29 Μαρτίου 2024 / 7:37 πμ
29 Μαρτίου 2024 / 7:37 πμ

Τσίπρας: Αδιαπραγμάτευτα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα – Κανείς δεν μπορεί να παίζει παιγνίδια με την Ελλάδα

από fimotro

Φθηνή επικοινωνιακή πολιτική αντιπερισπασμού η πρόταση της ΝΔ είπε ο πρωθυπουργός και κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι ενέταξε στο πλαίσιο της κομματικής αντιπαράθεσης ακόμα και τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής

«Προβληματίστηκα αν αξίζει να σπαταλήσω τον πολύτιμο χρόνο μου για μια καταφανώς απόπειρα αντιπερισπασμού που επιχειρεί η ΝΔ κατά 3 υπουργών της δικής μας κυβέρνησης που το θυμήθηκαν μετά την δική μας πρόταση. Έχει νόημα να χάνουμε τον χρόνο μας για να παρακολουθούμε την άσκηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε φθηνή επικοινωνιακή πολιτική αντιπερισπασμού. Ήρθα να ακούσω τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ακούγοντάς τον θέλησα να κάνω παρατηρήσεις. Ξέπνοη ομιλία. Μας κοιμίσατε επι 35 λεπτά».

Τα παραπάνω επεσήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για την πρόταση που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία για τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής προκειμένου να διερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των κ.κ. Ανδρέα Ξανθού, Παύλου Πολάκη και Παναγιώτη Κουρουμπλή κατά την τιμολόγηση φαρμάκων της Novartis.

Ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ σημείωσε επίσης:  «Στην εισαγωγή σας και εσείς μιλήσατε για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής που καλό θα ήταν να τα αφήσουμε έξω από το γήπεδο μιας αντιπαράθεσης για επικοινωνιακά οφέλη. Είχα την εντύπωση ότι επιχειρήσατε να τα αφήσετε έξω μέχρι σήμερα που κατηγορήσατε την κυβέρνηση».

«Δεν θα μπω στον ίδιο ρόλο. Όμως πράγματι η περιοχή μας τα τελευταία χρόνια είναι περιοχή αστάθειας. Αλλάζει ποιοτικά η συμπεριφορά γειτόνων μας και πρέπει να μας προβληματίσει. Έχουμε τριγύρω μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή. Βεβαίως με εξελίξεις που ορθώς εγκυμονούν ανησυχίες».

«Είπατε όμως ότι η κυβέρνηση χειρίζεται τα εθνικά θέματα με επιπολαιότητα. Εδώ και τρία χρόνια η χώρα έχει ανακτήσει το ρόλο που της αναλογεί ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας. Αυτό δεν το λέμε εμείς εδώ αλλά το αναγνωρίζουν όλοι οι ηγέτες που επισκέπτονται την χώρα μας όλοι οι διεθνείς οργανισμοί και αυτό δεν έγινε τυχαία αλλά με στρατηγική και σχέδιο και συνεργασίες και πολιτική διαρκούς ένδειξης καλής θέλησης από πλευράς μας προς τους γείτονές μας.

Αυτό εκφράστηκε από το γεγονός ότι σε 6 μήνες πήγα 3 φορές στην Τουρκία. Βεβαίως με έναν δύσκολο γείτονα υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας.

Θυμίζω ότι δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν εντάσεις με τους γείτονές μας. Πριν από 20 χρόνια βρεθήκαμε κοντά και σε σύρραξη. Σας θυμίζω το γεγονός και την σύγκριση της δυνατότητας που είχα εγώ την επόμενη ημέρα να επικοινωνήσω με τον Τούρκο πρωθυπουργό σε αντιδιαστολή τι έγινε τότε που περίμεναν τις ΗΠΑ να μεσολαβήσουν για να τις ευχαριστήσει κατόπιν μια τραγικής εξέλιξης.

Αμέσως μετά στην Σύνοδο της ΕΕ εκείνο που βγήκε ως απόφαση της ΕΕ ήταν συμπεράσματα και παρέπεμπε τις δύο χώρες να λύσουν τις διαφορές τους στην Χάγη. Συγκρίνετε τώρα την οξύτατη αναφορά και απόλυτη καταδίκη της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας που βγήκε σήμερα».

«Στα εθνικά ζητήματα δεν χωρά ανευθυνότητα. Πριν λίγες ημέρες ο κ. Κυρανάκης είπε ότι η παραβατικότητας της Τουρκίας οφείλετε στην παραβατικότητα της Ελλάδας στο Αιγαίο. Το υιοθετείτε ; Περιμένω την απάντησή σας.

Να είστε σοβαρότεροι και πιο υπεύθυνοι όταν μιλάτε για θέματα εθνικά.

Κλείνω λέγοντας γι αυτά τα θέματα ότι την ίδια ανεύθυνη στάση κρατήσατε και όταν είχα τηλεφωνική επικοινωνία με Τούρκο πρωθυπουργό όπου σπεύσατε να ανακοινώσετε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός τάχα δεν επιχειρηματολόγησε για την ελληνικότητα των Ιμίων. Λίγες ημέρες αργότερα συναντήσατε τον Τούρκο πρωθυπουργό καθίσατε σε τραπεζάκι με μόνο την τουρκική σημαία την ελληνική την είχε πάρει ο αέρας αλλά και εσείς δεν κάνατε το λιοντάρι. Εγώ δεν λέω άλλα μπροστά και άλλα πίσω. Ότι είχα να πω για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων τα είπα μπροστά στον Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου. Κλείνω λέγοντάς σας ότι χρειάζεται ψυχραιμία και υπομονή να σταθμίζουμε τα βήματά μας. Είναι αδιαπραγμάτευτα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο, η ΑΟΖ της Κύπρου.

Η Ελλάδα είναι χώρα που θα συνεχίσει να είναι παράγοντας σταθερότητα. Παιχνίδια με την Ελλάδα δεν μπορούν να παίζουν. Εχει τις πόρτες ανοικτές για διάλογο όχι όμως για παιχνίδια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα