20 Απριλίου 2024 / 9:36 πμ
20 Απριλίου 2024 / 9:36 πμ

Τσίπρας: Η κατάσταση στην οικονομία αρχίζει να αντιστρέφεται

από fimotro

Η δημιουργία του Ταμείου Επιχειρηματικών Συμμετοχών είναι μια κίνηση που ανοίγει σημαντικούς ορίζοντες για την οικονομία, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην παρουσίαση του Ταμείου.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι το Ταμείο ξεκινά με πόρους 260 εκατ. ευρώ από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά κεφάλαια, κρατικούς πόρους και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, αλλά ο αντίκτυπός του στην οικονομία αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.

Το Ταμείο, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, είναι μια καινοτόμα επενδυτική πλατφόρμα που συνδυάζει επιχειρηματικότητα με την απαραίτητη εμπειρία και ευελιξία.

Η αποκλειστική στόχευση σε μικρές και καινοτόμες επιχειρήσεις βοηθά στη μετάβαση του ελληνικού παραγωγικού μοντέλου σε ένα σύγχρονο και εξωστρεφές πρότυπο. Αυτό, με τη σειρά του, θα συμβάλει καθοριστικά σε μία από τις παθογένειες του ελληνικού παραγωγικού μοντέλου, το νέο φαινόμενο που ζούμε μετά την αρχή της κρίσης, τη μαζική φυγή εξειδικευμένων νέων επιστημόνων, το λεγόμενο brain drain, σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Πολλοί επενδυτές διαβλέπουν τις επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα, καθώς βρισκόμαστε στο κατώφλι της ανάπτυξης. Αλλά βλέποντας και τα υψηλά ρίσκα, αποθαρρύνονται. Το Ταμείο αναμένεται να βοηθήσει, επιμερίζοντας το ρίσκο για συμμετοχή επιχειρηματικών συμφερόντων.

Επίσης, είπε ο κ. Τσίπρας, το ΕΤΕΑΝ και το ΤΑΝΕΟ θα ωφεληθούν από την τεχνογνωσία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων που αναλαμβάνει τη διαχείριση του Ταμείου.

Να μην αμφισβητηθεί το θετικό momentum
Μιλώντας για την εικόνα της οικονομίας, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η κατάσταση αρχίζει να αντιστρέφεται και αντιστρέφεται θεμελιακά.

Υπερκαλύπτουμε τους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα, τόνισε και έκανε λόγο για «εντυπωσιακή, ιστορικών διαστάσεων προσαρμογή και αλλαγή πορείας για μια οικονομία που βρέθηκε πολλές φορές στο χείλος του γκρεμού».

Σημείωσε ότι η αλλαγή δεν είναι αποτέλεσμα των προγραμμάτων προσαρμογής. Αποτέλεσμα των προγραμμάτων είναι η ύφεση που βιώνουμε. Η αλλαγή οφείλεται στις μεταρρυθμίσεις, είναι αυτές που οδηγούν στην ανάκαμψη.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι οι τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες, επιστρέφουν οι καταθέσεις και ανακτάται η εμπιστοσύνη του κοινού.

Η Ελλάδα του 2017 όχι απλά επιστρέφει στην ανάπτυξη αλλά με πολύ έντονους ρυθμούς, ανέφερε.

Επιδίωξή μας να κλείσει εγκαίρως η β’ αξιολόγηση, για να μην αμφισβητηθεί το θετικό momentum που έχει δημιουργηθεί, να καταφέρουμε να βγούμε μπροστά με περισσότερη αισιοδοξία, υπογράμμισε.

Η Ελλάδα έχει τα θεμελιώδη στοιχεία που τη θέτουν στο μονοπάτι της αυτόνομης εξόδου εντός του 2017 στις αγορές χρήματος.

«Βαθιά πεποίθηση της κυβέρνησης είναι ότι δεν υπάρχει κανείς ευρωπαϊκός θεσμός που θέλει να διασαλευτεί αυτός ο οδικός χάρτης. Δεν υπάρχει κανείς που θέλει να επιστρέψουμε στην αβεβαιότητα και να αποθαρρυνθούν οι επενδυτές που ανακτούν την εμπιστοσύνη στην οικονομία και να αποδυναμωθεί η προοπτική ανάκαμψης της χώρας», είπε ο κ. Τσίπρας.

Η Ελλάδα έχει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες
Ο πρωθυπουργός στάθηκε στην ελκυστικότητα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού, σημειώνοντας ότι προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση επενδύει πολλά στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας.

Η Ελλάδα είναι χώρα με εξαιρετικά σημαντικές δυνατότητες. Τα τελευταία χρόνια απασχόλησε τον κόσμο γιατί υπήρχε ένα στρεβλό παραγωγικό πρότυπο. Θέλουμε την Ελλάδα στα διεθνή πρωτοσέλιδα ως θετικό παράδειγμα, κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα