28 Μαρτίου 2024 / 6:03 μμ
28 Μαρτίου 2024 / 6:03 μμ

Τραπεζικά στελέχη μίλησαν για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων

από fimotro

Λύσεις που μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων μεσαίας κεφαλαιοποίησης στη χρηματοδότηση αναλύθηκαν κατά τη διάρκεια συνεδρίου, με θέμα «Πολιτικές και χρηματοδοτικά εργαλεία για την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα».
Στο πλαίσιο του συνεδρίου και, συγκεκριμένα, στην ενότητα «Χρηματοδοτικά εργαλεία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τους ενδιάμεσους χρηματοπιστωτικούς φορείς», μίλησε ο υποδιευθυντής, Διεύθυνση Πιστοδοτήσεων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Βάιος Ριζούλης, ο οποίος δήλωσε ότι η Εθνική Τράπεζα πρωτοστατεί πάντα στην προσπάθεια για τον παραγωγικό και τον τεχνολογικό μετασχηματισμό της εθνικής οικονομίας και την επάνοδό της σε αναπτυξιακή τροχιά, συνεχίζοντας το διαχρονικό της ρόλο ως ο βασικός μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας και στήριξης της υγιούς επιχειρηματικότητας. «Η μεγάλη πρόκληση στην οποία καλούμαστε, αυτήν τη στιγμή, να ανταποκριθούμε»- σημείωσε -«είναι η διοχέτευση της ρευστότητας, που έχουμε στη διάθεσή μας, για να στηρίξουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της πραγματικής οικονομίας».
Ο κ. Ριζούλης αναφέρθηκε εκτενώς στους τρόπους που θα μπορούσαν, σύμφωνα με τον ίδιο, να βελτιώσουν την πρόσβαση στη χρηματοδότηση. Όπως υπογράμμισε, οι νέες πρωτοβουλίες πρέπει να βαδίζουν και να βασίζονται σε ένα πλαίσιο που θα είναι πιο απλό και λιγότερο γραφειοκρατικό, ώστε να είναι πιο αποδοτικό. Επίσης, όπως είπε, «έχει προταθεί ο σχεδιασμός προγραμμάτων που θα μπορούν να συνδυάζονται μεταξύ τους, με στόχο το μέγιστο όφελος για τις επιχειρήσεις. Ένα ακόμη σημείο, που έχουμε προτείνει να βελτιωθεί, είναι η κατανομή των κονδυλίων στις Περιφέρειες να γίνεται στη βάση της ζήτησης που εκδηλώνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις γρήγορα, άμεσα, με έμφαση σε αυτές τις οποίες διαχρονικά εξαντλούνται οι πόροι».
Τόνισε δε ότι η διεύρυνση του πλαισίου κριτηρίων επιλεξιμότητας, ώστε να περιλαμβάνονται σημαντικά τμήματα της οικονομικής δραστηριότητας, όπως ο πρωτογενής αγροτικός τομέας και οι εξαγωγικές επιχειρήσεις, θα συμβάλουν θετικά στην απορρόφηση των προγραμμάτων». «Επιπρόσθετα», υπογράμμισε ότι, «λόγω της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας, θα ήταν πολύ χρήσιμο χρηματοδοτικά εργαλεία που θα εστιάζουν στην αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου δανεισμού βιώσιμων, όμως, επιχειρήσεων. «Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους, καθώς και τη βελτίωση της ρευστότητάς τους» διευκρίνισε. «Επίσης, η ενεργή συμμετοχή των επιχειρήσεων, μέσω των εκπροσώπων τους, στο σχεδιασμό των χρηματοδοτικών εργαλείων, που έχει ήδη γίνει για κάποια προγράμματα, με υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων, μόνο θετικά μπορεί να συμβάλει στη μελλοντική αποδοτικότητά τους» σημείωσε, μεταξύ άλλων.
«Από την καθημερινή επαφή που έχουμε με τις επιχειρήσεις, αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες και προσπαθούμε να διαμορφώσουμε κατάλληλα προϊόντα» δήλωσε, από την πλευρά του, ο επικεφαλής τομέα εμπορικής ανάπτυξης εργασιών, Γενική Διεύθυνση Τραπεζικής Μικρών Επιχειρήσεων της Eurobank, Πάνος Θεοδώρου, επισημαίνοντας ότι οι ανάγκες που έχουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι, κυρίως, ρευστότητας, ιδιαίτερα σε κεφάλαια κίνησης.
Ο Senior Director, Διεύθυνση Περιβαλλοντικής και Αναπτυξιακής Τραπεζικής & Αναπτυξιακών Προγραμμάτων της Τράπεζας Πειραιώς, Δημήτριος Βερελής, δήλωσε ότι «για την πολύ μικρή επιχείρηση τα πράγματα πρέπει να τα δούμε πιο απλά». «Μία χρηματοδότηση των 50.000-60.000 ευρώ δεν θέλει ένα τρομερό, επιστημονικό business plan. Αυτό που πρέπει είναι να καλύψει στην τράπεζα τρία βασικά πράγματα: Να δει η τράπεζα ποιος είναι αυτός που ζητάει τα χρήματα, ποια είναι η επιχείρηση, ποιοι είναι οι μέτοχοι, που δραστηριοποιείται, τι έχει κάνει τα τελευταία χρόνια, γιατί θα χρηματοδοτηθεί και πώς θα αποπληρώσει. Αυτό που θα πρέπει να έχει προετοιμάσει η επιχείρηση, ανάλογα με το μέγεθός της και τον τρόπο με τον οποίο κινείται στην αγορά, είναι από που θα προέλθουν οι χρηματοροές».
«Οι μικρές επιχειρήσεις αναμφισβήτητα διανύουν μία δημιουργικά δύσκολη εποχή. Η κρίση έχει και βάθος και διάρκεια και επηρεάζει κάθε πλευρά της οικονομικής μας δραστηριότητας, ακόμα και τους πιο υγιείς κλάδους της οικονομίας. Είναι, όμως, στο χέρι μας με κατάλληλες κινήσεις να μετατρέψουμε τους επιχειρηματικούς κινδύνους σε εμπορικές ευκαιρίες» σημείωσε ο Διευθυντής, Διεύθυνση Τραπεζικής Μικρών Επιχειρήσεων της Alpha Bank, Σπυρίδων Ρεντετάκος. Όπως είπε, οι
σύγχρονοι επιχειρηματίες, για να επικρατήσουν σε αυτό το περιβάλλον, θα πρέπει να διαθέτουν το τρίπτυχο της διαφοροποίησης, της καινοτομίας και της ταχύτητας.
ΑΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα