28 Μαρτίου 2024 / 2:58 μμ
28 Μαρτίου 2024 / 2:58 μμ

Τσίπρας: Στηρίζουμε σταθερά την εξεύρεση μια δίκαιης και βιώσιμης λύσης για το Κυπριακό

από fimotro

«Η επίλυση του Κυπριακού αποτελεί πρωταρχικό εθνικό στόχο όχι μονο για τον ελληνισμό και τον κυπριακό λαό αλλά και για την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή μας», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις τους με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, μετά τη συνάντηση τους.
Τόνισε ότι στηρίζουμε σταθερά την εξεύρεση μια δίκαιης και βιώσιμης λύσης για το Κυπριακό επι τη βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτος-μέλος της ΕΕ, χωρίς κατοχικά τουρκικά στρατεύματα και με κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων.
Σημείωσε ότι δεδομένων των κρίσιμων στιγμών που διανύουμε στην περιοχή μας και την Ευρώπη οι συνομιλίες αποκτούν επιπλέον σημασία και τόνισε, όπως και χτες παρουσία του Μπαράκ Ομπάμα, ότι το Κυρπιακό δεν είναι ένα διμερές αλλά ένα διεθνές πρόβλημα που ξεκίνησε από την παράνομη εισβολή και κατοχή απο τα τουρκικά στρατεύματα.
Η Ελλάδα, υπογράμμισε απευθυνόμενος προς τον κ. Αναστασιάδη, στηρίζει την μεγάλη διαπραγματευτική προσπάθεια που διευθύνετε και θα καταβάλει καθε στήριξη, θα ενθαρρύνει τις προσπάθειες σας όπως και συνολικά του κυπριακού λαού, διότι θεωρούμε ότι δίκαιη λύση του Κυπριακού προβλήματος θα είναι προς όφελος όλου του Κυπριακού λαού.
Ανέφερε ότι ενημερώθηκε πλήρως από τον Νίκο Αναστασιάδη για τη σημαντική πρόοδο που φαίνεται ότι έχει σημειωθεί αλλά και για τα καίρια θέματα που παραμένουν ανοικτά.
Τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί συμπεφωνημένο έως ότου συμφωνηθούν τα πάντα
Έχουν παρατηρηθεί βήματα προόδου, αλλά παραμένουν κρίσιμα θέματα ανοικτά, ανέφεραν οι Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Αναστασιάδης σχετικά με τις συζητήσεις που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα στην Ελβετία.
Οι δύο άνδρες επισήμαναν ότι τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί συμπεφωνημένο έως ότου συμφωνηθούν τα πάντα.
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο Πρόεδος της Κυπριακής Δημοκρατίας τον ενημέρωσε για την ουσιαστική και κρίσιμη συζήτηση που έγινε την περασμένη εβδομάδα στην Ελβετία, για το καίριο ζήτημα του εδαφικού, πτυχές του περιουσιακού που συνδέονται με το εδαφικό καθώς και για θέματα των άλλων κεφαλαίων των διαπραγματέυσεων. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι φαίνεται πως έχει σημειωθεί πρόοδος, για να τονίσει ότι στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, βεβαίως και σε κάθε κρίσιμη διαπραγμαάτευση, δεν μπορεί να θεωρείται τίποτα συμπεφωνημένο έως ότου συμφωνηθούν τα πάντα.
Επισήμανε ότι η Ελλάδα εμπλέκεται και θα εμπλακεί ενεργά συγκεκριμένα στο διεθνές ζήτημα της ασφάλειας. «Ωστόσο θέλω να είμαι σαφής για μια ακόμη φορά, ότι το ζήτημα αυτό μπορεί να διευθετηθεί σε πολυμερές πλαίσιο μόνο στη βάση συμφωνίας για την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων και για την πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί.
Ο Νίκος Αναστασιάδης επισήμανε ότι ήταν σε τακτική επαφή και συνεννόηση με τον Αλέξη Τσίπρα για τα αποτελέσματα της συζήτησης επί του εδαφικού, της προόδου που έχει παρατηρηθεί των προοπτικών που διαγράφονται γαι την επόμενη συνάντηση στην Ελβετία αλλά ταυτόχρονα και τις προϋποθέσεις που δημιουργούνται να οδηγηθούμε στα επόμενα στάδια της διαδικασίας με ενδεχόμενο τον ορισμό πολυμερούς διάσκεψης, και υπό την προϋποθεση ότι μεταξύ του παρόντος και της πολυμερούς διάσκεψης θα υπάρξει μια εντατικοποίηση του διαλόγου για να ξεπεραστούν οι όποιες εναπομένουσες διαφορές αλλά και να δοθεί ο χρόνος ώστε να γίνουν διαβουλεύσεις και επί του θέματος των εγγυήσεων, της απαίτησης από τη μια της Τουρκίας να συνεχίσει να είναι εγγυήτρια και από την άλλη της δικής μας απολύτου θέσεως ότι δεν νοείται ευρωπαϊκό κράτος να είναι υπό την εγγύηση της οποιασδήποτε χώρας ιδιαίτερα δε η παρουσια κατοχικών στρατευμάτων στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Θέλω να πιστεύω, είπε, ότι μέσα από την τακτική και κοινή πορεία που ακολουθούμε, με τη στήριξη της Ελλάδας μπορεί να επιτύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει. Πρόσθεσε ότι έχουν γίνει βήματα προόδου, αλλά πως οφείλει να ομολογήσει ότι υπάρχουν ακόμα διαφορές και πως, όπως πολύ ορθά ελέχθη από τον φίλο πρωθυπουργό, τίποτε δεν συμφωνείται αν δεν συμφωνηθεί το όλον.
«Θέλω να πιστεύω ότι και η άλλη πλευρά θα επιδείξει την ίδια καλή διάθεση και κατανόηση προκειμένου να καταλήξουμε το συντομότερο δυνατό, ιδιαίτερα αν η ρητορική από πλευράς Τουρκίας συνοδευτεί εμπράκτως με ενθάρρυνση αλλά και στήριξη του τουρκοκύπριου ηγέτη και υποβοηθήσει έτσι ώστε να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που σήμερα αντιμετωπίζονται», είπε.
Ο Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε τις θερμότατες ευγνώμονες ευχαριστίες του για το άριστο της συνεργασίας, την αμέριστη συμπαράσταση από τον πρωθυπουργό, την οποία, όπως τόνισε, νιώθει έντονα, όπως και χτες που ήταν μια δημόσια εκδήλωση αυτής της συμπαράστασης μέσα από τις επαφές που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Πρόεδρο Ομπάμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα