28 Μαρτίου 2024 / 9:38 μμ
28 Μαρτίου 2024 / 9:38 μμ

Τσίπρας: Στόχος να κλείσει η 3η αξιολόγηση το γρηγορότερο

από fimotro

Η πραγματικότητα είναι ότι για να οικοδομήσουμε μια προοπτική για το μέλλον πρέπει να φύγουμε από την επιτροπεία των μνημονίων. Ο μόνος τρόπος είναι με μεταρρυθμίσεις και ισορροπία στο μείγμα πολιτικής, προκειμένου να προστατεύονται οι αδύναμοι. Πρέπει να ολοκληρωθεί το τρίτο πρόγραμμα ώστε να βρεθούμε σε ένα διαφορετικό περιβάλλον, τόνισε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Με την υπεραπόδοση των δημοσιονομικών στόχων και την μείωση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου δημιουργείται περιθώριο από το 2019 να προχωρήσουμε σε διορθώσεις που θα ελαφρύνουν αυτούς που έχουν επιβαρυνθεί περισσότερο από τη δημοσιονομική προσαρμογή, σημείωσε o κ. Τσίπρας.

Με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και πιάνοντας τους στόχους θα έχουμε δημοσιονομικό χώρο, πάνω από τους στόχους του 3,5% του ΑΕΠ θα μπορούμε να κινηθούμε πάνω από τα αντίμετρα, εκτίμησε.

Θύμισε ότι το 2016 υπήρξε μεγάλη υπεραπόδοση και όπως είπε αυτό ήταν μια από τις αιτίες που αντιστάθηκε η κυβέρνηση σε κάποιες παράλογες απαιτήσεις των δανειστών. Εκτίμησε δε ότι σωστά προχώρησε η κυβέρνηση στην διανομή μέρους της υπέρβασης, παρά τις αντιδράσεις των δανειστών.

Όπως σημείωσε, και φέτος ο προϋπολογισμός κινείται πάνω από τους στόχους, προσθέτοντας ότι θα φροντίσει η κυβέρνηση και φέτος να μοιράσει μέρισμα στους αδύναμους.

Το χρέος και το ΔΝΤ
Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στον αλγόριθμο που κλειδώνει το θέμα του χρέους και χαρακτήρισε σημαντικό ότι το χρέος δεν αντιμετωπίζεται πλέον σε συνδυασμό με την ανάπτυξη και τη δυνατότητα της χώρας να πληρώνει κάθε χρόνο έως ένα επίπεδο του ΑΕΠ για τις χρηματοδοτικές της ανάγκες (κάτω του 15% του ΑΕΠ).

Όπως είπε αυτό «χαιρετίστηκε» από τους επενδυτές με την αναβάθμιση της οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης αλλά και την έκδοση ομολόγου.

Χαίρομαι που στο θέμα του χρέους και της περαιτέρω ποσοτικοποίησης των παραμέτρων ρύθμισης βρισκόμαστε στην «ίδια σελίδα» με το ΔΝΤ, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου
Απαντώντας σε ερώτηση για το άρθρο που αφορούσε τον Ανδρέα Παπανδρέου τόνισε ότι δέχτηκε επιθέσεις. Οποιος το διάβασε, κατάλαβε πως οι διαφορές μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και τότε ΠΑΣΟΚ «είναι ορατές δια γυμνού οφθαλμού», σημείωσε.

Σχολίασε ότι αυτό που έκανε εντύπωση είναι πως ενόχλησε το ότι αναφέρθηκε στον «συστημικό φόβο». «Αν έχω μια φιλοδοξία δεν είναι να αντιγράψω κανέναν, αλλά να καταφέρω ως επικεφαλής μιας συλλογικής κυβέρνησης να είναι αυτή που θα βγάλει τη χώρα από μια περιπέτεια που την έβαλαν άλλοι. Να είμαστε εμείς αυτοί που θα θέτουμε τη βάση για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο. Αυτή είναι η φιλοδοξία και για αυτή μάχομαι», υπογράμμισε.

Η διαπραγμάτευση και οι καθυστερήσεις
Ο χρόνος ολοκλήρωσης της αξιολόγησης είναι κρίσιμο θέμα. Όμως τη βασική ευθύνη για την καθυστέρηση στη β’ αξιολόγηση δεν την είχε η κυβέρνηση, εκτίμησε ο πρωθυπουργός. Υπήρξε διαφωνία των εταίρων και πιέσεις για μέτρα πέρα από τη συμφωνία.

Προσπαθούμε σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, έχει παραχθεί σημαντικό έργο. «Είναι αυτονόητο ότι υπάρχουν προβλήματα συντονισμού που προσπαθούμε να επιλύσουμε, αλλά εκτιμώ ότι είναι μια προσπάθεια που αποδίδει», τόνισε.

Αυτό το εκτιμούν οι εταίροι, υποστήριξε, και δήλωσε αποφασισμένος να προχωρήσει με μεγάλη ταχύτητα την τρίτη αξιολόγηση. «Θα συγκαλέσω άμεσα το Υπουργικό Συμβούλιο και θα πάρουμε τις αποφάσεις για να κλείσει η γ’ αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση τόνισε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ότι τις αναλογεί, «θα τρέξει γρήγορα» καθώς εκτός των άλλων δεν περιλαμβάνει κρίσιμα πολιτικά θέματα. Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς το ΔΝΤ, μπορούμε και με το ΔΝΤ αν δεν έχει παράλογες απαιτήσεις. Αυτό που δεν μπορούμε είναι να έχουμε το ΔΝΤ «με το ένα πόδι μέσα και το ένα πόδι έξω», τόνισε. Όπως είπε, πρέπει να λυθεί το θέμα εντός του χρόνου.

Αναφερόμενος και στις δηλώσεις Μακρόν για το ΔΝΤ σημείωσε ότι είναι σημαντικό να προσέλθουν όλοι οι εταίροι με αυτή τη διάθεση και να μην υπάρξουν απαιτήσεις πέραν της συμφωνίας.

Τα δάνεια του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο πρωθυπουργός θύμισε δημοσιεύματα ότι λίγες ημέρες πριν την απόφαση Σαμαρά να προχωρήσει στην εκποίηση της ΑΤΕ, είχε γίνει αγωγή από την Αγροτική για τα δάνεια των κομμάτων. Το σκάνδαλο δεν είναι μόνο ότι πάρθηκε η απόφαση για σπάσιμο της Αγροτικής, τα δάνεια αυτά πέρασαν στο «υγιές» κομμάτι και όχι στην «bad bank».

Αναρωτήθηκε πού πήγαν όλα αυτά τα χρήματα που χρωστούν τα κόμματα. Ενώ χρωστούν εκατομμύρια εμφανίζονται ως αυτοί που θα νοικοκυρέψουν τη χώρα, σημείωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα