28 Μαρτίου 2024 / 11:44 πμ
28 Μαρτίου 2024 / 11:44 πμ

Τραπεζικός συναγερμός για νέα «κόκκινα» δάνεια

από fimotro

Αν και κινήθηκαν μέσα στους στόχους οι τράπεζες το 2016 σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια, εν τούτοις, μεγάλη ανησυχία υπαρχει, καθώς το α’ δίμηνο του 2017 έχουν προστεθεί άλλα 1,5 δισ. ευρώ «κόκκινα» δάνεια απειλώντας την κατάκτηση των στόχων του τρέχοντος έτους, στόχοι πολύ σημαντικοί για τα stress tests του 2018.
Μέσα στους στόχους κινήθηκαν λοιπόν οι τράπεζες το 2016 σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδας. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2016 (σ.σ. πριν δηλαδή ενσκήψει η αβεβαιότητα πάνω από την ελληνική οικονομία), οι τράπεζες κατάφεραν να επιτύχουν τους στόχους που είχαν θέσει τόσο για τη μείωση των NPLs (μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα) όσο και των NPLs (μη εξυπηρετούμενα δάνεια).
Σύμφωνα με τα στοιχεία Δεκεμβρίου 2016, τα NPLs αγγίζουν τα 104,8 δισ. ευρώ ή 1 δισ. ευρώ χαμηλότερα από το ποσό – στόχο. Σε παρόμοια πορεία, τα NPLs έφτασαν τα 75,9 δισ. ευρώ ή περίπου 0,5 δισ. ευρώ χαμηλότερα από το στόχο.
Τραπεζικός συναγερμός για νέα «κόκκινα» δάνεια
Όπως σημειώνει η Τράπεζα της Ελλάδος οι επιδόσεις αναφορικά με τους δύο δείκτες παρακολούθησης (δείκτες NPEs και NPLs) ξεπέρασαν τους στόχους, με τον δείκτη NPEs να βρίσκεται στο 50% συγκριτικά με τον στόχο του 50,5% και τον δείκτη NPLs στο 36,2% συγκριτικά με τον στόχο του 36,4%.
Βελτίωση στόχων
Για τα περισσότερα μεγέθη (στόχοι και δείκτες παρακολούθησης) οι επιδόσεις ήταν βελτιωμένες σε σύγκριση με τους στόχους που είχαν τεθεί για τα τρία κυριότερα χαρτοφυλάκια (στεγαστικό, καταναλωτικό, επιχειρηματικό), με μόνη εξαίρεση την οριακή απόκλιση που παρατηρείται στο ύψος των NPEs για το στεγαστικό χαρτοφυλάκιο. Πιο συγκεκριμένα τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα διαμορφώθηκαν στα 104,8 εκατ. ευρώ στο σύνολό τους έναντι στόχου 105,8 δισ. ευρώ. Τα στεγαστικά διαμορφώθηκαν στα 27,5 δισ. ευρώ έναντι στόχου 27,4 δισ. τα καταναλωτικά διαμορφώθηκαν σε 14,4 δισ. έναντι στόχου 14,5 δισ. ευρώ ενώ σε 62,9 δισ. ευρώ έναντι 63,9 δισ. στόχο διαμορφωθηκαν τα επιχειρηματικά δάνεια έναντι του αρχικού στόχου. Όπως σημειώνει η Τράπεζα της Ελλάδας το τελευταίο τρίμηνο του 2016, οι εισπράξεις από NPEs προς το υπόλοιπο των NPEs ξεπέρασαν το στόχο που είχε τεθεί (0,8% συγκριτικά με 0,6%). Οι υψηλότερες επιδόσεις σχετίζονται κυρίως με τις αυξημένες εισπράξεις στο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο, καθώς και με την πώληση ενός δανείου. Ως προς τις επιδόσεις για τους υπόλοιπους στόχους, με βάση τα στοιχεία του Δεκεμβρίου του 2016, οι τράπεζες βρίσκονται κατά κύριο λόγο σε αντιστοιχία, καθώς είτε τους πέτυχαν, είτε τους ξεπέρασαν. Αναφορικά με το στόχο 7 (χαρτοφυλάκιο ΜΜΕ) και το στόχο 8 (κοινές ρυθμίσεις σε μικρομεσαίους και μεγάλες επιχειρήσε πράγματι επιβράδυνση κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους παραμένοντας πάντως υψηλότερος από το ρυθμό αποκατάστασης της τακτικής εξυπηρέτησης δανείων.
Οι στόχοι των τραπεζών μέχρι το 2019 παραμένουν εξαιρετικά φιλόδοξοι και απαιτητικοί.
Να κλείσει η αξιολόγηση
Πλην όμως για να επιτευχθούν απαιτείται να κλείσει η αξιολόγηση και να αρχίσει η ενεργητικότερη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων. Οπως σημείωναν οι τραπεζίτες κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τους στα conference calls που ακολούθησαν στο τέλος του 2016 -τα οποία οι ίδιοι αποκάλεσαν παρελθόν- τα κόκκινα δάνεια παρουσιάζουν αυξητικές διαθέσεις το 2017. Οι στόχοι πάντως μπορούν να επιτευχθούν, αρκεί να μη χαθεί το α’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Πηγή: imerisia.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα