29 Μαρτίου 2024 / 1:13 πμ
29 Μαρτίου 2024 / 1:13 πμ

Τσίπρας: Η Τουρκία πρέπει να σέβεται τα δικαιώματα των γειτόνων της

από fimotro

Στη σημασία της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας, Κύπρου Ισραήλ αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, μετά το τέλος της συνάντησής τους στη Λευκωσία, ενώ έστειλε μήνυμα και στην Αγκυρα ζητώντας το σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

«Βρισκόμαστε εδώ σε μια συνάντηση που έχει γίνει θεσμός και πλέον παίρνει σάρκα και οστά μια στρατηγική συνεργασία, είμαστε τρεις χώρες που μας βρέχουν τα ίδια νερά της Μεσογείου, θέλουμε να διασφαλίσουμε την ειρήνη, την ευμάρεια και τη συνεργασία», σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε εμβληματικό τον αγωγό East Med, και ανέλυσε τα χαρακτηριστικά του έργου διασυνδεσιμότητας στην εξέλιξη του. «Αυτό το έργο δεν είναι μόνο ενεργειακό, αλλά υψίστης γεωστρατηγικής συνεργασίας» τόνισε ο πρωθυπουργός προαναγγέλλοντας ότι η συμφωνία θα υπογραφεί εντός του 2018.

«Εκφράσαμε την στήριξή μας στην προσπάθειες του Νίκου Αναστασιάδη για βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, με κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Για την προκλητικότητα της Τουρκίας, είπε πως η ‘Αγκυρα οφείλει να σέβεται τα δικαιώματα των γειτόνων της στη βάση των διεθνών συνθηκών «και αυτό εκφράζει και τους τρεις μας» συμπλήρωσε.

«Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ μας εξέφρασε τις ανησυχίες του για τις βαλλιστικές δοκιμές από το Ιράν, ωστόσο μια πιθανή κατάργηση της συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν ίσως οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο Παλαιστινιακό, σημειώνοντας πως χρειάζεται μια δίκαιη λύση ,δύο κρατών και εξέφρασε την ελπίδα η αμερικανική πρωτοβουλία να αποτελέσει βάση για τη λύση.

Επίσης, όπως είπε ο πρωθυπουργός, συζητήθηκαν και συνεργασίες για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και το περιβάλλον με αιχμή τη θαλάσσια ρύπανση.

Νετανιάχου: Βαθιές οι σχέσεις των τριών χωρών

«Πριν από λίγα χρόνια είχαμε μια πυρκαγιά στο Κάρμερ. Θα έκαιγε την Χάιφα. Δεν συνέβη αυτό λόγω των Ελλήνων πυροσβεστών που ήταν εκεί» είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου καταδεικνύοντας το σε βάθος χτίσιμο των σχέσεων των τριών χωρών.

Αναφερθείς στον ενεργειακό αγωγό είπε πως είναι ένα σημαντικό εγχείρημα, ενώ σημείωσε πως πέρα από τα οικονομικά οφέλη υπάρχει το ανθρώπινο κεφάλαιο.

Ο κ. Νετανιάχου είπε επίσης πως παρά πολλοί Ισραηλινοί επισκέπτονται την Κύπρο και την Ελλάδα. «Θέλω να ανταποδώσετε και εσείς, θέλω να έρθετε και εσείς» προσέθεσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σημειώνοντας πως οι τρεις χώρες έχουν το ίδιο όραμα «είμαστε δεσμευμένοι κάτω από τον ίδιο ουρανό».

Ο κ. Νετανιάχου επιτέθηκε τέλος στο καθεστώς της Τεχεράνης, λέγοντας πως επιθυμεί την καταστροφή του Ισραήλ και ήδη το Ιράν επιχειρεί να τοποθετήσει επικίνδυνα όπλα μέσα στη Συρία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα