28 Μαρτίου 2024 / 5:29 μμ
28 Μαρτίου 2024 / 5:29 μμ

Τσίπρας: Οι δανειστές μας είναι υποχρεωμένοι πια να προχωρήσουν άμεσα για το χρέος

από fimotro

«Βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη στροφή της κυβερνητικής θητείας, στην πιο κρίσιμη στιγμή της υλοποίησης της εντολής που λάβαμε από τον ελληνικό λαό πριν από 19 μήνες», τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ τον στόχο μας: Να βγάλουμε το καλοκαίρι του 2018 οριστικά την πατρίδα μας από τα μνημόνια και από την ταπεινωτική πολλές φορές επιτροπεία. Αυτό αποτελεί το πρώτιστο καθήκον μας, αποτελεί πατριωτικό καθήκον, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας
Σήμερα έχουμε μπροστά μας μία συμφωνία που δίνει προοπτική εξόδου, μία συνολική συμφωνία γιατί περιλαμβάνει και το χρέος, που κανείς δεν θα ισχυριστεί ότι είναι μια εύκολη επιλογή. Όμως μπορούμε να ισχυριστούμε και να το αποδείξουμε ότι έχει τις λιγότερο δυνατές πληγές για το κοινωνικό σώμα, δεδομένων των συσχετισμών εντός των οποίων παλεύουμε, τόνισε, επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του.
Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την αντιπολίτευση και δη τη ΝΔ που έλεγε τόσους μήνες στην κυβέρνηση να υπογράψει όποια συμφωνία τής έφερναν οι θεσμοί, παρότι δεν περιλαμβάνονταν αντίμετρα. Μάλιστα, την κατηγόρησε ότι ζητούσε εκλογές για να κλεισει την αξιολόγηση εκείνη, με τον κ. Γεωργιάδη, όπως θύμισε, να λέει ότι η ΝΔ θα πάρει τόσα κι άλλα τόσα μέτρα.
Εμείς δεν χάσαμε ούτε την ψυχραιμία μας, ούτε τη στοχοπροσήλωσή μας, πολιτικοποιήσαμε τη διαπραγμάτευση και τη βγάλαμε έξω από τους τοίχους του Χίλτον, σημείωσε.
Πολιτικοποιήσαμε τη διαπραγμάτευση, δημιουργώντας συμμάχους, είχαμε σχέδιο, πιάσαμε πρωτογενές πλεόνασμα το 2016 οκτώ φορές μεγαλύτερο από ό,τι υπολόγιζαν οι θεσμοί και 42 φορές παραπάνω από τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, τόνισε και σημείωσε: Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι, που κυβερνούσαν τα πέντε χρόνια της λεηλασίας, μας λένε ότι το πιάσαμε επειδή ήταν πολύ σκληρά αυτά τα μέτρα που πήραμε. Ενώ τα μέτρα που είχαν πάρει αυτοί ήταν ελαφριά. Εμείς πιάσαμε υπεραπόδοση γιατί στα δύο χρόνια εμείς κόψαμε τη διαπλοκή, την κατασπατάληση της διαφθοράς.
Οι δανειστές δεν είναι φίλοι μας, είναι απέναντί μας, και ιδεολογικά, αλλά και εν τοις πράγμασι, γιατί αυτό που επιδιώκουν είναι να πάρουν τα λεφτά τους πίσω. Είναι δανειστές μας και τους αναγκάσαμε σε υποχωρήσεις από τις αρχικές παράλογες απαιτήσεις, ανέφερε ο πρωθυπουργός και επισήμανε ότι έτσι εξασφαλίσαμε αντίμετρα με μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο, εξασφαλίσαμε μια ισορροπημένη συμφωνία.
«Δεν είναι πρόθεσή μου, ούτε δική μου, ούτε του οικονομικού επιτελείου να κρύψουμε και δεν το κάναμε ποτέ, ότι, όπως σε κάθε συμφωνία που εμπεριέχει το στοιχείο του συμβιβασμού, υπάρχουν σημεία που δεν αποτελούν επιλογή μας, ούτε θα αποτελούσαν ποτέ», υπογράμμισε.
Επίσης, υποστήριξε πως το πιο σημαντικό είναι ότι για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια υποσχέσεων, από το περίφημο Eurogroup του 2012, οι δανειστές μας βρίσκονται μπροστά στην υποχρέωση πια να προχωρήσουν άμεσα σε ουσιαστικά μέτρα για την απομείωση του χρέους που θα το καταστήσουν βιώσιμο.
Ο πρωθυπουργός στηλίτευσε μάλιστα τη στάση που κράτησε η αντιπολίτευση καθ’ όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης έως την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, επισημαίνοντας ότι ακόμα αμφισβητούν πως θα υπάρξει συνολική συμφωνία και τους κατηγόρησε ότι χαρακτηρίζουν τα αντίμετρα «ψίχουλα».
«Κάπου εκεί έχουν αρχίσει να χάνουν τη μπάλα», είπε, κατηγορώντας τους ότι έχουν ξεκινήσει μια πλειοδοσία τώρα εκ του ασφαλούς. Χαρακτήρισε «απεγνωσμένο» τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή την πρότασή του για απόδοση του πλεονάσματος στους πολίτες τώρα, και ανέφερε πως λέει ψέματα επειδή είναι «απελπισμένος».
Οταν έρθει η ώρα, η κυβέρνηση θα διανείμει όταν πρέπει, εκεί που πρέπει…
«Μέσα στην απελπισία του ο άνθρωπος που καταψήφισε την εφάπαξ 13η σύνταξη ήρθε να μας προτείνει να δώσουμε τώρα άλλο τόσο από αυτό που δώσαμε. Τι έγινε ξαφνικά και έγινε τόσο κουβαρντάς ο κ. Μητσοτάκης;», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας: «Ωραίος μάγκας ο κ. Μητσοτάκης, εύκολη η πλειοδοσία. Αλλά όπως είπε ένας πιστός στρατιώτης της παράταξης του: Τζάμπα μάγκας».
Ο κ. Τσίπρας, «καθησυχάζοντας» τον πρόεδρο της ΝΔ, ανακοίνωσε πως «όταν θα έρθει η ώρα, η κυβέρνηση αυτή θα διανείμει όταν πρέπει, εκεί που πρέπει και με ασφάλεια έναντι στόχων την υπεραπόδοση των πλεονασμάτων. Στο τέλος του 2017 θα πράξουμε ό,τι πράξαμε και στο τέλος του 2016».
Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας
Οι εκλογές θα γίνουν κανονικά στο τέλος της θητείας μας, στο τέλος της τετραετίας, σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
Στο ίδιο πλαίσιο τόνισε ότι τα αντίμετρα αυτά εμείς τα καταφέραμε, εμείς τα φέραμε, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την εργασιακή κανονικότητα, τα μέτρα για το χρέος εμείς τα φέραμε, και εμείς θα τα εφαρμόσουμε. Την έξοδο από την επιτροπεία εμείς θα την καταφέρουμε.
«Ξαναστήνουμε τη χώρα στα δικά της πόδια, απέναντι σε αυτούς που τη λεηλάτησαν και τη γονάτισαν», υπογράμμισε κ. Τσίπρας.
Είμαστε σε θέση να σχεδιάσουμε με νηφαλιότητα την επόμενη μέρα
«Τώρα είμαστε σε θέση να σχεδιάσουμε με νηφαλιότητα την επόμενη μέρα και ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο, κι αυτό πρέπει να το κάνουμε όχι με τους θεσμούς, αλλά με τις παραγωγικές και δημιουργικές δυνάμεις, με την αυτοδιοίκηση, κι αυτό ξεκινήσαμε», ανέφερε ακόμη ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, για «φτηνή αντιπολίτευση» και έθεσε το ερώτημα γιατί δεν ψηφίζει τα αντίμετρα των φορολογικών ελαφρύνσεων αφού αποτελούν και δικές του δεσμεύσεις οι μειώσεις των φορολογικών συντελεστών. Σχολίασε ότι κρίνεται η κυβέρνηση, αλλά κρίνεται και η αντιπολίτευση.
Θα πρέπει το επόμενο διάστημα να προσανατολιστούμε και με μεγαλύτερη προσήλωση και στο μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Είναι ορατό πλέον ότι θα είμαστε η κυβέρνηση που έβγαλε την Ελλάδα από την κρίση, τα μνημόνια, την επιτροπεία
«Είναι ορατό πλέον -και αυτό φέρνει ταραρχή στα άλλα στρατόπεδα- ότι πολύ σύντομα θα είμαστε η κυβέρνηση που έβγαλε την Ελλάδα από την κρίση, από τα μνημόνια, τη διαρκή λιτότητα και την ταπεινωτική επιτροπεία. Γι’ αυτό αξίζει τον κόπο αυτή η προσπάθεια και αυτός ο αγώνας», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, ολοκληρώνοντας την ομιλία του στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι έχουμε να διαβούμε ένα ακόμη δύσκολο μονοπάτι, αλλά για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό γνωρίζουμε πού βγάζει αυτό το μονοπάτι. Κάθε δύσκολη απόφαση που πήραμε έχοντας πλήρη επίγνωση του κόστους, μας έφερε κοντά στον στόχος, τόνισε.
«Η ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης μας βγάζει -όπως αρέσει και στον Ευκλείδη να λέει- σε έναν καθαρό διάδρομο δεκαετίας σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες της χώρας να μπορεί να αποληρώνει με τις δικές της δυνάμεις την αναχρηματοδότηση των χρεών της», επισήμανε. Πρόσθεσε ότι έτσι θα μπορέσει η χώρα να αναπτύξει τις δυνατότητές της χωρίς καταναγκασμούς.
«Από εκεί και πέρα έναι στα χέρια μας να δικαιώσουμε την εμπιστοσύνη που μας έδειξε ο λαός και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να δικαιώσουμε αυτήν την εμπιστοσύνη». Γιατί, όπως σημείωσε, πάνω απ’ όλα «είμαστε κομμάτι του λαού που μας έφερε σ’ αυτήν τη θέση, δεν είμαστε πορφυρογέννητοι, ούτε νεροκουβαλητές των συμφερόντων». «Δεν είμαστε εμείς που λεηλατήσαμε, χρεοκοπήσαμε και βάλαμε τη χώρα στα μνημόνια», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα