29 Μαρτίου 2024 / 12:36 μμ
29 Μαρτίου 2024 / 12:36 μμ

Τρομερή συνέντευξη του Σόιμπλε στον Παπαχελά…

από fimotro

Επιτέλους ένας Έλληνας δημοσιογράφος όρθιος μπροστά στον Σόιμπλε! Μια από τις σημαντικότερες συνεντεύξεις των τελευταίων ετών πήρε ο Α. Παπαχελάς και αυτό πρέπει να του το πιστώσουμε γιατί πρόκειται για τεράστια επιτυχία ειδικά τώρα που ο Σόιμπλε έφυγε από τη θέση του γερμανού ΥΠΟΙΚ. . Κάθε συζήτηση για ελάφρυνση χρέους κόβει ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών και νυν πρόεδρος της γερμανικής Βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας στην εκπομπή «Ιστορίες» με τον Αλέξη Παπαχελά, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Παράλληλα, αναφέρει πως θεωρεί εφικτό το στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, ενώ υποστηρίζει πως η συζήτηση για Grexit έχει τελειώσει οριστικά.

«Δεν θα χρειαστεί ελάφρυνση χρέους»

Ο κ. Σόιμπλε επαναλαμβάνει για πολλοστή φορά, πως το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι η εξυπηρέτηση του χρέους αλλά, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Σε αυτό το πλαίσιο, και απαντώντας σε ερώτηση για τις απαιτήσεις του ΔΝΤ να παραμείνει στο πρόγραμμα, δηλαδή την ελάφρυνση χρέους διαμηνύει: «ο μέσος όρος επιτοκίων του γερμανικού δημοσίου χρέους είναι υψηλότερος από ότι του ελληνικού δημοσίου χρέους διότι ουσιαστικά η Ελλάδα πληρώνει αυτό που καταβάλει  ο ESM σήμερα για την αναχρηματοδότηση των ομολόγων που εκδίδονται για την Ελλάδα. Με άλλα λόγια, το πρόβλημα της Ελλάδας για την επόμενη δεκαετία δεν είναι το χρέος, αλλά η συνέχιση της πορείας προς μίαν αδιάκοπη βελτίωση της οικονομίας και της αγοράς εργασίας».

Στη συνέχεια και αναφερόμενος στη συμφωνία του Eurogroup του περασμένου Ιουνίου, τονίζει εμφατικά πως ενδεχόμενα μεσοπρόθεσμα μέτρα για ελάφρυνση χρέους θα ληφθούν μόνο εάν καταστεί αναγκαίο, πράγμα που όπως επεσήμανε, δεν θα συμβεί. «Τα μέτρα που οφείλαμε να εφαρμόσουμε βραχυπρόθεσμα τα εφαρμόσαμε. Για την περίπτωση κατά την οποία μετά το πέρας του προγράμματος θεωρηθεί απαραίτητο να ληφθούν περαιτέρω μέτρα, έχουμε ήδη καθορίσει τα επόμενα βήματα. Θεωρούμε όμως ότι δεν θα καταστεί αναγκαίο να ληφθούν και άλλα μέτρα. Ο επικεφαλής του ESM Ρέγκλινγκ είπε πρόσφατα ότι η Ελλάδα βρίσκεται επί του παρόντος σε μια εξέλιξη που κατά την άποψη του δεν καθιστά αναγκαία την λήψη μέτρων [σ.σ. για το χρέος], αυτός είναι και ο στόχος του προγράμματος» υπογραμμίζει.

Σε άλλη ερώτηση για το ζήτημα υποστήριξε πως αυτή τη στιγμή δεν τίθεται θέμα ελάφρυνσης χρέος. «Τουλάχιστον σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση θεωρείται ότι η Ελλάδα θα ανταπεξέλθει χωρίς την λήψη νέων μέτρων [σ.σ. για το χρέος] και θα αποκτήσει πάλι πρόσβαση στις αγορές» αναφέρει.

Επίσης, σημειώνει ότι πως ο στόχος για πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ είναι καθορισμένος από το πρόγραμμα και δεν θα αλλάξει. «υπάρχουν χώρες με πολύ υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους. Δεν σκοπεύω τις τελευταίες ημέρες μου ως Υπουργός Οικονομικών να συζητήσω αν οι  συμφωνίες αυτές, οι οποίες άλλωστε έχουν προταθεί από την τρόικα και έχουν συζητηθεί στην Ευρωζώνη, χρήζουν τροποποιήσεων. Πιστεύω πως το πρόγραμμα είναι σωστό, αλλιώς δεν θα το είχαμε συμφωνήσει και η Ελλάδα δεν θα το είχε αποδεχτεί. Αν πράγματι υπάρχει ανάγκη για αλλαγές τότε οι μελλοντικοί υπεύθυνοι ας λάβουν τις απαραίτητες αποφάσεις. Εμείς πάντως λάβαμε τις τελευταίες αποφάσεις που οδήγησαν φέτος την Ελλάδα σε καλά αποτελέσματα» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Απορρίπτει επίσης την άποψη ότι μεγάλο μέρος των Γερμανών πολιτών θα είναι απέναντι σε ένα ενδεχόμενο τέταρτο πρόγραμμα. Σημειώνει σε αυτό το πλαίσιο πως στη Γερμανία υπήρχε «πάντα μια μεγάλη πλειοψηφία υπέρ της Ελλάδας, μια αλληλεγγύη προς τη χώρα» και προσθέτει αναφορικά με το ενδεχόμενο ενός τέταρτου προγράμματος:

«Ο πρόεδρος της Γερμανικής Βουλής βέβαια δεν είναι εκείνος που λαμβάνει τέτοιες αποφάσεις οι αποφάσεις αυτές λαμβάνονται από την πλειοψηφία μέσα στην Βουλή. Αυτό ισχύει τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμανία».

Επίσης απορρίπτει τις επικρίσεις που δέχεται από πολιτικούς του αντιπάλους αναφορικά με τους χειρισμούς του για το ελληνικό ζήτημα. Ο κ. Σόιμπλε επεσήμανε σε αυτό το σημείο πως «κανείς μας δεν ήθελε ποτέ να κάνει κάτι που θα βλάψει την Ελλάδα» και υποστήριξε ότι: «Παλεύαμε να βρούμε πάντοτε ποια θα ήταν η ενδεδειγμένη πορεία που ακολουθώντας την η Ελλάδα θα είχε μια καλύτερη εξέλιξη. Το να μας επιρρίπτουν ευθύνες για τα ελληνικά προβλήματα, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».

Πάντως, παραδέχεται πως έκανε λάθη αναφορικά με την ελληνική κρίση, αν και αρνείται να γίνει πιο σαφής. «Ένας πολιτικός που ισχυρίζεται πως δεν έχει κάνει λάθη, είναι σαν να ομολογεί ότι είναι ηλίθιος. Είμαστε άνθρωποι, όλοι κάνουμε λάθη» ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

«Δεν θεωρώ σκόπιμο, να επανέρχεται κανείς στο παρελθόν, υπάρχουν κάποιοι που δεν είχαν και τόση επιτυχία στην άσκηση των καθηκόντων, αλλά σήμερα φλυαρούν λέγοντας πολλές χαζομάρες».

«Τελείωσε η συζήτηση για Grexit»

Ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας τονίζει επίσης πως η συζήτηση για το Grexit τελείωσε οριστικά. «Ο όρος αναφέρεται πάντοτε σε εκείνες τις εποχές κατά τις οποίες η Ελλάδα θα μπορούσε να είχε λάβει τη σχετική απόφαση. Εφόσον δεν την έλαβε και εφόσον στην παρούσα κατάσταση, χάρη στις θετικές εξελίξεις δεν είναι αναγκαίο να το πράξει, το ζήτημα δεν τίθεται. Και επαναλαμβάνω: η συμβουλή μου και προς τα ΜΜΕ είναι να μην δίνουν συνέχεια σε αυτές τις εικασίες γιατί τελικά αυτό θα μας οδηγήσει σε κάτι που πραγματικά δεν επιθυμούμε, δηλαδή στην απώλεια της εμπιστοσύνης των αγορών» υποστηρίζει.

«Όλοι ήθελαν Grexit το 2015»

Και μπορεί ο Σόιμπλε να ξεκόβει κάθε συζήτηση για Grexit στην παρούσα φάση, σημειώνει ωστόσο ανακαλώντας τις δραματικές στιγμές της διαπραγμάτευσης του 2015 τονίζει πως η εν λόγω πρόταση δεν ήταν δική του ιδέα, αλλά την ασπαζόταν η πλειοψηφία των υπουργών Οικονομικών που μετείχαν στο Eurogroup. «Η αλήθεια είναι ότι εκείνη την κρίσιμη περίοδο κατά την οποία ο πρωθυπουργός Τσίπρας αποδέχτηκε τους όρους και προχώρησε σε εκλογές, η μεγάλη πλειονότητα των Υπουργών Οικονομικών, ουσιαστικά όλοι, ήταν της άποψης ότι το καλύτερο για την Ελλάδα θα ήταν να πάρει ένα timeout με την στήριξη της Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Βέβαια ήταν πάντα σαφές ότι κανείς δεν μπορούσε να πιέσει την Ελλάδα. Πάντα ήταν ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα ήταν αυτή που αποφάσιζε» ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

«Είναι γνωστό ότι μεταξύ των Υπουργών της Ευρωζώνης όλοι ήταν της ίδιας άποψης. Ο Ιταλός συνάδελφος Παντοάν το δήλωσε άλλωστε και επίσημα. Επίσης είναι γνωστό ότι η απόφαση που ελήφθη στο Συμβούλιο ήταν διαφορετική. Αλλά αυτή η απόφαση ήταν εντάξει διότι έτσι ο Τσίπρας δέχτηκε κάτι που προηγουμένως απέκλειε. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο κατέβηκε σε εκλογές».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα