25 Απριλίου 2024
25 Απριλίου 2024

Ο Τραμπ δεν επικυρώνει την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν!

από fimotro

Ο Αμερικανός πρόεδρος αποκάλεσε «φανατικό καθεστώς» το Ιράν και τόνισε ότι θα παραπέμψει τη συμφωνία στο Κογκρέσο ενώ παράλληλα θα συζητήσει με τους συμμάχους της χώρας για τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να τροποποιηθεί η συμφωνία. Με την απόφασή του αυτή, ο Αμερικανός πρόεδρος αψηφά ουσιαστικά τις προτροπές των υπόλοιπων δυνάμεων -όπως της Γερμανίας και της Γαλλίας- που επιβεβαιώνουν ότι η Τεχεράνη τηρεί τα συμφωνηθέντα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, όμως, τόνισε ότι η συμφωνία είναι πολύ «ελαστική» και πως το Ιράν «σπέρνει τον θάνατο, την καταστροφή και το χάος». «Δεν τηρεί το πνεύμα της συμφωνίας [σ.σ. το Ιράν]» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, ισχυριζόμενος, παράλληλα, ότι η χώρα επωφελείται από την χαλάρωση των κυρώσεων.

«Η νέα μου στρατηγική θα το αλλάξει αυτό» είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι οι ΗΠΑ διατηρούν το δικαίωμα να αποχωρήσουν από τη συμφωνία οποιαδήποτε στιγμή.

Ελάχιστα λεπτά μετά τις δηλώσεις του αυτές, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μονγκερίνι επέμεινε ότι η συμφωνία είναι ισχυρή και ότι «δεν υπάρχουν παραβιάσεις των όρων».

Συμπλήρωσε, επίσης, ότι ο εκάστοτε πρόεδρος δεν έχει τη δυνατότητα να βάλει τέλος σε μια συμφωνία, που έχει ψηφιστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεχόταν ισχυρές πιέσεις τόσο εντός ΗΠΑ όσο και εκτός, ώστε να μην ακυρώσει τη συμφωνία επτά χωρών. Παρόλα αυτά, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έκανε ούτε βήμα πίσω.

Ετοιμάζεται για διάγγελμα ο πρόεδρος του Ιράν 

Λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί αναμένεται να απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα.

Ανησυχία στο Ισραήλ 

Ο υπουργός Πληροφοριών του Ισραήλ δήλωσε ότι η ομιλία που εκφώνησε σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ κατά της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης ήταν «πολύ σημαντική» και θα μπορούσε να οδηγήσει στον πόλεμο δεδομένων των απειλών που έχει εκτοξεύσει το Ιράν.
Ερωτηθείς από το ισραηλινό τηλεοπτικο δίκτυο Channel 2 εάν διακρίνει τον κίνδυνο ενός πολέμου μετά την ομιλία του Αμερικανού προέδρου, ο υπουργός Πληροφοριών Ισραελ Κατζ απάντησε: «Απόλυτα, ναι. Νομίζω ότι η ομιλία ήταν πολύ σημαντική».

«Το Ιράν είναι η νέα Βόρεια Κορέα. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση» πρόσθεσε ο ίδιος.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα