29 Μαρτίου 2024 / 1:08 μμ
29 Μαρτίου 2024 / 1:08 μμ

Τρομοκράτες οι τρεις άνδρες που έκαψαν τέμενος στη Μελβούρνη τον Δεκέμβριο του 2016

από fimotro

Δύο από τους άνδρες είχαν ήδη συλληφθεί και αναμένεται να περάσουν από δίκη ως ύποπτοι για τον σχεδιασμό βομβιστικών επιθέσεων στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας πέρυσι, ενώ ένας τρίτος –ένας 29χρονος από τη Μελβούρνη– συνελήφθη αργά χθες βράδυ.

Η μέγιστη ποινή που αντιμετωπίζουν οι τρεις άνδρες είναι η ισόβια κάθειρξη για την εμπρηστική επίθεση στο Ισλαμικό Κέντρο Ιμάμης Άλι τον Δεκέμβριο του 2016.

Ο συντονιστής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της αυστραλιανής ομοσπονδιακής αστυνομίας δήλωσε πως η επίθεση εναντίον ενός χώρου λατρείας δεν έχει θέση στην κοινωνία.
«Είναι σαφές πως αυτές οι εμπρηστικές επιθέσεις σχεδιάστηκαν για να τρομοκρατήσουν όσους συχνάζουν σε αυτό το τέμενος και την ευρύτερη μουσουλμανική κοινότητα», δήλωσε σήμερα ο βοηθός επίτροπος Ίαν Μακάρτνι.

Η Αυστραλία, που είναι πιστός σύμμαχος των ΗΠΑ και έχει στείλει στρατεύματα στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, έχει τεθεί σε αυξημένο επίπεδο συναγερμού από το 2014 για επιθέσεις από εγχώριους μαχητές που επιστρέφουν από τις μάχες στη Μέση Ανατολή, ή από υποστηρικτές τους.
Αν και υπήρξαν διάφορες επιθέσεις «μοναχικών λύκων», αξιωματούχοι λένε πως 13 σημαντικές συνωμοσίες έχουν αποτραπεί.

Σύμφωνα με την αστυνομία οι τρεις άνδρες είναι οπαδοί του ριζοσπαστικού σουνιτισμού.

Η αστυνομία ανέφερε πως ο άνδρας συνελήφθη έπειτα από εκτεταμένες έρευνες για τη φωτιά στο τέμενος της Μελβούρνης — αλλά πως δεν υπάρχει οποιαδήποτε άμεση απειλή εναντίον της κοινότητας.

Οι άλλοι δύο άνδρες που αντιμετωπίζουν κατηγορίες έχουν τεθεί υπό κράτηση και αναμένεται να προσαχθούν σε δίκη ως ύποπτοι για σχεδιασμό επιθέσεων τις ημέρες των Χριστουγέννων του 2016 στη Μελβούρνη.

Οι δύο άνδρες, ο ένας 25 και ο άλλος 27 ετών, αντιμετωπίζουν επίσης κατηγορίες για τρομοκρατικά αδικήματα σχετικά με την πρόκληση φωτιάς στο Ισλαμικό Κέντρο Ιμάμης Άλι τον Νοέμβριο του 2016.

Ο άνδρας που συνελήφθη το Σάββατο θα οδηγηθεί αργότερα σήμερα ενώπιον δικαστηρίου στη Μελβούρνη, ενώ οι άλλοι δύο θα εμφανιστούν στο δικαστήριο τη Δευτέρα.

Αυτό τον μήνα κατηγορίες για αδικήματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία απαγγέλθηκαν σε βάρος δύο ανδρών όταν οι αρχές διέλυσαν μια συνωμοσία εμπνεόμενη από το Ισλαμικό Κράτος, όπως τη χαρακτήρισαν, για τοποθέτηση βόμβας σε πτήση της Eithad Airways.

Κατηγορίες για όπλα είχαν απαγγελθεί σε βάρος ενός άλλου άνδρα που είχε συλληφθεί σε σχέση με την αποτραπείσα συνωμοσία και ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση.
Ένας τέταρτος άνδρας αφέθηκε ελεύθερος χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες.

Ένας ένοπλος ο οποίος είχε επιτεθεί σε ένα καφέ στο Σίνδνεϊ το 2014 είχε υποστηρίξει ότι είχε διασυνδέσεις με μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, αν και δεν έχει αποδειχθεί ότι είχε άμεσους δεσμούς με την οργάνωση.
Ο ένοπλος και άλλοι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την επίθεση αυτή.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα