους όροςυ του διαγωνισμού αποφάσισε μόνος του ο αρμόδιος υπουργός. Ενώ η αλήθεια ειναι ότι αποφάσισε η πλειοψηφία της Βουλής”
“Το Συνέδριο μας έδωσε εντολή να τελειώνουμε με τις αυτονομήσεις, την έλλειψη συντονισμού, να μην επιτρέψουμε έναν πλαστό ανταγωνισμό κόμματος – κυβέρνησης. Η εντολή του Συνεδρίου ήταν το κόμμα να αποτελέσει το κέντρο του πολιτικού αγώνα. Να αναβαθμιστούν η ΚΕ και η Πολιτική Γραμματεία για να έχοπυν καθοριστικό ρόλο στις κρίσιμες αποφάσεις. Ώστε η ευθύνη να είναι συλλογική. Σε αυτή τη συγκυρία δεν δικαιούμαστε να επιτρέψουμε τη χάραξη προσωπικών στρατηγικών”.
Για ανακατανομή βαρών έκανε λόγο ακόμη ο πρωθυπουργός.
“Στόχος και ορόσημο το 2012. Μέσα σε αυτή την πενταετία πρέπει να καταπολεμήσουμε τα συμπτώματα της λιτότητας αλλά και τις αιτίες της καταστροφής. Στην φοροδιαφυγή, στο πελατειακό κράτος, στην αοπρρύθμιση της αγοράς εργασίας. Στόχος διαρκής είναι να αφήσουμε ένα βαθύ αριστερό αποτύπωμα στις δομές της ελληνικής κοινωνίας”.
“Ελλάδα ισότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης” είναι ο στόχος της Κυβέρνησης σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ο οποίος μίλησε για τήρηση της δέσμευσης για μάχη με τη διαπλοκή.
Για τη συμφωνία του 2015
“Ήταν επιλογή μας το πρόγραμμα να είναι εμπροσθοβαρές. Να έχει τα δύσκολα μέτρα στην πρώτη περίοδο για να προσανατολιστούμε μετά στην ανάπτυξη. Η πρώτη αξιολόγηση ήταν δύσκολη αλλά την καταφέραμε χωρίς μέτρα, παρόλο που τα ζητούσαν οι δανειστές. Τώρα βρισκόμαστε στη φάση που πρέπει να προχωρήσουμε σε όσα προβλέπει η δεύτερη αξιολόγηση, όμως ταυτόχρονα τώρα είναι η ώρα να παρθούν οριστικές αποφάσεις για το χρέος. Από την πλευρά μας έχουμε πράξει τα δέοντα. Το πολιτικό βάρος που πήραμε είναι επουσιώδες μπροστά στις θυσίες του λαού. Αυτός ο λαός δικαιούται άμεσα μια λύση για το χρέος.
Έχουμε μια σειρά κρίσιμων αποφάσεων αλλά ιδιαίτερα στην συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για τη μείωση του χρέους, που είναι υποχρέωση των εταίρων. Δεν χωρούν καθυστερήσεις”.
Για Μητσοτάκη
“Η ΝΔ είχε την άποψη του Σόιμπλε. Δηλαδή το χρέος είναι βιώσιμο, δεν χρειάζονται μέτρα για το χρέος. Ενόσω είναι στην αντιπολίτευση, υιοθετεί την άποψη του ΔΝΤ. Δηλαδή ότι πρέπει να ανταλλάξουμε μικρότερα πλεονάσματα στο μέλλον, με ακόμη πιο σκληρές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Υιοθετώντας απόλυτα το κυνικό επιχείρημα ότι μια πιθανή λύση για το χρέος θα μειώσει τη διάθεση για μκεταρρυθμίσεις. Αυτή είναι η θέση του κυρίου Μητσοτάκη. Ο ελληνικός λαός δεν ξεχνά πως χειρίστηκαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις την κρίση και λεηλάτησαν το 1/4 του εθνικού μας πλούτου. Ο λαός δεν έχει αυταπάτες για το τι θα συνέβαινε δίχως την πολιτική αλλαγή του 2015. Για το τι θα συνέβαινε τώρα αν τη διαπραγμάτευση για το χρέος δεν την κάναμε εμείς, αλλά οι ομοϊδεάτες του κυρίου Σόιμπλε. Ή αν διεξάγονταν με εκπροσώπους τους ακρίους νεοφιλελεύθερους συνεργάτες του κυρίου Μητσοτάκη, που είναι ένα βήμα πιο μπροστά από τις πλέον ακραίες θέσεις των δανειστών”.
“Δεν υπάρχει αμφιβολία κι ας αφήσουν τα κόλπα ότι δήθεν παρεμβαίνουμε, ότι όποια κι αν είναι η απόφαση του ΣτΕ θα είναι δεσμευτική για την ελληνική κυβέρνηση. Δεν θα σωπάσουμε όμως. Αντιθέτως υποχρεούμαστε να έχουμε άποψη και να την πούμε δημόσια. Εϊναι ειρωνικό αυτοί που κατά καιρούς έχουν κάνει επάγγελμα τις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, να κάνουν κριτική σε εμάς που το μόνο που επιδιώκουμε είναι η προστασία του δημόσιου συμφέροντος. Δεν είναι παρέμβαση το να λέμε την αλήθεια, αλλά υποχρέωση και θα το κάνουμε.

Κεραυνοί στο τέλος
“Θέλουν να δοθούν πίσω τα 258 εκατ. ευρώ στις τσέπες αυτών που έχουν μάθει να μην πληρώνουν. Το καθεστώς της μη αδειοδότησης είναι αντισυνταγματικό. Και ο νόμος που εφαρμόζουμε κι έχει δικαιωθεί από την κοινή γνώμη. Ευθύνεται προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης. Ο νόμος δίνει τη μόνη ορθή λύση. Στη λειτουργία τηλεοπτικών σταθμών που είχε λάβει χαρακτηριστικά ντε φάκτο καθεστώτος. Αν κάποιοι θέλουν να ψάξουν για όσους παρεμβαίνουν στη Δικαστική εξουσία, δεν έχουν παρά να δουν τι ακριβώς μας είπε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης κλέινοντας τον ομιλία του στη Βουλή.
Σας διαβάζω τα λόγια του:
Υπάρχουν δικαστές στην Αθήνα και δεν θα αργήσει η μέρα που η θεσμική εκτροπή που επιχειρείται θα πέσει στο κενό.
Τι θα πει αυτό; Ομολογία πραξικοπήματος; Ποιοι είναι αυτοί που δεν ξέρουμε; Ξέρει κάτι που δεν ξέρουμε; Προς τι ο απειλητικός τόνος; Τις απειλές στο κόμμα του! Την Αριστερά την απείλησαν πολύ ισχυρότεροι από εκείνον και δεν τη λύγισαν. Δεν θα την τρομάξει το παιδί της Siemens, το παιδί της διαπλοκής”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα