29 Μαρτίου 2024 / 11:30 πμ
29 Μαρτίου 2024 / 11:30 πμ

Τρεις εκδόσεις ομολόγων για 9 δισ. ευρώ ετοιμάζει η Αθήνα…

από fimotro

Δυο ημέρες μετά την συζήτηση και ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, μια συζήτηση στην οποία δεν ανέβηκαν δραματικά οι τόνοι της αντιπαράθεσης, δίνοντας την εντύπωση ότι η ΝΔ ήθελε την ψήφισή του παρά το «όχι» που έλεγε φωναχτά και πλέον οδεύουμε ολοταχώς προς την τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση, αφού εντός των ημερών κλείνει η τρίτη αξιολόγηση και έρχεται η δόση.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα θέλει να δημιουργήσει ένα «μαξιλάρι ρευστότητας» έως και 19 δισ. ευρώ για να καλύψει τις ανάγκες εξυπηρέτησης χρέους μετά τη λήξη του προγράμματος και σχεδιάζει τρεις εκδόσεις ομολόγων ως τον Αύγουστο, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους που μίλησαν στο Reuters.

Το μαξιλάρι έχει ως στόχο να καθησυχάσει τις αγορές εξασφαλίζοντας τα κεφάλαια για να την αποπληρωμή των υποχρεώσεων ενάμιση χρόνο μετά τη λήξη του προγράμματος, σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών. «Θα λειτουργήσει ως «μαξιλάρι μετρητών», θα δείξει ότι η εξυπηρέτηση χρέους είναι ήδη καλυμμένη για σημαντική περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος».

Η Ελλάδα θυμίζει το πρακτορείο έχει χρέος 28 δισ. ευρώ που ωριμάζει ως το τέλος του 2019 και μπορεί να καλύψει το ένα τρίτο από αυτά με τις τελευταίες δυο δόσεις του προγράμματος. Αναμένει να λάβει 9 δισ. ευρώ περισσότερα από επίσημους δανειστές τους επόμενους μήνες ώστε να χτίσει το «μαξιλάρι» και να αντλήσει επιπλέον 9 δισ. ευρώ από τις αγορές με τρεις εκδόσεις τίτλων.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα