25 Απριλίου 2024
25 Απριλίου 2024

Τσίπρας: Μεγάλα τα περιθώρια ενίσχυσης της συνεργασίας με Ν. Κορέα

από fimotro

Υπάρχουν περιθώρια ενίσχυσης της συνεργασίας με τη Νότιο Κορέα, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση με τον ομόλογό του της Δημοκρατίας της Κορέας Λι Νακ Γιον.

Κάναμε μία πολύ ουσιαστική συζήτηση σε σειρά κομβικών τομέων συνεργασίας και διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για συνεργασία, παρά την μεγάλη απόσταση των δύο χωρών, τόνισε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε τα κοινά σημεία των δυο χωρών, επισημαίνοντας ότι και οι δυο έχουν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις μιας ολοένα και πιο παγκοσμιοποιημένης οικονομίας.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι υπάρχουν συνεργασίες ελληνικών και κορεατικών εταιριών στα αγροτοδιατροφικά προϊόντα. Παράλληλα, σημείωσε, δεκάδες κορεατικές επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας επενδύουν σε ελληνικά start ups, ενώ κορεάτες μεταφέρουν τεχνογνωσία.

Συζητήσαμε τις εξελίξεις στην κορεατική χερσόνησο, εξέφρασα την ανησυχία μου για τις βαλλιστικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας, επεσήμανε ο κ. Τσίπρας.

Συνομιλήσαμε για τα σημαντικά περιθώρια ώστε στο μέλλον να επενδύσουν περισσότερες κορεατικές επιχειρήσεις σε υποδομές κ.ά. αλλά και να υπάρξουν περισσότερες εξαγωγές σε αγροτοδιατροφικό τομέα και ναυτιλιακό εξοπλισμό.

Το σημερινό φόρουμ στο οποίο μετέχουν οι σημαντικότερες κορεατικές επιχειρήσεις θα συνεισφέρει στην εμβάνθυνση των οικονομικών σχέσεων.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για παροχή τεχνογνωσίας από τη Νότια Κορέα για την ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα. Το μνημόνιο συνεργασίας θα συνεισφέρει σημαντικά στην διοικητική μεταρρύθμιση.

Λι Νακ Γιον: Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τη βοήθεια της Ελλάδας

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Νότιας Κορέας τόνισε τη σημασία που έχει για την χώρα του η διενέργεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Αναφέρθηκε στη συμμετοχή της ελληνικής δύναμης στον πόλεμο της Κορέας. «Ο λαός μας δεν θα ξεχάσει ποτέ αυτή τη βοήθεια», τόνισε.

Εδωσε έμφαση στο ότι πρώτοι οι έλληνες εφοπλιστές έκαναν παραγγελίες στα κορεατικά ναυπηγεία.

Είπε πως θέλει περισσότερες εισαγωγές από την Ελλάδα (κρασί, λάδι κ.τλ.) καθώς αυτό θα βοηθήσει στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου του νοτιοκορεατικού λαού.

Σε ότι αφορά την ηλεκτρονική διακυβέρνηση είπε πως η χώρα του την έχει εφαρμόσει πολύ νωρίς και πολλά κράτη την επισκέπτονται για να διδαχθούν.

Αφορμή για την επίσκεψη του Λι Νακ Γιον είναι η παραλαβή της Ολυμπιακής Φλόγας, ενόψει των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων (και για τον λόγο αυτό θα παραβρεθεί την Τρίτη στην Αρχαία Ολυμπία), ωστόσο η οικονομική συνεργασία βρίσκεται στο επίκεντρο της επίσκεψής του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα