29 Μαρτίου 2024 / 1:29 πμ
29 Μαρτίου 2024 / 1:29 πμ

Τραμπ: «Ψευδείς πληροφορίες» οι επαφές με τη Μόσχα

από fimotro

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ καταφέρθηκε σήμερα με δριμύτητα εναντίον της «ανεντιμότητας» του Τύπου, ενώπιον των δημοσιογράφων που είχαν προσέλθει για να καλύψουν την πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μόνος στον Λευκό Οίκο.
Τονίζοντας ότι μιλάει «απευθείας» στους Αμερικάνους, επιβεβαίωσε ότι «πολλοί δημοσιογράφοι της χώρας (του) δεν σας λένε την αλήθεια».
«Ο Τύπος έχει γίνει τόσο ανέντιμος που εάν δεν μιλήσουμε για αυτό, δεν θα προσφέρουμε καλές υπηρεσίες στον αμερικανικό λαό.»
«Το επίπεδο της ατιμίας (των ΜΜΕ) είναι εκτός ελέγχου» τόνισε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος.
Την ίδια ώρα, διέψευσε επίσημα τις πληροφορίες σχετικά με τις συνεχείς επαφές τον περασμένο χρόνο μεταξύ της ομάδας εκστρατείας του και των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, όπως επίσης τις συζητήσεις μεταξύ του πρώην συμβούλου εθνικής ασφαλείας του κι ενός Ρώσου διπλωμάτη.
«Πρόκειται για ψευδείς πληροφορίες» κατήγγειλε ο Τραμπ.
«Μπορείτε να λέτε ό,τι θέλετε για τη Ρωσία, είναι ψευδείς οι πληροφορίες, κατασκευασμένες προκειμένου να ανταμειφθούν οι Δημοκρατικοί για την ήττα που υπέστησαν και ο Τύπος που παίζει το παιχνίδι» συμπλήρωσε, υπερασπιζόμενος τους πρώην του συμβούλους.
Επιπλέον ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από το υπουργείο Δικαιοσύνης να εξετάσει το ζήτημα των «εγκληματικών διαρροών», που οδήγησαν στην παραίτηση του συμβούλου του για θέματα εθνικής ασφαλείας, Μάικλ Φλιν.
Αυτές οι διαρροές «αποτελούν έργο προσώπων εντός των υπηρεσιών και πιστεύω ότι θα δείτε πως αυτό θα σταματήσει καθώς τώρα οι δικοί μας άνθρωποι έχουν αναλάβει καθήκοντα» υπογράμμισε ο Τραμπ.
ΗΠΑ-Ρωσία: Οι επικεφαλής των επιτελείων θέλουν να εντείνουν τις επαφές τους
Οι επικεφαλής των γενικών επιτελείων εθνικής άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Ρωσίας συμφώνησαν να «αυξήσουν τις επικοινωνίες» μεταξύ των δύο στρατών, έπειτα από μια συνάντησή τους στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.
Ο στρατηγός Τζο Ντάνφορντ και ο στρατηγός Βαλερί Γκερασίμοφ «συμφώνησαν να αυξηθούν οι επικοινωνίες» ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις των δύο χωρών προκειμένου να συνεχίσει να βελτιώνεται «η ασφάλεια» των επιχειρήσεων που διεξάγονται εκατέρωθεν, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Πεντάγωνο.
Οι ΗΠΑ και η Ρωσία ήδη διαθέτουν ένα μόνιμο κανάλι επικοινωνίας που άνοιξαν για να ανταλλάσσουν πληροφορίες όσον αφορά τις αεροπορικές επιχειρήσεις τους στη Συρία, με σκοπό να αποφευχθεί κάθε επεισόδιο ανάμεσα στα αεροσκάφη τους.
Το προηγούμενο τετ-α-τετ των επικεφαλής των επιτελείων είχε καταγραφεί τον Ιανουάριο του 2014 και σε αυτό είχαν συμμετάσχει ο προκάτοχος του στρατηγού Ντάνφορντ, ο στρατηγός Μάρτιν Ντέμσεϊ, και ο Γκερασίμοφ.
Το ραντεβού των δύο ανώτατων αξιωματικών στο Μπακού καταγράφεται εν μέσω των ερωτημάτων που πλανώνται σχετικά με την εξέλιξη των ρωσοαμερικανικών σχέσεων έπειτα από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.
Ο νέος αμερικανός πρόεδρος έχει ταχθεί υπέρ της αναθέρμανσης των σχέσεων της Ουάσινγκτον με τη Μόσχα, προκαλώντας ανησυχία σε πολλούς αμερικανούς αξιωματούχος, που θεωρούν τη Ρωσία μια βασική απειλή για την αμερικανική εθνική ασφάλεια.
Στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των Είκοσι (G20) πιο ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών του πλανήτη στη Βόννη σήμερα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Ρεξ Τίλερσον προσέφερε στη Μόσχα συνεργασία, αλλά υπό όρους—ιδίως η Ρωσία να τηρήσει τις συμφωνίες του Μινσκ για την ειρήνευση στην Ουκρανία.
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Μάτις διευκρίνισε στις Βρυξέλλες ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν την πρόθεση «τώρα» να υπάρξει «συνεργασία σε στρατιωτικό επίπεδο» με τη Ρωσία, καθώς μένει να εξακριβωθεί εάν θα υπάρξει πολιτική πρόοδος στις διμερείς σχέσεις.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πενταγώνου, ο στρατηγός Ντάνφορντ και ο στρατηγός Γκερασίμοφ «αντάλλαξαν απόψεις για τις στρατιωτικές σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, τη διεθνή κατάσταση ασφαλείας, την κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και άλλες περιοχές-κλειδιά».
Μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και το ξέσπασμα της κρίσης στην ανατολική Ουκρανία, η Ουάσινγκτον διέκοψε κάθε στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία.
Όμως οι επικεφαλής των επιτελείων διατήρησαν την επαφή τους, υπενθυμίζει το Πεντάγωνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα